Güncelleme Tarihi:
Meriç Nehri'nin yatağının temizlenmesinden sorumlu müşavir firma Kontrol Mühendisi İsmail Karakaş, Türk-Yunan sınırından başlayıp Meriç Köprüsü'nün 500 metre üstüne kadar devam eden 7,5 kilometrelik mesafenin temizlenmesi amaçlanan proje kapsamında nehirden yalaşık 1 milyon metreküp kum çıkartıldığını bildirdi.
Meriç Nehri'nin yatağında irili ufaklı bir çok adanın bulunduğunu ifade eden Karakaş, şunları söyledi:
“Meriç Nehri içerisinde irili ufaklı birçok ada ve adacık bulunuyor. Suyun yükseldiği zamanlarda adacıklar küçülüyor. Su olmadığı zamanlarda adacıklar büyüyor. Bu adalar nedeniyle aşırı su geldiği zaman nehir yatağından çıkıp taşkınlara sebep oluyor. Bu adaların bir çoğunu yapılan çalışmalar neticesinde temizlendi. Eskiden 800 metreküp/ saniyede taşan Meriç nehrindeki yatak debisi, yapılan çalışmayla 1000 metreküp/saniyeye çıkartıldı.Meriç Nehrinde şu anda 4 adet kum temizleme platformu var. Bir platform daha gelecek. Sanıyorum çalışmalar bu hızla devam ederse 30 Kasım'da Meriç Nehri'nin yatağındaki temizlik çalışmaları sona erecek.”
NEHİR KENARLARI DAHA GÜZEL BİR GÖRÜNÜME KAVUŞACAK
Karakaş, nehir kenarındaki eğimli kısmada çıkarılan kumun tekrar nehir yatağına karışmaması için özel çalışma yaptıklarını belirtti.
Nehir kenarının geomat (erezyon örtüsü) denilen özel bir malzeme ile kaplandığını anlatan Karakaş, “Nehir kenarında düzenlenen kum, plastik bir malzeme ile kaplanıyor. Bu kumlara da nehir boyunca söğüt ağacı ve çim dikiyoruz. Buradaki amaç çıkarılan kumun tekrar nehir yatağına karışmasını önlemek ve nehrin daha güzel bir görünüme kavuşmasını sağlamaktır”dedi.
Karakaş, şu ana kadar 2 kilometrelik alanda söğüt ağacı ve çim ektiklerini, 5 kilometrelik bir alanda bu uygulamanın yapılacağını bildirdi.
MERİÇ VE TUNCA NEHRİNİ BAĞLAYAN ARA KANAL
Proje kapsamında Meriç Nehri ile Tunca'yı birleştiren yerde bin 275 metrelik bağlantı kanalı açıldığını ifade eden Karakaş, kanalın nehirlerdeki taşkınları da önleyeceğini belirtti.
Kanalın iki nehir arasında denge görevi göreceğini ifade eden Karakaş, şunları söyledi:
“Aşırı yağış olduğu zaman bazen Tunca taşıyor. Meriç'te taşkın olmuyor. Bazen de tersi bir durum söz konusu oluyor. Açılacak bağlantı kanalı bu iki nehrin bağlantısını sağlayarak bir yerde dengeleme görevi yapıyor. Bununla birlikte Tunca Nehri bazen kuruyor ve çevresine kötü kokular yayıyor. kanalın açılmasıyla Tunca'nın kuruması gibi bir durum söz konusu olmayacak.”