Torba Yasa’dan nasıl yararlanırım

Güncelleme Tarihi:

Torba Yasa’dan nasıl yararlanırım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2015 10:14

Haberin Devamı

Mehmet Genç – Waldshut/Almanya
TORBA Yasa’dan yararlanarak Türkiye’den emekli olmak istediğinizi belirtiyorsunuz. Almanya’daki sigorta

Torba Yasa’dan nasıl yararlanırım
başlangıcınıza göre, Türkiye’den emekli olmak için 3.600 gün borçlanmanız yeterli olacaktır. 1968 yılında Türkiye’de sigortaya tabi üç aylık süreye ilişkin bir belgenizin olmadığını yazıyorsunuz. Elinizde iş sözleşmesi, maaş bordrosu gibi evraklar varsa, dava yoluyla üç aylık sigortalı sürenizin kayıtlara geçilmesini sağlayabilirsiniz.
Eğer elinizde hiç kanıt yoksa, 3.600 gün şartına göre emekli olmak için tekrar veya silbaştan sigortaya giriş yapmanız gerekir. Bunun için Türkiye’de bizzat bulunduğunuz bir dönemde 1-2 hafta sigortalı bir işte çalışmanız kafi gelecektir. Çalışmanızı sonlandırdıktan sonra yurtdışında çalıştığınız süreden 3.600 günü borçlanmak için yurtdışı borçlanma formunu doldurmalısınız.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Bu formda 3.600 gün borçlanmak istediğinizi belirtip, tarih aralığı olarak da Alman Emeklilik Sigortası’ndan temin edebileceğiniz hizmet cetveline (Versicherungsverlauf) bakarak, örneğin 1 Ağustos 1971 ile 1 Ağustos 1981 tarihlerini, SSK sicil numaranızı, Türkiye’de sigortaya giriş ve çıkış tarihlerini de yazmalısınız. Daha sonra bu formu, hizmet cetveliyle (tercümesine gerek yok) birlikte, Türkiye’deki ikamet adresinizin bulunduğu kentteki SGK İl Müdürlüğü’ne göndermelisiniz. SGK da, başvurunuza istinaden 2-3 ay içinde size 46.152 TL tutarında ödemeniz gereken borç miktarını tebliğ edecektir. Bu parayı üç ay içinde ödemelisiniz. Parayı ödedikten sonra yazılı olarak aylık tahsis talebinde bulunacağınız tarihi takip eden aybaşından itibaren aylığınız bağlanır.

Türkiye’de uzun süre nasıl kalırım
İsimsiz – Frankfurt


2003 yılından bu yana Almanya’da maluliyet aylığı alan 59 yaşındaki bir Hürriyet okuru olarak bana yöneltmiş olduğunuz sorularınızı sırasıyla yanıtlamak istiyorum.
Bu yılın mayıs ayında Türkiye’ye gidip borçlanarak emekli olmanız ve SGK tarafından size aylık bağlanması nedeniyle Almanya’dan bağlanan 309 Euro tutarındaki maluliyet aylığınız kesilmez. Hem Türkiye’den hem de Almanya’dan yaşlılık veya maluliyet aylığı alabilirsiniz.
Türkiye’de ne kadar süreyle kalabileceğiniz konusuna gelince; Almanya’daki ikamet statünüze ilişkin bir bilgi vermemişsiniz, ancak uzun süredir Almanya’da yaşadığınızdan hareketle yerleşim hakkına sahip olduğunuzu düşünüyorum. Bağlı olduğunuz yabancılar dairesini bilgilendirmek ve yazılı izin almak koşuluyla biri yılı aşkın süreyle Türkiye’de kalabilirsiniz.
Almanya’da oturduğunuz eve çıkış verip ikamet kaydınızı kızının oturduğu eve yaptırmanızda bir sakınca yoktur. Önemli olan kızınızın oturduğu evin yeterli büyüklükte olmasıdır. Böylelikle size resmi makamlardan gelen mektupları kızınızın vasıtasıyla takip etme şansına sahip olursunuz.

Türkiye’den bağlanacak aylık Almanya’da sorun olur mu
Yücel Atik – Almanya

ÇİFTE vatandaş olduğunuzu belirtip, borçlanarak emekli olmanızın Alman kanunlarına göre sakıncalı olup olmadığını merak etmişsiniz. İçinizi rahatlatabilirim. Borçlanarak emeklilik Türkiye’deki kanunların size tanıdığı bir sosyal güvenlik hakkıdır. İkili sosyal güvenlik sözleşmelerine göre, iki ülkeden de emekli aylığı almanızda hiçbir sakınca yok. Aksine, şartları yerine getirdikten sonra birden fazla ülkeden emekli aylığı almak en doğal hakkınız.
YAŞI GERİ ÇEKER
Çifte vatandaş olarak da yurtdışı borçlanma hakkından yararlanabilirsiniz. Çünkü siz netice itibariyle Türkiye kanunları açısından Türk vatandaşısınız. Tek dikkat etmeniz gereken konu, borçlanacağınız yurtdışı sürelerinde Türk vatandaşı olmanızdır. Bu da sizin durumunuzda 25.10.2000 tarihinden önceki süreleri borçlanabileceğiniz anlamına geliyor.
Türkiye’deki sigorta girişi yaptığınız 18.10.1984 tarihi itibariyle 48 yaş ve 5.225 gün şartlarına tabisiniz. 766 günlük askerliğinizi sigorta girişinden önce yaptıysanız, bu sürenizi borçlanmakla sigorta başlangıcınız 2 yıl 1 ay 16 gün kadar geri çekilir ki, bu durumda emeklilik şartlarınız 47 yaş ve 5.150 gün olarak yeniden belirlenir.
Askerlik sürenizi yurtdışı borçlanma formuyla borçlanamazsınız. Bunun için ayrı bir başvuru veya form gerekiyor. Bu formu SGK’nın www.sgk.gov.tr isimli web sitesinden temin edebilirsiniz. Yurtdışı sürelerinizden 4.459 gün için 57.165 TL, askerlik süreniz için yaklaşık 9.821 TL yatırmanız gerekiyor. İki sürenin toplamı 5.225 gün yaptığından, yaş şartını 2009 yılında zaten doldurduğunuz için borcunuzu yatırır yatırmaz aylık talebinde bulunabilirsiniz.

Yurtdışına çıkışım SGK’yı ilgilendirir mi
M.A. - Hamburg/Almanya

TÜRKİYE’den borçlanarak emekli olduktan sonra 2010 yılında eşinizin Hamburg’daki dükkanında yeniden çalışmaya başladığınızı, bu tarihten itibaren durdurduğunuz emekli aylığınızı, işi bıraktığınız 2014 yılı itibariyle yeniden bağlatmak istediğinizi, ancak SGK’nın şimdi sizden sigortalı bir işte çalışıp çalışmadığınızı, hangi tarihlerde yurtdışında bulunduğunuzu öğrenmek istediğini belirtmiş, bu konunun SGK’yı ilgilendirip ilgilendirmediğini öğrenmek istiyorsunuz.
ALTI AY KRİTERİ
Evet SGK’nın bu bilgileri öğrenmeye hakkı var. Zira, uygulamaya konulan yoklama sistemi uyarınca, SGK, emekli olup da altı aydan fazla yurtdışında kalan kişilerden belirli aralıklarla yaşadıkları ülkede çalışmadıklarını veya yardım almadıklarını belgelemelerini istiyor. Ancak sizin durumunuzda SGK sadece yurtdışında çalışıp çalışmadığınızı, çalıştıysanız iş başlangıç ve sonlandırma tarihlerini, ibraz edeceğiniz aktüel tarihli hizmet cetveliyle (Versicherungsverlauf) belgelendirmenizi isteyebilir. Çünkü SGK buna bakarak sizin aylığınızı ne zaman keseceğine veya ne zamandan itibaren tekrar aylık bağlayacağına karar verecektir. Ancak 2010 ile 2014 yılları arasında aylık almadığınız için hangi ülkede ikamet ettiğiniz SGK’yı ilgilendirmez.

Ziraat Bank ve Vakıfbank şubelerine nasıl ulaşabilirim
Mirbeğ Karadağ – Viersen/Almanya

YAŞADIĞINIZ Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki Viersen kentine yakın Ziraat Bankası veya Vakıflar Bankası’nın adreslerini öğrenmek istediğinizi bildiriyorsunuz. Size en yakın Ziraat Bankası şubeleri Duisburg ve Essen kentlerinde bulunuyor. Vakfıbank’ın size en yakın şubesi Köln kentinde.

Bu bankaların iletişim ve adres bilgileri şöyle:

Ziraat Bankası
Friedrich-Wilhelm-Straße 82-84
47051 Duisburg
Tel: 0203 285 34 0
Tel: 0203 285 34 20
E-Mail: duisburg@ziraatbank.de

Ziraat Bankası
Hollestraße 1
45127 Essen
Tel: 0201 125168-0
Tel: 0201 125168-20
E-Mail: essen@ziraatbank.de

Haberin Devamı

Vakıf Bank
Alter Markt 54
50667 Köln
Tel:+49-221-280 64 67-0
Fax:+49-221-258 94 28
E-Mail: infokoeln@vakif-bank.de
Web: www.vakif-bank.de

Haberin Devamı

Aylığım Almanya’daki bankaya gönderilir mi
Seyfi Sakinim – Essen/Almanya


TÜRKİYE’den bağlanacak aylığınızın Almanya’daki bir banka hesabınıza yatırılmasını talep edebilirsiniz. Ancak her defasında sizden 30-40 Euro tutarında havale parası kesilir. Aylığınızın her ay Almanya’daki bir hesaba yatırılması yerine, Almanya’da da şubesi bulunan bir bankanın Türkiye’de ikamet adresinize yakın şubesinde açtıracağınız banka hesabına yatırılmasını talep edin. Bankanızla da konuşup, bu hesaptaki paraları yurtdışında da da bir banka kartıyla çekmek istediğinizi söyleyin. Bu şekilde en azından altı ayda bir banka kartıyla aylığınızı çektiğinizde ödemeniz gereken havale parası daha düşük olacaktır.

10 günde çekilmeyen aylıklar geri gider mi
Murtaza Yurdagül – Reutlingen/Almanya

BANA mektup yoluyla göndermiş olduğunuz sorunuz, bugünkü Hürdanış Köşesi’nde yanıt verdiğim Seyfi Sakinim adlı okurumuzun sorusuyla büyük benzerlik taşıyor. Sizden talep edildiği gibi her ay Türkiye’ye gidip TC kimliğinizle para çekmek için masrafa girmeniz beklenemez. Ayrıca 10 günde çekilmeyen aylıkların SGK’ya geri gideceği bilgisi de doğru değildir. Banka hesabında 6 ay içinde bir hareketlilik olmadığı durumlarda para SGK’ye geri gönderilir ve emekli aylığı ödemeleri durdurulur. Emekli, hayatta olduğunu belgeleyerek bağlı olduğu SGK İl Müdürlüğü ve Merkez Müdürlüklerine başvurarak aylığın tekrar hesabına yatırılmasını talep edebilirsiniz. SGK da başvuru sahibinin müstehaklık durumunu inceledikten sonra yeniden aylığı yazılı olarak bildirilen banka hesabına yatırır.
STUTTGART’TAN ÇEKEBİLİRSİNİZ
Ankara’da Ziraat Bankası Bahçelievler -Beşevler Şubesi’ne hesap açtırdığınızı belirtiyorsunuz. Aynı bankaya başvurup bir bankamatik kartı isteyiniz. Bu kartla, size en yakın Ziraat Bank şubesinin bulunduğu Stuttgart kentinden altı ayda bir aylığınızı çekebilirsiniz.

Ziraat Bankası’nın Stuttgart Şubesi’nin iletişim bilgileri şöyle:

Lautenschlager Straße 20
70173 Stuttgart
Tel: 0711 22 29 57 3
Tel: 0711 22 29 57 58
eMail: stuttgart@ziraatbank.de

Haberin Devamı

Askerlik borçlanmasıyla eksik gününüz tamamlanır
Mehmet Fırat – Almanya


1984 yılındaki askerlik hizmetinizi borçlanırsanız, 1982 yılındaki sigorta başlangıcınız geri çekilir ve buna göre emeklilik için 46 yaş ve 5075 gün şartlarına tabi olursunuz Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 2001 yılından önce Türk vatandaşı olarak çalıştığınız 10 yılı (3.600 gün) SGK’ya borçlanabilirsiniz.
Türkiye’de mevcut olan 3 yıllık sigortalı sürelerinizin üzerine, borçlanacağınız yurtdışı süreleriniz de eklendiğinde toplam 4.680 güne sahip olacaksınız. Bir yılı aşkın askerlik sürenizi de borçlanırsanız (bunun başvuru ayrı yapılmalı), Türkiye’den emekli olmak için aranan gün sayısı şartını yerine getirmiş olursunuz. 5.075 gün için ödemeniz gereken borç miktarı da 65.062 TL tutacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!