Ucuz bilet tamam, vergi indirimi sıkıntılı

Güncelleme Tarihi:

Ucuz bilet tamam, vergi indirimi sıkıntılı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2022 13:00

Almanya’da vatandaşı rahatlatmaya yönelik yardım paketi, dün uygulanmaya başlandı. Ülke genelinde geçerli olan toplu taşımada aylık 9 euroluk bilet uygulaması ve akaryakıtta vergi indirimi gece saatlerinden itibaren hayata geçti. Yolcular, aylık 9 euro ödeyerek Almanya’nın her yerinde toplu taşıma araçlarına binebiliyor.

Haberin Devamı

9 EUROLUK bilet uygulaması ilk gün yoğunluk olsa da birçok eyalette sorunsuz başladı. Şu ana kadar 7 milyon bilet satılırken, 31 Ağustos’a kadar yaklaşık 30 milyon biletin satılması bekleniyor. Birçok eyalette şirketler ilk hafta yoğunluk olacağı gerekçesiyle toplu taşımada ek seferler koydu. Ancak, akaryakıtta vergi indiriminden tüketicinin ne kadar yararlanacağı tartışma konusu oldu. Uzmanlar, akaryakıt şirketlerinin piyasa koşullarında zam yapmak için bir gerekçe olmamasına rağmen haftalardır fiyatları artırdıklarına ve dün başlayan indirimden tüketicinin hemen yararlanamayacağına dikkati çekiyor. Federal Kartel Dairesi de akaryakıt fiyatlarındaki artışın gözlem altına alınacağını ve tekelleşmeye yönelik incelemenin yoğunlaştırılacağını açıklamıştı.

Ucuz bilet tamam, vergi indirimi sıkıntılı
SAVAŞTA DAHA ÇOK KAZANDILAR
Ancak ilk kez bir eyalet, savaş nedeniyle ekstra kâr eden akaryakıt şirketlerine ilave vergi getirilmesi için düzenleme getirilmesi için harekete geçti. Bremen Eyaleti Maliye Senatörü Dietmar Strehl (Yeşiller) ile Bremen Büyükşehir Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte (SPD), önümüzdeki hafta Eyaletler Meclisi’ne konuyla ilgili bir önerge sunacaklarını açıkladı. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra, savaşa bağlı olarak yüksek kazanç elde eden şirketlere geçici özel vergi uygulanması öngörülüyor.
Ucuz bilet tamam, vergi indirimi sıkıntılı

Bremen Büyükşehir Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte

Haberin Devamı

Bovenschulte, “Federal hükümet ve eyaletler, artan fiyatlara karşı özel hanelere ve firmalara destek vermek zorunda kalırken, bazı şirketlerin sadece savaşın neden olduğu fiyat artışları nedeniyle ek olarak milyarlarca euro kazanması kabul edilemez” dedi. Bovenschulte, hiçbir hizmet sunmadan elde edilen gelirin, yatırımlar veya yeni şirket stratejileriyle değil, sektördeki değişen durumlar nedeniyle oluştuğunu ifade etti. Ancak düzenlemenin hukuksal ve teknik altyapısı konusunda bilgi verilmedi. İki siyasetçi, federal hükümetin bu konuda bir alt yapı hazırlanması yönünde harekete geçmesi için önerge sunulacağını vurguladı. Bu konuda İngiltere ve İtalya’da benzer örnekler olduğu ifade edildi. Rusya-Ukrayna savaşı başladıktan sonra akaryakıt şirketlerinin milyarlarca euro ek kazanç elde ettiği belirtiliyor.

Ucuz bilet tamam, vergi indirimi sıkıntılı

BAKMADAN GEÇME!