Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da mali sıkıntıya düştüğü için kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Türkçe oyunlar sergileyen tiyatroların sayısı artıyor. Son olarak Köln'deki Arkadaş Tiyatro'su zor durumda olduğunu açıkladı. 1984'de ikinci kuşak Türkler tarafından kurulan Arkadaş Tiyatrosu yönetimi, borçları kapatmak için kredi aramaya ve tasarruf tedbirleri uygulamaya başladı. İzleyicilerin azalması ve Köln Kültür Dairesi'nin tasarruf tedbirlerinden ötürü bütçedeki açığı günden güne artan tiyatro, Kölnlüler'in desteğini bekliyor. Arkadaş Tiyatrosu'nun Yönetim Kurulu Başkanı, Yeşiller Eyalet Milletvekili Arif Ünal, tiyatronun ayakta kalabilmesi için acilen 20 bin Euro'ya ihtiyaç duyduklarını söyledi.
ÜCRETLER AZALACAK
Ünal “Yıl sonu hesapları incelediğimizde finansal sorun yaşadığımızı gördük. Bunda salon gelirlerinin düşmesi önemli bir etken. Önceki yönetim, Kültür Dairesi'nin yaptığı yardımları zamanından önce kullanmış. 2009 yılından devreden 11 bin Euro'luk bir borç da söz konusu. Köln Kültür Dairesi de bize yaptığı yardımlarda yüzde 5'lik bir kısıtlamaya gitti. Bu miktar yılda 6 bin Euro'ya denk geliyor. Ciddi borç yükü altındaki Köln Anakent Belediyesi bir çok kuruma yaptığı yardımlarda kısıtlamalara gitti. Şu anda giderlerimiz, gelirlerimizden fazla. Bunu aşmak için ilk etapta bazı çalışanların ücretlerinde önümüzdeki aydan itibaren kesintiye gideceğiz.
DAYANIŞMA GECESİ
Tiyatroseverlerin bize destek olmalarını bekliyoruz. Programlarımızı takip ederek beğendikleri oyunları izlesinler. Artık hiç bir tiyatro bağışlar olmadan ve seyircisini arttırmadan ayakta duramıyor. Bizim insanlarımızın buraya sahip çıkması gerekiyor. Arkadaş Tiyatrosu Almanya'da ilk Türkçe oyunlar sunan ve hala ayakta kalabilmiş bir kurum. Aldığımız tasarruf tedbirlerini uygulayabilirsek ve tiyatroseverler destek olursa buranın şimdilik kapanma riski yok."
ARKADAŞ'I YAŞATALIM
Arkadaş tiyatrosunu yaşatmak için bu akşam bir dayanışma gecesi düzenleniyor. Etkinlik saat 20.00'de Platenstr.32 50825 Köln adresindeki Arkadaş Tiyatrosu'nda yapılacak. Gecede çok sayıda sanatçı sahne alacak.
Arkadaş yetkilileri, son olarak "Allem kallem" adlı çocuklara yönelik oyunun sahnelendiğini bildirirken "Daha önce ise Haydar Zorlu Faust'u Türkçe oynadı. Kabaretist Fatih Çevikoğlu ise sık sık sahne alıyor" dediler.
NE DEDİLER?
Oyunlar Türkler'e yönelik değil
Kabare ustası Şinasi Dikmen, Almanya'daki Türk tiyatrolarının durumunu şöyle değerlendirdi: "Türkiye'de olduğu gibi Almanya'da da tiyatroya ilgi yok. İlgi olmamasının en büyük nedeni, oyunlarda buradaki insanların sorunları işlenmiyor. Yani insanları tatmin edecek oyun yok. Bu nedenle insanlar tiyatroya gitmiyorlar. Ayrıca Almanya'da binlerce Türk işadamı var. Binlerce kişiye iş veriyorlar. Bu işadamları kültürel çalışmalara da maddi destek vermeliler. Oyunların Almanya'daki günlük konularla ilişki olmadığı sürece iki dilde verilmesi de bir fayda sağlamaz. Bence 5 yıl içinde oyunlar Almanca oynanacak. Alman tiyatrolar üçüncü kuşağa yönelik oyunlar hazırlarsa ilgi olabilir. Ne yazık ki sadece uyum tartışması yapılıyor, kültüre ilgi gösterilmiyor.
Türkiye'den sanata destek şart
Tiyatro Frankfurt yönetmeni Kamil Kellecioğlu, Türkiye'nin Avrupa'daki sanata daha fazla destek vermesinin şart olduğunu söyledi. Kellecioğlu "Tiyatronun en büyük sıkıntısı kurumların sahip çıkmaması. Kültür ve sanatla ilgilenen ataşeliklerin bütçeleri zaten kısıtlı. Bizde de para bir süre sonra tükeniyor. Sponsor yok, yardım eden yok. İnsanlarımız duyarsız. Lafa gelince mangalda kül bırakmazlar, ancak üç beş kuruşun hesabını yapıyorlar. Almanya'da doğru dürüst kültür enstitüsü yok. Türkçe'nin yaşatılması için, sanatsal faaliyetlere destek gerekiyor. Daha önce oyunlarımızı Almanca üstyazılı oynadık. Yine işe yaramadı. Almanya'daki Türkler'e yönelik oyunlar yapanlar da oldu. Ancak nafile. Ne oynayacağımızı şaşırdık" dedi.
Zor günler geçiriyorlar
ALMANYA’nın Nürnberg kentinde 2002'de kurulan ve tiyatro, kurslar ve çeşitli kültürel faaliyetlere sahne olan Nürnberg Objektif Sahne Kültür Merkezi (OKM) de geçtiğimiz aylarda maddi sıkıntı içine girerken kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. OKM, bu durumdan kurtulmak için üst üste oyunlar sahneledi.
Berlin'deki Tiyatrom, 1984 yılında Berlin Eyaleti Kültür Senatörlüğü'nün maddi desteğinde Almanya'nın ilk yerleşik Türkçe tiyatrosu olarak kuruldu. Berlin Senatosu, 2000'li yıllardan itibaren tasarruf programı çerçevesinde her yıl Tiyatrom'a yönelik maddi desteğini azalttı. Senatonun 2008 yılında maddi desteğini tamamen çekmesinden sonra kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Tiyatrom, tiyatro gönüllülerinin yardımıyla ayakta kalmaya devam ediyor. Tiyatrom'a en büyük desteği ise mekanın sahibi konumundaki Walldorf Vakfı yapıyor.