Teşekkür borçluyuz

Güncelleme Tarihi:

Teşekkür borçluyuz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2011 18:42

Almanya’nın NRW Eyalet Uyum Bakanlığı tarafından Solingen’de düzenlenen ‘5. Uyum Kongresi’ büyük bir katılımla gerçekleşti.

Haberin Devamı

Solingen Tiyatro ve Konser Salonu’nda düzenlenen kongrede NRW Uyum Bakanı Guntram Schneider, Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın, Solingen Belediye BaşkanıNorbert Feith, Türkiye ve Uyum Araştırmaları Vakfı (TAM) Direktörü Prof. Dr. Halil Uslucan’ın yanı sıra mahalli idareler, sosyal refah hizmet kurumları, göçmen kuruluş temsilcileri, akademik çevre ve politika arenasından yaklaşık 600 kişilik uzman katıldı.

Etkinlikte çeşitli çalıştay ve tartışmalarla, “Şans eşitliği ve katılımı yerleşim merkezlerinde nasıl organize edebiliriz?” sorularına cevap arandı.

“Eyalet Uyum Kongresi”nde eyalet kabinesinden geçip mecliste görüşülecek yeni “Eyalet Uyum ve Katılım Yasası”nın ayrıntıları hakkında bilgi veren Uyum Bakanı Guntram Schneider, uyum konusunda yapılan m tartışmaların hep olumsuz tarafa çekildiğine işaret ederek, “Biz bir göç ülkesiyiz. Uyum eşit şansı içinde barındırır. Uyum, eğitimde eşit şans ve politik katılımla mümkündür. Göç ülkesi olan Almanya’nın bir uyum reformuna ihtiyacı var. Bu kongre bu konuyla ilgilenen tüm aktörlerin bir araya gelip değerlendirme yapması için bir fırsattır. Gerek resmi dairelerde gerekse toplumun diğer kesimlerinde yabancılara daha fazla imkan verilmesi gerekmektedir. 50 yıl önce işçi olarak gelen Türkler maalesef aradan geçen 50 yıl içinde hak ettikleri değeri görememişlerdir. Bu insanlara bir borcumuz var. 50 yıl önce ülkemize gelen bu insanlar Almanya’nın Almanya olmasında büyük emek ve güç sarf etmişlerdir. Ben herkesin huzurunda onlara teşekkür ederim” dedi.

ALMAN MEDYASINI ELEŞTİRDİ
TAM Direktörü Prof. Dr. Halil Uslucan da “Türkler uyum sağlamıyor” diye yayın yapan Alman Medyası’nı eleştirdi. Uslucan, göçmenlerin eşit koşullarda olmadığını dile getirerek, Türkiye’den gelen göçmenlerin eğitim düzeyi ile Rusya’dan gelen göçmenlerin eğitim düzeyinin farklı olduğunu ve aynı düzeyde olmadığını ileri sürdü. Belediye Başkanı Feith da uyum konusunda oldukça uzun bir yol kat ettiklerini belirterek kentteki göçmen dernek ve kuruluşlarıyla sıkı işbirliği içerisinde olduklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!