Terörün beynine darbe

Güncelleme Tarihi:

Terörün beynine darbe
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 19:12

İspanya İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba, Fransa'nın güneyindeki Bordeaux kenti yakınlarında dün gece düzenlenen ve aralarında "ETA'nın 1 numarası" olarak gösterilen "Thierry" lakaplı Francisco Javier Lopez Pena'nın da olduğu 4 ETA üyesinin yakalanmasıyla ilgili olarak, "ETA'nın siyasi ve askeri en önemli lideri yakalandı" dedi.

Haberin Devamı

İSPANYA İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba, basına yaptığı değerlendirmede, terör örgütünün 2006 yılındaki ateşkesi öncesi ve sonrasında ETA’ya karşı çok sayıda operasyon yapıldığını ve Fransa’da dünkü operasyonun da "sadece bunun bir yenisi" olduğunu söyledi.

Fransız ve İspanyol jandarmasının ortaklaşa düzenlediği operasyonda yakalananların yanında birer silah bulunduğunu, ancak güvenlik görevlilerine direnmediklerini kaydeden Rubalcaba, terör örgütüne ait çok sayıda belgeye el konulduğunu açıkladı.

Bu arada "Thierry", Ainhoa Ozaeta Mendiondo, İgor Suberbiola ve Jon Salaberria’nın yakalanmasının ardından bu sabah Bask bölgesinde eski bir belediye başkanı olan Jose Antonio Barandiaran Ezama ile bir Fransız vatandaşının daha yakalandığı duyuruldu.

Bu yılın başından beri ETA örgütüyle ilişkili olarak, 14’ü Fransa’da, 63’ü İspanya’da olmak üzere toplam 77 kişi yakalandı.

İspanyol medyası, dünkü operasyonun, 3 Ekim 2004’de o dönem ETA’nın en üst yöneticisi olarak bilinen Mikel Albisu’nun yakalanmasından sonra ETA’ya vurulan "en büyük darbe" olduğunu yazdı. "Thierry"nin Aralık 2006’da Madrid havaalanının otoparkında 2 kişinin ölümüne neden olan ve ateşkesi sona erdiren saldırının emrini veren kişi olduğu belirtilirken, ateşkes sırasında Ainhoa Ozaeta Mendiondo ve Jon Salaberria ile birlikte sosyalist Zapatero hükümetiyle müzakere masasına oturan isim olduğu ileri sürüldü.

ESKİ BAŞKAN İZLENİRKEN ULAŞILDI

İspanyol jandarmasının, Fransa’nın güneyindeki Bordeaux kentinde yakalanan ETA lideri Francisco Javier Lopez Pena ve üç örgüt yetkilisine, bir eski Bask belediye başkanını izlerken ulaştığı bildirildi.
İspanya medyasında jandarma kaynaklarına dayanılarak verilen haberlerde, Bask bölgesindeki Andoain yerleşim biriminin eski belediye başkanı Jose Antonio Barandiaran’ın uzun süreden beri jandarma tarafından izlendiği belirtildi.

Barandiaran’ın 18 Mayısta Fransa’ya giderek ETA’nın "1 numaralı" adamı olarak gösterilen Francisco Javier Lopez Pena ile görüştüğünün belirlenmesi üzerine iki gün sonra operasyon düzenlenerek 4 ETA üyesinin yakalandığı, ardından Barandiaran’ın da dün evine yapılan baskınla gözaltına alındığı kaydedildi.

Bu arada, Bordeaux yakınlarında bir evde toplantı halindeyken yakalanan ETA üyelerinin Fransa’da polis karakolunda tutuldukları bildirildi. İspanyol ve Fransız jandarması, ETA üyelerinin toplantı yaptığı 30 metre karelik evi, 16 saat boyunca didik didik ararken, çok sayıda örgüte ait belge, plan ve sahte evrakın ele geçirildiği ifade edildi.

Öte yandan, İspanyol hükümeti, bu ETA üyelerinin yakalanmasını, örgüte büyük bir darbe ve örgütün sonunun daha da yaklaştığı şeklinde değerlendiriyor.

İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba, "Sona daha da yakınız. ETA, şiddet kullanarak siyasi hedeflerine varamayacağını hiçbir zaman bu kadar net anlamamıştı" dedi.

Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero da, "Hiç şüphe yok ki, terörizme karşı demokrasinin zaferinde önemli bir adım atıldı" yorumunda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!