Tepkisiz kalma lüksümüz yok

Güncelleme Tarihi:

Tepkisiz kalma lüksümüz yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 19:57

Almanya'nın Ditzingen kentinde yaşayan Avukat Macit Karaahmetoğlu ve Alman Hukuku uzmanı Avukat Altan Heper, Alman vatandaşlığına geçmeyi ve aile birleşimini zorlaştıran Göç Yasası'na karşı Türkler'i protestoya çağırdı.

Haberin Devamı

Avukat Macit Karaahmetoğlu, yaptığı açıklamada, bildiride Göç Yasası’yla Türkler’in asimile edilmek istendiğini vurgulayarak, "Türkler’in tepkilerini göstermemeleri durumunda gelecekte daha ağır yaptırımlar içeren yasalarla karşı karşıya kalabileceklerini belirtti.
Göç Yasası’nı savaş sonrası Almanya’sının en yüz kızartıcı yasası olarak gördüğünü belirten Macit Karaahmetoğlu(sağda), 'Yasayla Almanya’da artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bu ülkede bir insanın kimliğini kaybetmeden yaşamasına izin verilmeyecek. Son yıllarda Türkler’e karşı oldukça katı bir tutum sergilenmeye başlandı. Göç Yasası da bu tutumun dışavurumudur. Yasaya karşı tavrımızı ortaya koyamazsak daha sert politikalarla karşı karşıya kalabiliriz. İnsanların eşitliğine inanan herkes Göç Yasası’nı protesto etmeli' dedi.

Bildiri yayınlandı

Karahmetoğlu, yasayla ilgili özellikle Alman aydınlarının suskunluklarını bozmaları gerektiğini ifade ederek, 'Aydınların yasanın hukuki ve toplumsal boyutunun henüz farkına varmadıklarını düşünüyorum. Aydınlar, Alman toplumunun bilinçlendirilmesine önemli katkılarda bulunabilirler' diye konuştu. Avukat Karaahmetoğlu, yayınladığı protesto bildirisinde de, Göç Yasası’yla Türkler’in entegrasyonu değil, asimilasyonu hedeflendiğine işaret ederek, "Yasanın bu haliyle AB hukuku ve Alman Anayasası’na aykırılığı ülkenin en yetkin hukukçuları tarafından açıkça dile getirilmiştir. Ayrımcı yasaya karşı küçük ve büyük çapta protesto gösterileri düzenlemeliyiz. Türkler’in bundan sonra Almanya’da onurlu bir hayat sürdürüp sürdüremeyeceklerini, yürüteceğimiz demokratik mücadelenin sonucu belirleyecektir. Göç Yasası konusunda tepkisiz kalma lüksümüz yok!" ifadesine yer verildi.


Yasa tuzaklarla dolu

Almanya'nın Ditzingen kentinde avukatlık yapan Türk ve Alman Hukuku Uzmanı Dr. Dr. Altan Heper de, Göç Yasası’nın iki sınıflı Alman toplumu yarattığını söyledi.
Heper, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, görüşlerini şu şekilde dile getirdi:
'Kural olarak bugüne kadar Almanlar’ın geçimlerini sosyal yardım ile sağlamaları, aile birleşimini engellemiyordu. Oturum Yasası’nın 28. maddesinde yer alan bu hüküm, yeni Oturum Yasası’nda kalkmakla birlikte bu maddeye yeni bir ekleme getirmiştir. Bu ekleme Türkler için tuzaklarla doludur. Bu eklemenin resmi kayıtlara geçen gerekçesinde Almanlar’ın da aile birleşimini devlet yardımı, veya sosyal yardım almadan gerçekleştirebilmesi şartı yer aldı. Bu şartı yerine getirilmemesi halinde artık sosyal yardım alan bir Alman da, eşini Almanya´ya getirememekte ve devlet bu Alman’dan Almanya dışında eşinin memleketinde veya diğer bir ülkede yaşamasını isteyebilmektedir. Burada açıkça tarif edilen Almanlar aslında Türk kökenli Almanlar’dır. Yasa gerekçesinde adı verilmeden en büyük göçmen kitlesi olan Türkler hedef alınmakta ve sosyal yardım alan Türkler’in aile birleşimi engellenmektedir. Bu da iki sınıflı Alman toplumu yaratmaktadır.!

Avukat Macit Karaahmetoğlu’nun (solda) Göç Yasası'na karşı başlattığı protesto girişimini Alman hukuku uzmanı avukat Altan Heper de desteklediğini söyledi.

Tepkisiz kalma lüksümüz yok

GÖÇ Yasası’nda yapılan son değişikliklerle Alman siyaset ve toplumsal yaşamında yeni ve tehlikeli bir sürece girilmiştir. Entegrasyonu destekleyeceği öne sürülen yasanın gerçek amacı, aile birleşimi yoluyla her yıl Almanya’ya gelen yaklaşık 30 bin Türk’e engel olmaktır. Yasa, getirdiği yükümlülükler ve yaptırım olanaklarıyla Alman vatandaşlığına geçmiş Türkler’i bile ikinci sınıf vatandaş muamelesine tabi tutuyor. Özetle Göç Yasası’yla Türkler’in entegrasyonu değil, asimilasyonu hedefleniyor. Yasanın bu haliyle AB hukuku ve Alman Anayasası’na aykırılığı ülkenin en yetkin hukukçuları tarafından açıkça ifade edilmiştir.
Göç Yasası’nın ortaya çıkması bir raslantı değildir. Özellikle son üç yıl içinde yazılı ve görsel Alman medyası tek taraflı yayınlarıyla Türkler’i boy hedefi haline getirmiştir. Alman medyası, siyasetçilerin söylemleri çizgisinde reyting ve tiraj unsuru olarak kullandıkları Türkler’i uyum konusunda uzlaşmaz ve şiddet yanlısı bir topluluk olarak göstererek Göç Yasası’na uygun bir zemin kazandırmıştır. Ne yazik ki uzman sıfatıyla kamuoyu önüne çıkan bazı Türk kökenliler, Alman toplumunda Türkler’le ilgili önyargıları pekiştirecek açıklamalar ve yayınlarla bu zeminin hazırlanmasına katkıda bulundular. Sürekli gündemde tutulan zoraki evlilik, aile içi şiddet ve namus cinayetleri gibi önemli sorunlar Türk toplumunun geneline mal edildi. Bu haksız genellemelerin bilimsel bir dayanağı bulunmadığı ise dikkate alınmadı.
Ayrımcılığı körükleyen bu yasaya karşı demokratik haklarımızı kullanarak kesin tavrımızı ortaya koymalıyız. Göç Yasası’nın Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmesi Türkler açısından hayati bir öneme sahip. Yasa ilk başta daha ılımlı bir şekilde uygulamaya konulacaktır. Yasaya karşı ilk tepkiler dindikten sonra uygulamalar sertleştirilecek, asimile edilmek istenen Türkler üzerindeki baskılar yoğunlaşacaktır. Türk kuruluşları, göstermelik bir işlevi olan Uyum Zirvesi’ni boykot ederek haksızlıklara seyirci kalınmayacağını göstermiştir. Türk kuruluşlarının bu zirveye katılması, Göç Yasası’nda Türkler için öngörülen ayrımcı uygulamaların meşrulaştırılması anlamını taşıyacaktı.
Bu boykot Türkler’e karşı başlatılan uygulamaya ilk büyük darbeyi vurdu. Türkler’in tepkilerini aralıksız bir şekilde devam ettirmeleri şart. Bu yasadan etkilenen herkes vakit kaybetmeden hukuki yola başvurmalı. Bu konuda Türk avukatların vatandaşlara herhangi bir ücret talep etmeden yardımcı olacağından eminiz. Dava Anayasa Mahkemesi’ne initikal etmeden ayrımcı yasaya karşı küçük ve büyük çapta protesto gösterileri düzenlemeliyiz.
Türkler’in bundan sonra Almanya’da onurlu bir hayat sürdürüp sürdüremeyeceklerini, yürüteceğimiz demokratik mücadelenin sonucu belirleyecektir. Göç Yasası konusunda tepkisiz kalma lüksümüz yok!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!