Güncelleme Tarihi:
Öncelikle akademinizi tanıtır mısnız? Hem eğitim hem tenis nasıl bir arada olabiliyor? Kaç hoca, kort ve ögrenciniz var?
Sanchez-Casal Akademisi, çok yüksek standartlara sahip ve genç yetenekleri adım adım başarıya ulaştırma konsunda deneyimli bir eğitim ve öğretim kurumudur. ‘Akademi’ eğitimi kapsamında sunduğumuz tenis ve öğretim, atlet öğrencilerimizin kişisel gelişimine ve iyi bir dünya vatandaşı olmasına yönelik önemli katkı sağlamaktadır ve etkisini mezun olduktan sonra da sürdürmektedir.
22 YAŞIMDA PROFESYONEL OLDUM
Akademimiz, tenis ve eğitim ile hayata yönelik imkanlar sağlamayı amaçlıyor. Yani başarılı genç insanları hayatın her alanında yetiştirmek üzere tenis ve eğitimi bir araç olarak kullanıyoruz. ESİS okulu, Sánchez-Casal Kampusü'nde bulunuyor. Böylece atlet öğrenciler hem ders, hem her gün antreman yapıp kendini geliştirebiliyor. 17 yaşına gelen öğrencilerden kimisi üniversiteye gidiyor, kimisi profesyonel bir kariyere doğru adım atıyor.Öğrencilerimiz özel bir tenis hocası tarafından eğitiliyor.Bu da onlara özgüven veriyor.
Akademide dört hoca var. Birisi benim... Gabriela Sabatini, Mary Pierce ve Daniela Hantuchovabenim öğrencilerimdi.Diğer hocalar Stefan Ortega, Lorengo Fargas ve Pep Plasin’dir...Ortega, Martina Navratilova ve Sveta Kuznetsova’nın, Fargas Albert Costa’nın, Plasin de Elena Bovina ile Nuria Llagostera’nın hocasıdır.
Kendinizden söz eder misiniz?
Tenise 12 yaşında başladım, 22 yaşımda profesyonel oldum ve yedi yıl Davis Cup’da oynadım, ATP Singles sıralamasının ilk 40’ında yer aldım. Gabriela Sabatini, Mary Pierce, Daniela Hantuchova ve Tamira Paszek gibi isimlere hocalık yaptım. Şimdi de akademideki erkekleri eğitiyorum.
Tenise başlama yaşı nedir? Küçük yaştaki çocukları disipline etmek zor olmuyor mu?
Kendimden örnek vermek isterim; Küçük yaşta spora başlamanın önemi büyük. Ancak bundan daha önemli olan, bunu düzenli ve adamakıllı yapmaktır. Akademimizde eğitim 8 yaşında başlıyor. Çocuklar, ESIS İlkokulu’na gidip, Sánchez-Casal tenis programına katılıyor. Bu organizasyon sayesinde olgunlaşıp disiplinli olmayı öğreniyorlar. Ben ve diğer tenis hocaları, öğrencilere bu disiplini sadece tenisteki başarıları için değil, genel olarak hayatları için çok önemli olduğunun düşüncesini aşılıyoruz.
ANTRENMAN, İYİ SEVİYE VE REKABET
Teniste başarılı olmak için en temel faktörler nedir?
Düzenli antrenman, disiplin, yetenek ve azim... Ancak bana göre her fırsatta öğrendiklerimiz, aldığımız sonuçtan daha önemlidir. Bunun yanı sıra önem verdiğim üç konu var: İyi bir antrenman sistemi, antrenman yaptırdığımız öğrencilerin iyi bir seviyede olması ve rekabet. Akademimizin, bu konularda iyi bir temeli var. Andy Murray, Grigor Dimitrov, Juan Monaco ve Svetlana Kuznetsova gibi teniste başarı gösteren isimlerin akademimizden çıkmasının sebebi de budur.
İspanyol tenisçi toprakta iyidir
14-20 yaş arasında bir tenisçi günde kaç ve nasıl çalışmalı?
Barcelona’da ve ABD Naples’de aynı felsefe ve sistemi uyguladığımız için kendimizden örnek vermek isterim: Öğrencilerimiz üç saat tenis oynuyor, 1.5 saat fitnes yapıyor. Teniste dönemlendirme sistemi söz konusu olduğu için yarışlar ve hedefler sezondan sezona değişiyor. Ancak Barcelona’da öğrencilerimizin her hafta toprak üzerinde
turnuva yapma gibi önemli bir imkan var. Verimli olmak için deneyim kazanarak yarışacaksın ve her durumdan ders çıkaracaksın.
İspanyol tenisinin diğer tenis stillerinden bir farkı var mıdır?
İspanyol stilini şöyle tarif etmek isterim: Kenar çizgisinden hızlı hareket etmek, savunmada birçok topu kurtarmak ve kazanmaktan çok hataları azaltmaya çalışmak. İspanyol tenisçi özellikle toprak üzerinde iyidir ama bugünlerde diğer yüzeylerde de başarı göstermektedir. Başka ülkelerde voleybolu andıran iyi servis yapan oyuncu bulabilirsiniz. Ancak maç süresince ve özellikle maçın kritik anlarında en iyi vuruşların ile oynamak en önemli faktördür. İspanyol tenisçiler erken yaşta yarışmaya başlıyor, bu da turnuvaların daha profesyonel olmasına yol açıyor. Akademimizin dünyada iyi bir itibarı var. Bunun nedeni de şu: Sistemimiz her oyuncuya daha iyi olmasına fırsat tanıyor. Akademide eğitim alan öğrenciler her model ve her yüzeyde oynayabilir hale gelirken özgüvene de sahip oluyor.
SAĞLAM DUR, AZ HATA YAP
Dünya tenis sıralamasında İspanyol tenisçilerin çokluğu dikkat çekiyor. Neden?
İspanyol tenisinde kazanmaktan çok hata yapmamaya önem verilir. Sağlam durup az hata yapmaya özen gösteren tenisçi daha iyi yarışır ve sonunda daha iyi bir başarıya ulaşır.
Örnek göstereceğiniz tenisçiler var mıdır?
Öncelikle oyuncularımız ile gurur duyduğumuzu belirtmek isterim. Sanchez- Casal Akademisi, yükselen ve Uluslararası Tenis Turnuvası (ITF) ile Avrupa Tenisi sıralamasında iyi yerlere gelen tenisçilerbarındırıyor. Hepsiyle saygı duyuyorum. Bugünlerde yükselen yetenekli bir oyuncu örnek göstermek isterim; Hindistanlı Ramkumar Ramanatham. Onu takip etmekte fayda var. İspanyol tenisinde kazanmaktan çok hata yapmamaya önem verilir. Sağlam durup az hata yapmaya özen gösteren tenisçi daha iyi yarışır ve sonunda daha iyi bir başarıya ulaşır.
Mezunlar ne yapıyor? Eğitim mi? Tenis mi?
Akademide yetişen tenisçiler nasıl bir yol izliyor? Üniversite eğitimine mi devam ediyorlar yoksa profesyonel tenisçi mi oluyorlar?
Teniste başarılı olmayı hedefleyen ve dünyanın dört bir tarafından gelen yaklaşık 130 öğrencimiz var. Bugünlerde ATP/ WTA oyuncusu olmanın zorluğunun farkındalar bu farkındalık da onları sıkı çalışmaya teşvik ediyor. Aynı şekilde ABD’ye gitmenin ve orada üniversitede tenis oynamanın büyük bir imkan olduğunu da biliyorlar, zira geçmişte de birçok oyuncu üniversite eğitiminden sonra büyük bir başarı elde etmiştir. Tenis onlara hayallerini gerçekleştirmek için bir araç olmuştur. Her yıl yaklaşık 12- 15 atlet öğrenci akademimizden mezun olup üniversiteye gidiyor. Bizim mezuniyet töreninde neler hissettiğimizi düşünebiliyor musunuz? O kadar gurur duyuyoruz ki! Bizimle 4-5 sene geçiriyorlar, İngilizce, İspanyolca öğrenip olgunlaşıyorlar... O zaman büyük bir turnuva kazanmış gibi hissediyoruz.
Güzel bir haberimiz var!
ABD’deki Sánchez-Casal Akademisi’nin Florida, Naples’de olduğunu ve oranın başkanının Emilio Sánchez Vicario’nun olduğunu hatırlatmak isterim. Emilio Sánchez Vicario, eskiden İspanyol takımının Davis Cup kaptanlığını yapmış ve ATP singles’te yedinci, doubles’te birinci olmuştur. Güzel bir haberimiz de var: Bu yıl değişim programlarımız olacak, yani tenisçiler senenin yarısında İspanya’da, diğer yarısında ise ABD’de antrenman yapıp okula gidebilecek.