‘Temel gıdadan Katma Değer Vergisi kaldırılsın’!

Güncelleme Tarihi:

‘Temel gıdadan Katma Değer Vergisi kaldırılsın’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2022 13:42

Almanya’da artan fiyatlar karşısında temel gıda maddelerinden alınan Katma Değer Vergisi’nin sıfırlanması istendi. Diğer yandan federal düzeyde ve eyaletlerdeki toplanan vergilerde ise artış olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

KONUYLA ilgili Federal Maliye Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, bu yılın ilk çeyreğinde tüm Almanya’da toplanan vergiler, geçen yılın ilk üç ayına göre yüzde 18.1 oranında artış gösterdi. Bakanlık verilerine göre vergi daireleri 2022 yılının ilk üç ayında toplam 203 milyar euro dolayında vergi topladı. Mart ayı vergi geliri ise geçen yılın mart ayına göre yüzde 17.2 artarak 82.4 milyar euro oldu. Vergi türlerine göre artışta ise en fazla yüzde 30 dolayında işlem vergisi etkili olurken, gelir vergisi yüzde 10 dolayında artış gösterdi. Ukrayna savaşının vergi gelirlerinde pek etkili olmadığı belirtilen maliye raporunda, savaşın uzaması durumunda mali kasalarda daralma olabileceğine dikkat çekildi.

‘Temel gıdadan Katma Değer Vergisi kaldırılsın’

Haberin Devamı

KDV KALDIRILSIN
Diğer yandan çok sayıda tüketici örgütü, artan gıda fiyatları karşısında vatandaşların alım gücünün korunması için temel gıda maddelerindeki Katma Değer Vergisi’nin sıfırlanması talebinde bulundu. Sebze ve meyve fiyatlarının giderek artış göstereceğini söyleyen Federal Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied, artan gübre ve enerji fiyatlarının gıda üretimini eskiye göre daha pahalı hale getirdiğini vurgulayarak, vergi azaltılmasının fiyatları aşağı çekmede faydalı olacağını söyledi. Federal Sosyal Birlik (VdK) Başkanı Verena Bentele de, dar gelirli vatandaşların gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle sıkıntı içine girdiğini belirterek, mutfak giderlerini rahatlatmak için temel gıda ürünlerinden alınan KDV’nin tamamen iptal edilmesi talebinde bulundu. Aynı zamanda Federal Tüketiciler Birliği de temel gıda maddelerinden alınan verginin, fiyatların artmasına önlem olacağı açıklamasında bulundu.

ÖZDEMİR’DEN DESTEK
Almanya Diyabet Cemiyeti (DDG) Başkanı Barbara Bitzer ise sebze ve meyvelerden alınan katma değer vergisinin sıfırlanmasını isterken, buna karşılık sağlığa zararlı olan aşırı şekerli konserve ürünlere vergi zammı yapılmasının uygun olacağını belirtti. Gıda maddelerindeki KDV indirimi talebine Federal Tarım ve Gıda Bakanı Cem Özdemir’den (Yeşiller) destek geldi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Özdemir, sebze ve meyvelerden alınan vergi indiriminin ev ekonomisini düzeltmenin yanı sıra sağlıklı beslenmeye de katkı sağlayacağını söyledi.

BAKMADAN GEÇME!