Tek başına devam mı Yeşiller’le koalisyon mu?

Güncelleme Tarihi:

Tek başına devam mı Yeşiller’le koalisyon mu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2015 00:00

Pazar günü Hamburg’ta yerel seçim var. Seçimin en büyük sorusu ise şu: SPD tek başına devam mı edecek, yoksa sandıktan koalisyon mu çıkacak?

Haberin Devamı

Almanya’nın Hamburg eyaleti, pazar günü sandık başına gidiyor. Tüm siyasi partilerin gözleri de 1.3 milyon seçmenli Hamburg’a çevrilmiş durumda. Tek başına iktidarda olan Olaf Scholz başbakanlığındaki SPD hükümeti, bu seçimlerde yine salt çoğunluğu yakalayacak mı? Seçim sonuçlarında en çok merak edilen soru da bu.

SPD geçen seçimlerde yüzde 48.4 oyla, tek başına iktidara gelmişti. Ancak pazar günü yapılacak seçimde oyların yüzde 45 civarında olacağı tahmin ediliyor. Bu durumda da eyalette koalisyon kurulması gündeme geliyor. SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz, koalisyon yapmaları halinde tercihlerinin Yeşiller olacağını vurguladı. Hamburg seçimlerinde merak edilen ikinci önemli soru ise Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’nin yüzde 5 barajını aşıp aşamayacağı. Araştırmalar AfD’nin oy oranını yüzde 5 olarak gösteriyor.

TÜRK KÖKENLİ ADAYLAR

Eyalet Meclisi milletvekilliği için SPD, Yeşiller, Sol Parti ve CDU’dan toplam 14 Türkiye kökenli aday yarışıyor. Seçimlerden ikinci büyük parti çıkması beklenen Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) listesinde tek Türk kökenli var. Bülent Kayaturan 25. sırada CDU listesinden meclise girmeyi hedefliyor. SPD’den 13. sıradan aday Kazım Abacı ile 29. sıradan Ali Şimşek’in kazanma şansı yüksek. SPD listesinden Güngör Yılmaz 43., Aziz Aygün ise 48. sıra adayı. Tercihli oylar yine önemli rol oynayacak. Tercihli oylarla adayların en alt sıralardan bile meclise girme şansı bulunuyor.

Sol Parti’den de 4 Türkiye kökenli aday var. Geçen seçimlerde milletvekili seçilen Mehmet Yıldız 4. sıradan, Cansu Özdemir ise 7. sıradan aday. Deniz Çelik 12. sıra, Mehmet Öndek ise 11. seçim bölgesinden aday. Geçen seçimlerde yüzde 6.4 oy alan Sol Parti’nin bu seçimlerde oranını yüzde 9.5’e çıkarması bekleniyor. Yeşiller’den ise 25. sıradan Nebahat Güçlü, 30. sıradan Yusuf Uzundağ, 31. sıradan Meryem Çelikkol, 32. sıradan Bayram İnan ile 35. sıradan Canan Ulufer adaylar arasında. Yeşiller’in yüzde 11 oranında oy alması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!