Tehlikeli tartışma

Güncelleme Tarihi:

Tehlikeli tartışma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2010 00:00

ALMANYA’da sosyal yardım tartışmasında kabak yabancıların başına patladı. Koalisyon ortağı FDP Genel Başkanı Westerwelle “çalışanlar aptal yerine konuluyor” diyerek Almanya’daki sosyal devleti tartışmaya açtı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da sosyal yardım tartışmasında kabak yabancıların başına patladı. Koalisyon ortağı FDP Genel Başkanı Westerwelle “çalışanlar aptal yerine konuluyor” diyerek Almanya’daki sosyal devleti tartışmaya açtı. Kamuoyu, “işsizler gerçekten çalışanlardan daha mı iyi para alıyor” diye tartışırken ve sosyal devleti sorgulayan FDP’ye öfke yağarken, “Die Zeit” gazetesi tartışmanın yönünü göçmenlere çevirdi. Gazetenin genel yayın yönetmeni Giovanni di Lorenzo, ana sayfada kaleme aldığı yazısında özetle diyor ki, Westerwelle’nin sosyal yardımlarla ilgili sözlerine çok öfke yağıyor. Sakın bu öfke seli bizim bazı yanlış gelişmeleri tartışmamızı engellemesin. Almanya’da sosyal yardım alanların en büyük çoğunluğu göçmen.


***


Die Zeit gazetesinin yorumunu ertesi gün Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi “Bild” manşetine taşıdı: “Göçmenler niye daha fazla Hartz IV yardımı alıyor?” Göçmenler Almanlara nispeten iki kat daha fazla sosyal yardım alıyor diyen “Die Zeit” gazetesi, buna kaynak olarak Çalışma Bakanlığı’nın üç ay önce yayınladığı istatistikleri gösteriyor. Kamuoyunda o zaman enine boyuna tartışılmış olan istatistiklerin, işsizlik yardımı tartışmasıyla üç ay sonra yeniden piyasaya sürülmesi hem aldatıcı hem de tehlikeli. Böyle bir tartışmanın kamuoyunda bıraktığı izlenim şu: Almanların aldığı sosyal yardımlar devede kulak. Asıl sorun yabancılar. Yabancılardan kasıt Türkler. Onlar çalışmayıp bizim sosyal sistemimiz üzerinde yan gelip yatıyor. Sosyal sistemi eleştiren Westerwelle herhalde haklı.


***

Haberin Devamı

Peki doğru mu bu? Çalışma Bakanlığının istatistiklerine göre Hartz IV yardımı alanların yüzde 28’i göçmen kökenli. Göçmenlerin nüfusa oranı yüzde 19. Ancak bundan sonraki en önemli ayrıntıya “Die Zeit” gazetesi yer vermiyor. Göçmenler içinde Hartz IV yardımı alanların en büyük çoğunluğu, yüzde 28’i eski Doğu Bloku ülkelerden gelen Alman kökenliler. Birincisi bu grup Alman olmasına rağmen, Alman değil göçmen gruba dahil ediliyor. İkincisi bu grup sosyal kasaya bir kuruş prim ödemeden yardım alıyor ve yıllardır prim ödeyen Türklerle aynı kaba konuluyor. Sosyal yardım alan bu göçmen grubu içinde Türklerin oranı yüzde 19. Güney Avrupalılar yüzde 12. Güney Avrupalı göçmen nüfusu Türklerden az olmasına rağmen sosyal yardım alanların oranı nerdeyse Türkler kadar. Yine aynı araştırmaya göre yardım alan Almanların yüzde 4’ü, Türklerin ise yüzde 11.7’si günde 3 saat çalışmak istediğini söylüyor.


***

Haberin Devamı

İşsizlik yardımı alanların çalışmak istemediği tezi de doğru değil. Hollanda işsizlik yardımında Avrupa’da en cömert ülke. Ama Hollanda’da işsizlik oranı düşük. Alman İş Ajansı yetkilileri de işsizlerin çalışmakta isteksiz olduğu iddialarını yalanlıyor. Yardım alanlar arasında çalışmak istemeyen yok mu? Elbette var. Ancak bu istisnaları genelleştirmek ve göçmenleri hedef göstermek ateşle oynamak demektir. Haksız yere yardım alan varsa, bunun üzerine gitmek İş Ajansı’nın görevidir. Yönetmelik iş ajansına, eğer bir işsiz ilk iş teklifini reddederse, ödenilen yardımın yüzde 30’unu, ikinci kez reddederse yüzde 60’ını kesme hakkı tanıyor. Çürük yumurtalar sosyal sistemi ortadan kaldırmaya gerekçe olamaz.



Düzeltme

Haberin Devamı

Geçen Pazar “hatıra fotoğrafıyla dönmeyin” başlıklı yazıma çok telefon ve mail aldım. Bu yazımda pasaportu 5 yıl uzatma harcının 91 Euro olduğunu yazdım. Doğrusu 115 Euro.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!