Güncelleme Tarihi:
Viersen Yabancılar Dairesi yaralama, hırsızlık ve kamu malına zarar verme gibi suçlara karışan Aşkın Yılmaz'dan 21 Haziran'dan sonra Almanya'yı terk etmesini istedi.
Aşkın Yılmaz, cezaevinde kendisine tebliğ edilen sınır dışı kararına karşı bir aylık dava açma süresini de kaçırdığı öğrenildi. Davayı sonradan üstlenen avukat Ahmet Aktuğ, Düsseldorf İdare Mahkemesi'ne dava açarak müvekkilinin akli dengesinin yerinde olmadığını ve bu yüzden süreyi geçirdiğini ileri sürdü. Düsseldorf İdare Mahkemesi, sınır dışı konusunun incelenmesini isteyen avukat Aktuğ'un talebini reddetti.
Dosya temyiz üzerine Münster Yüksek İdare Mahkemesi'ne gönderildi. Aşkın Yılmaz'ın kaderi şimdi Yüksek İdare Mahkemesi'nin vereceği karara bağlı.
Olayları kavrayacak durumda değil
Köln Barosu avukatlarından Ahmet Aktuğ konunun hukuki boyutu hakkında şu bilgileri verdi:
“Viersen Yabancılar Dairesi cezaevindeki müvekkilime 27 Ekim 2011 tarihinde bir mektup göndererek sınır dışı edileceğini bildirilmiş. Mektubun sonunda Yabancılar Dairesi'nin bu kararına karşı bir ay içinde Düsseldorf İdare Mahkemesi'ne dava açabileceği yazılı. Ancak müvekkilim mektubun içeriğini kavrayamadığı için dava açma süresini kaçırmış. Zaten uyuşturucu bağımlısı birinden böyle bir mektubun içeriğini anlayıp gereğini yapması beklenemez."
Cezai ehliyeti araştırılmalıydı
"Müvekkilimin karıştığı 20 civarında suç var. Görülen davaların hiçbirinde cezai ehliyetinin olup olmadığı araştırılmamış. Oysa uyuşturucu madde bağımlısı bir sanık için bu araştırmanın mutlaka yapılması gerekirdi. Cezaevi yönetimiyle görüşerek müvekkilimin psikolojik tedaviye ihtiyacı olduğunu belirttim. Ancak gündemdeki sınırdışı olayından ötürü bunun mümkün olmadığını söylediler. Almanya gibi ülkede böyle bir olayın yaşanması utanç verici. Yabancılar Yasası'nın 56. maddesine göre eğer bir kişinin Almanya'da oturma izni varsa ve 5 yıldır burada yaşıyorsa çok ağır bir suç işlemedikten sonra sınırdışı edilemez. Müvekkilimin sınırdışını bu maddeye dayanarak engelleyeceğime inanıyorum. Tek sorun mahkemenin davayı esastan ele alıp incelemesi."
Ağzından, burnundan deodorant çekiyordu
Aşkın Yılmaz'ın babası Artvinli Murat Yılmaz ise şunları söyledi:
"Aşkın, Almanya'ya 7 yaşında iken geldi. Okulda dikkatini toplayamıyordu. Doktora götürdüğümüzde hiperaktif olduğunu öğrendik. Doktorlar, 'Retalin' isminde bir ilaç verdiler. İlacı aldığında sakinleşiyordu. Yaşı 13'e geldiğinde doktorlar ilacı bıraktırdılar. İlacı bırakır bırakmaz, ağzından ve burnundan deodorant çekmeye başladı. Üstü hep deodorant kokardı. Çantasında deodorantlar bulurdum. Arkadaşlarıyla mağazalardan deodorant çalarak çorabın içine sıkıp ağız veya burundan çekiyorlarmış. Kimi zaman da evden kaçıyordu. Sonunda yaralama ve hırsızlıktan suçlarından Mart 2010'da cezaevine girdi."
Bu çocuk Türkiye'de yaşayamaz
"Şimdi sınırdışı tehlikesiyle karşı karşıya. Böyle basit suçlardan sınırdışı edilecek olmasını haksız buluyorum. Bu çocuk Türkiye'ye uyum sağlayamaz. Orada daha kötü suçlara karışmasından korkuyorum. Burada kalsa en azından ailesi olarak biz sahip çıkarız. İki kez hastaneye yattı. Ama tedaviyi sonlandırmadan bıraktı. Oysa mahkeme onu hastanede yatmaya mecbur tutabilirdi. Oğlumun sınırdışı edilmemesi ve tedavisi konusunda herkesin yardımını bekliyorum."