Güncelleme Tarihi:
Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nın (TD-IHK) Berlin'de ikinci kez düzenlediği kahvaltılı toplantıda, Almanya'daki uzman açığı konusu ele alındı. Alman Göç ve Uyum Vakıfları Bilirkişi Konseyi Genel Müdürü (SVR) Dr. Gunilla Fincke, “Uzman açığı ve girişimciliğin desteklenmesi” konusunda bir sunum yaptı. Alman ekonomisinin ciddi uzman açığı sıkıntısı yaşadığını belirten Fincke, böyle bir dönemde İçişleri Bakanının yaptığı “İslam Almanya'ya ait değildir” açıklamasının dünyada “Kalifiye Müslümanları istemiyoruz” olarak algılandığını kaydetti.
Toplantının açılışında konuşan TD-IHK Başkanı Dn. Rainhardt Freiherr von Leoprechting, Almanya'nın uzman açığı olmasına rağmen, yabancı kalifiye personele kapılarını açan bir “Hoşgeldin kültürüne” sahip olmadığını söyledi. Demografik gelişmelerin Almanya'ya dışarıdan uzman getirmeyi zorunlu kıldığını kaydeden Leoprechting, azalan nüfusa karşılık yaşam süresinin de uzadığına dikkat çekti. Leoprechting, “Almanya'da insanların yaş ortalaması 40'ın üzerinde ve insan ömrü ortalaması ise 79.9. Türkiye ise genç bir nüfus. Yaş ortalaması 28. Bu rakamları görünce son yıllarda Türkiye'nin neden ekonomik alanda büyüme kaydettiğini görebiliyorum” dedi.
TD-IHK Yönetim Kurulu üyesi ve Metropol FM Genel Müdürü Tamer Ergün de konuşmasında Türk gençlerinin okulu terk etme nedenlerine değindi. Robert Bosch Vakfı ile birlikte Türklere yönelik okumayı teşvik kampanyasını başlattıklarını kaydeden Tamer Ergün, “Bize internet ve telefonla ulaşan Türk gençlerinin büyük bölümü, okulda öğretmeniyle, müdürüyle veya okul sistemiyle sorunlu oldukları için okulu bıraktıklarını söylüyor. Bunu değiştirmemiz lazım. Bir öğrencinin öğretmeniyle yaşadığı sorun nedeniyle okulu bırakması kabul edilemez. Türk gençlerinin bir çoğu meslek eğitimi yapmadan önce, mesleki bilgiyi aile ve arkadaş çevresinden ediniyor, araştırıyor. Bu nedenle, meslek eğitiminde bu çocukların anne, baba, amca, dayı ve yakın çevresine ulaşmamız lazım” şeklinde konuştu.
SVR Genel Müdürü Dr. Gunilla Fincke ise 25-65 yaş arası Almanların sadece yüzde 13'ünün, göçmen kökenlilerin ise yüzde 40'ının meslek eğitimi sahibi olmadığına dikkat çekti. Dr. Fincke, “Almanya'da kalifiye insanları kucaklayan bir 'Hoşgeldin kültürü' yok. Ev ararken, çok özel ve yüksek ön şartlar koyarak belli insanların ev bulması zorlaştırılıyor. Böyle bir durumda o insan istenmediği hissine kapılır. Federal Çalışma Bakanlığı'nın internet sayfasında 'working in Germany' başlığı altında yurt dışındaki insanlara yönelik bilgi veren bölümde, bir ekran boyunca Almanya'nın göçmen almadığı vurgusu yapılıyor. Bunu okuyan kalifiye bir yabancı Almanya'ya gelmeyi tercih etmez” dedi.