Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2015 14:57
Almanya ile Yunanistan arasında tazminat savaşı yaşanıyor. İflasın eşiğindeki Yunanistan’ın 390 milyar Euro borcu var ve bunu Almanya’dan istediği 332 milyar Euro savaş tazminatıyla kapatmak istiyor.
Almanya ile Yunanistan arasında ne zaman bir sorun yaşansa, Yunanistan çekmeceden savaş tazminatı dosyasını çıkarıyor. 1990’da Kohl hükümetiyle sorun yaşanınca da, Yunanistan savaş tazminatını gündeme getirdi. Ancak şimdi durum çok daha ciddi. Çünkü Yunanistan Adalet Bakanı Nikos Paraskevopoulos, Yunan yüksek mahkemesinin 2000 yılında aldığı, ülkedeki Alman kamu mallarına haciz konulması kararını imzalayacağını söyledi.
Peki bu tazminat talebi nerden geliyor?
Nazi Almanyası 1941-1944 yılları arasında Yunanistan’ı işgal etti. Yunanistan’ın antik Delfi kenti yakınındaki Distomo köyünde üç Alman askerinin öldürülmesi
üzerine SS’ler 10 Haziran 1944’te, kadın, erkek, yaşlı ve çocuk 218 köylüyü kurşuna dizdi. Öldürülen köylülerin geride kalan aileleri 1997 yılında Almanya’ya tazminat davası açtı. Yunanistan’da yerel mahkeme, Almanya’yı 28 milyon Euro tazminata mahkum etti.
HACİZ KARARI
Yunanistan’ın en yüksek mahkemesi Areopag yerel mahkemenin kararını onayladığı gibi, 2000 yılında Yunanistan’daki Alman kamu mallarına haciz kararı aldı. Haciz memurları savcıyla birlikte Atina’daki Goethe Enstitüsü’ne girdi. Ancak mahkeme haciz için Yunan Adalet Bakanı’nın imzasını şart koşmuştu. Yunan Adalet Bakanı imzalamayınca, haciz kararı uygulanamadı. Bugüne kadar hiçbir Yunan Adalet Bakanı yüksek mahkemenin haciz kararının altına imza atamadı. Fakat şimdiki Adalet Bakanı, “Ben imzalayacağım” diyor. Almanya’nın Yunanistan’da ne kadar kamu malı olduğu bilinmiyor.
DAHASI VAR
Almanya ile Yunanistan arasındaki tazminat savaşı sadece 28 milyon Euro’dan ibaret değil. Bu, sadece çölde bir kum tanesi. Nazi Almanyası işgalde Yunan Merkez Bankası’ndan baskıyla 476 milyon imparatorluk markı kredi ve altınlarını alıyor. Yunanistan bu kredi ve altınları Almanya’dan faiziyle birlikte geri istiyor. Dahası var. Yunanistan Nazi işgaline 300 bin Yunanlının kurban gittiğini, birçok tarihi eserinin çalındığını savunuyor. Bunlar için de tazminat istiyor. Tazminat miktarı 11 milyar Euro’dan 332 milyar Euro’ya kadar uzanıyor. Başbakan Çipras miktarı tespit etmek için bir meclis komisyonu kurulması talimatını verdi.
ALMANYA NE DİYOR?
Almanya’da Federal Mahkeme, Yunanistan yerel mahkemesinin 28 milyon Euro tazminat kararını
reddetti. Den Haag’daki Uluslararası Ceza Mahkemesi de Almanya lehine karar verdi. Almanya’nın gerekçeleri var: Almanya, 1960 yılında uluslararası sözleşme çerçevesinde Yunanistan’a 115 milyon Mark tazminat ödedim diyor. Ayrıca 1990’da iki Almanya’nın birleşmesinin yolunu açan İki Artı Dört Anlaşmasıyla artık savaş tazminatı döneminin hukuksal ve siyasal olarak sona erdiğini savunuyor. İki Almanya ile Fransa, İngiltere, Sovyetler Birliği ve ABD arasında imzalanan bu anlaşmada savaş tazminatı sözü artık geçmiyor.
YARDIM ETTİK
Almanya Yunanistan’a şimdiye kadar yaptığı yardımları da dolaylı olarak gündeme getiriyor. Yunanistan’ı AB’ye Almanya hazırladı. Mimarı dönemin başbakanı Helmut Schmidt ve Dışişleri Bakanı Dietrich Genscher. Schmidt 1990’da yayınlanan anılarında bunu anlatırken, Demirel’le Ecevit’in küçük milliyetçi hesaplarla boğuştuğunu, Karamanlis’i daha samimi ve güven verici bulduklarını belirterek şöyle yazıyor: “Dışişleri Bakanı Genscher ve ben Karamanlis ve ülkesini destekleme kararı aldık. Askeri yardımı yeniden başlattık. 9 milyon nüfuslu Yunanistan ile 40 milyon nüfuslu Türkiye için oranı üçe beş olarak belirledik. Yunanistan’ı hacminin üzerinde gözettik. Yunanistan’a hemen ardından sermaye yardımı başlattık ve toplam 370 milyon mark yardım yaptık. Bugüne kadar hiçbir Avrupa ülkesine bu boyutta yardım yapılmamıştı.”
Yunanistan’ı Euro’ya da dönemin başbakanı Gerhard Schröder hükümeti almıştı. Almanya ile Yunanistan arasındaki tazminat savaşında kimin haklı çıkacağı sorusu ciddi bir döneme girdi.