Tavlanın ustaları Bodrum'da

Güncelleme Tarihi:

Tavlanın ustaları Bodrumda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2011 10:01

Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen 6. Bodrum Açık Tavla Şampiyonası'na 80 tavla ustası katıldı.

Haberin Devamı

Dünya Tavla Federasyonu Türkiye Temsilcisi Arda Fındıkoğlu direktörlüğünde Bodrum Delfi Otel'de düzenlenen 6. Bodrum Açık Tavla Şampiyonası sona erdi. İstanbul, Bursa, Ankara, Antalya, Denizli, İzmir, Muğla ve Edirne'den yaklaşık 80 oyuncunun katıldığı turnuva, “Modern Tavla”, “Havuz”, “Danışman Çiftler”, “Bayanlar Özel”, “Ekstra Kazanç”, “Arena” ve “Jackpot” kategorilerinde yapıldı. Turnuvada dereceye girenlere ödülleri törenle verildi.

Turnuvaya katılan oyunculardan İspanyol Ricardo Malas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tavlada geçen yılın kendisi için başarılı geçtiğini söyledi. 1991 yılından beri katıldığı dünya şampiyonalarında ilk kez geçen yıl dünya ikincisi olduğunu belirten Malas, finalde Danimarkalı bir oyuncuya yenildiğini kaydetti.

ABD'Lİ VE DANİMARKALI OYUNCULAR BAŞARILI

Tavlanın dünyada yaygın bir oyun olduğunu ifade eden Malas, “Bir çok ülkede bu işi yapan, tavlanın profesyonelleri oluşmuş durumda. Benim için sadece bir hobi. Dünyada tavlayı en ciddi oynayan ve başarılı ülkeleri saymak gerekirse bunların başında ABD ve Danimarka gelir. Türkiye'deki yabancılar da tavlaya meraklı. Dünya Tavla Federasyonu bünyesinde bu işi yapmaktan çok mutlular. Burada yapmaya çalıştığımız elit bir camiayı kurmak. Tavlayı kahvehanelerden çıkarıp, şans oyunu olmaktan çıkarıp, bir camiada ailelerin çocuklarıyla zaman geçirebileceği ve daha profesyonel anlamda oynayabilecekleri bir hale getirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

TAVLA SINIR TANIMIYOR

Bodrum'daki turnuvaya katılanlardan Lübnanlı Tabet Tabet ise bir yıl öncesine kadar internet üzerinden tavla oynadığını, son bir yıldır çeşitli ülkelerde düzenlenen turnuvalara katıldığını anlattı. Tavla oynamaktan büyük keyif aldığını belirten Tabet, bundan sonra da oynamaya devam edeceğini ve turnuvalara katılacağını söyledi.

Norveç'ten 2 yıl önce gelerek İstanbul'a yerleştiğini ve tavla camiasıyla tanışarak burada da tavla oynamayı sürdürdüğünü anlatan Ann Bentsjord, “Norveç'te boş zamanlarımda emeklilerle tatillerde tavla oynuyorduk ama tavlaya olan asıl ilgim İstanbul'da başladı. Tavla camiasındaki herkesle arkadaş oldum. Şimdi her ay farklı illere tavla oynamaya gidiyoruz. Her ilde Türk arkadaşlarım oldu” dedi.

TÜRK TAVLASI YUKARI ÇIKIYOR

Dünya Tavla Federasyonu Türkiye Temsilcisi Arda Fındıkoğlu, Türkiye'de düzenlenen tavla turnuvalarına yabancı uyrukluların da ilgi gösterdiğini ifade etti. Türkiye'de dünya çapında derece elde eden bir kaç yabancı oyuncunun bulunduğunu söyleyen Fındıkoğlu, “Yabancılar uluslararası boyutta bizden çok daha yukarıdalar. Özellikle ABD, Danimarkalı ve Japon oyuncular son dönemde son derece başarılı oluyorlar. Seri başarılar elde ediyorlar ki, tavlada zar faktöründen dolayı bu o kadar kolay değil. Türk tavlası için son 10 yıldır çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türk tavlası geri kalmış ama yarışta yukarı doğru çıkıyor” diye konuştu.

2 BİN PROFESYONEL OYUNCU VAR

Dünya genelinde yaklaşık 2 bin profesyonel tavla oyuncusu olduğu bilgisini veren Fındıklıoğlu, şöyle konuştu:
“Bunlar uluslararası turnuvalara katılan isimler. Bu isimler arasında sürekli çok ciddi başarılar elde eden 100-200 kişi var. Özellikle tavla internette oynanmaya başlandıktan, analiz programları ortaya çıktıktan sonra herkes iyi oynamaya başladı. Son 5-6 yılda herkes belli bir ustalığa ulaştı. İster istemez şansın oyuna etkisi yükseldi. Yine de koca bir maçta kritik hata maçı götürebiliyor ya da aldığınız kritik karar maçı size çevirebiliyor.”
Bodrum'da yaşayan ve tavla turnuvalarına katılan karikatürist Bedri Koraman da en büyük zevklerinin arasında tavla oynamanın geldiğini ifade ederek, “Ama yaşım ilerledi, bütün turnuvalara katılamıyorum. Bazen kıramadığım arkadaşlarım oluyor. Bir tek sıkıntım var. Sevdiklerime değil de bana ters gelen birine yenildiğimde canım sıkılıyor. Tavla keyif veren dürüst arkadaşlarla oynandığı zaman çok güzel. Tavla futbol gibidir son pul alınana kadar sonuç belli olmaz. Güreşte bir laf vardır 'zor oyunu bozar' diye. Tavlada da bir laf vardır 'zar oyunu bozar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!