Güncelleme Tarihi:
NAKİT PARA: AB'ye üye olmayan bir ülkeden AB üyesi bir ülkeye girişte yanınızda eğer 10 bin Euro ya da daha fazla para varsa bu parayı yazılı olarak gümrükte bildirmeniz gerekiyor. Yanında izin verilenden fazla miktarda parayla herhangi bir AB ülkesine girişte yakalanan kişileri üstünde bulundurdukları paranın miktarına göre 1 milyon Euro'ya kadar ceza bekliyor. Yanınızda büyük miktarda geldiğiniz ülkenin parası varsa, bu para da o günkü kur üzerinden Euro'ya çevrilerek hesaplanıyor.
YİYECEK MADDELERİ: Yanlarında et, süt ya da süt ürünlerinden herhangi biri bulunanlar, yaşadıkları AB ülkelerine veterinerlerin kontrol için hazır bulunduğu belirli noktalardan giriş yapabilirler. Getirilen et, süt ve peynir, kaşar gibi süt ürünleri, satın alınan ülkede bir sağlık kurumu tarafından da 'Veteriner Dökümanı' (GVDE) diye adlandırılan onaylı bir belgeye sahip olması gerekiyor. Bu belge ülkeye girişlerde gösterilmek zorunda. AB dışından tavuk eti ve yumurtanın getirilmesi de yasak. Yabani mantar, asma yaprağı ve patates de Almanya'ya sokulması yasak yiyecekler arasında yer alıyor.
Bebek mamaları için süt ya da sağlık nedenleriyle özel tüketim maddelerine, açılmamış paketlerde olması koşuluyla 2 kiloya kadar izne gerek yok. Canlı midye, balık gibi deniz mahsulü ürünleri ya da dondurulmuş deniz ürünleri de hijyen ve sağlık nedenlerinden ötürü ülkeye sokulmadan önce gümrük görevlilerine belgeleriyle beraber gösterilmek zorunda.
TAKLİT ÜRÜNLER: Türkiye'nin de bir çok şehrinde ünlü, pahalı markaların taklit ürünlerini çok ucuza satın almak mümkün. Kontrollerde, taklit ürünlerin çeşidi, sayısı ve bu ürünlerin satış amaçlı ülkeye sokulup sokulmadığı dikkate alınıyor. Böyle bir şeyin söz konusu olması durumunda taklit ürünlere el konulup, ceza uygulanıyor.
Ayrıca yine ticari amaçlı olmamak üzere bin 500 Euro değerine kadar tekstil ürünleri de gümrüğe tabii değil.
ANTİKA ya da SANAT ESERLERİ: AB dışındaki bir ülkeden antika ya da herhangi bir sanat eseri getirmek istediğinizde o ülkenin ilgili makamlarından bilgi almanızda fayda var. Gittiğiniz ülkeden hatıra olarak yanınızda taş getirmek isteğinizde bile bunun için yasal düzenlemelerin olduğunu unutmayın.
BİTKİLER: Kökeni Avrupa ya da Akdeniz ülkeleri olan ve evlerde bakımı yapılacak bitkilerle, 3 kilograma kadar meyveler herhangi bir karne ya da belge olmadan Almanya'ya getirilebilir. Orkide ve kaktüsler de ise bazen problem yaşanabiliyor. Patates, üzüm fidanı, asma yaprakları, toprak ya da bitkilerin gelişimini hızlandıran etkili maddelerin girişi ise yasak.
İLAÇ: Sahte ilaçlarla, tehlikeli ve genellikle içinde doping maddesi bulunan ilaçların Almanya'ya sokulması yasak. Eğer Türkiye'den bir yakınınız gelecekse, Almanya'da kalacağı süre içerisinde (En fazla 3 ay)kullanabileceği kadar ilacı yanında getirebilir.
BUNLARI YANINIZDA GETİREBİLİRSİNİZ
AB dışındaki herhangi bir ülkeden AB'ye üye bir ülkeye giriş yaptığınızda yanınızda bulundurduğunuz eşyaları gümrüksüz olarak geçirmek istiyorsanız, bu eşyaların ticari bir özellik taşımıyor, sizin tarafından kullanılmak ya da bir başkasına hediye edilmek için satın alınmış olması gerekiyor.
- Tren ya da otomobille AB'ye üye olmayan bir ülkeden Almanya'ya dönüyorsanız yanınızda değeri 300 Euro'yu aşmayacak şekilde elektronik bir alet ya da giyim eşyası getirebilirsiniz. 300 Euro'luk sınır uçak veya gemiyle seyahat edenlerde 430 Euro'ya çıkıyor. 15 yaşın altındakiler için ise bu sınır 175 Euro. Yanınızda getireceğiniz eşyaları ya kendiniz kullanmanız ya da hediye olarak bir başkasına getiriyor olmanız gerekiyor. İki kişi yolculuk yapıyor olmanız, 860 Euro değerinde herhangi bir eşyayı gümrüksüz olarak ülkeye sokabileceğiniz anlamına gelmiyor. Değeri 700 Euro'ya kadar olan eşyaların yüzde 17,5'i gümrük vergisi olarak kesiliyor.
- Tütün ürününü yanında getirecek olan kişinin en az 17 yaşında olması gerekiyor. Gümrüksüz olarak 200 sigara, 100 cigarillos (Tütün yaprağından sigara), 50 puro ya da 250 gram tütünden herhangi biri getirilebilir. AB ülkeleri içinde ise 800 sigara, 400 cigarillos ya da 200 puro ve bir kilo tütün gümrüğe tabii değil.
- Yolculuk yapan kişi en az 17 yaşındaysa, alkol oranı yüzde 22'den fazla içeceklerden 1 litre, alkol oranı en fazla yüzde 22 olan içeceklerden 2 litre, 4 litre köpüksüz şarap ve 16 litre bira gümrüksüz olarak getirebilir. Bir AB ülkesinden başka bir AB ülkesine girişte ise 10 litre alkollü içecek, 20 litre likör, 90 litre şarap ya da 110 litre bira gümrüğe tabii değil.
- Yolculuk yapan kişi ilaç kullanmak zorundaysa, kişisel ihtiyacı aşmayacak derecede ilacı yanında bulundurabiliyor.
- Araçların deposundaki benzin dışında taşınabilir bir bidon içinde 10 litre benzin de gümrüğe tabii değil.