Tatilcileri iflas endişesi sardı!

Güncelleme Tarihi:

Tatilcileri iflas endişesi sardı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2024 11:55

 Turizm sektörünün önde gelen şirketlerinden FTI’nin iflasını açıklamasından sonra tatil planlayan müşterilerde endişe başladı. Alman Seyahat Güvenliği Fonu’nun (DRSF) FTI müşterilerini mağdur etmemek için devreye gireceği belirtildi. Şimdiden etkilenenler için ücretsiz bir telefon hattı kuruldu. 089/710 45 14 98 numaralı hattan daha fazla bilgi alınabilecek.

Haberin Devamı

ALMANYA Dışişleri Bakanlığı yönetiminde bir kriz masası oluşturdu. Kriz Masası, Alman Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) ve Alman Seyahat Güvence Fonu ile birlikte çalışarak tatilcilerin yurt dışında zor durumda kalmaları halinde evlerine dönmelerine yardımcı olacak. Seyahat sigortası fonu, tatilcilerin otellerinden ayrılmak zorunda kalmaması veya havaalanlarında mahsur bırakılmaması için çalışıyor. Alman turizm endüstrisi tarafından organize edilen ve Federal Adalet Bakanlığı tarafından denetlenen fon, seyahat grubu Thomas Cook’un Eylül 2019’da iflas etmesinin ardından kurulmuştu. O dönemde sigorta şirketi, sorumluluk sınırlaması nedeniyle masrafların sadece bir kısmını geri ödemiş, devlet ise milyonlarca Euro ödeyerek devreye girmişti.

Tatilcileri iflas endişesi sardı

Haberin Devamı

HER TÜRLÜ ÇABA GÖSTERİLECEK
FTI, yasal zorunluluk gereği 3-5 Haziran tarihleri arasında paket turlar dahil ücreti ödenmiş tatillerin de iptal edilmek zorunda olduğunu belirtti. Ödemesi yapılmış olan tatiller için tazminatın DFRS tarafından ödeneceği kaydedildi. FTI’nin, 6 Haziran günü başlayan paket turlar için ise planlandığı gibi seyahatlerin gerçekleşmesi için ‘her türlü çabayı’ göstereceği ifade edildi. Bunun mümkün olmaması halinde, DFRS tarafından teminat sağlanacağı kaydedildi. Ancak bu fon yasal olarak sadece paket tatillerden sorumlu. Paket turu yerine sadece otel rezervasyonlarının ve diğer bireysel hizmetlerin zararı fon tarafından karşılanmayacak.

Tatilcileri iflas endişesi sardı

YASAL DÜZENLEMELERDE KAFALAR KARIŞIK
FTI üzerinden yapılan bir paket turun iptal edilmesi halinde, seyahat başka bir tur operatörüyle yeniden rezerve edilemeyecek. Bu durumda olanların FTI ile rezerve edilen tatili, başka bir tür operatöründen tekrar rezervasyon yaptırıp ödeme yapmaları ve Seyahat Güvenlik Fonu’ndan maddi tazminat almayı beklemeleri gerekiyor. Ancak yasal düzenlemelerin nasıl uygulanacağı konusunda kafalar karışık. Münih Yerel Mahkemesi’nin geçici iflas yöneticisi olarak görevlendirdiği avukat Axel Bierbach’ın bu meselelerin çözümü için çalışacağı belirtildi. FTI’nin iflas başvurusuyla birlikte 5vorFlug, BigXtra ve araç kiralama markaları DriveFTI ve Cars and Camper ile rezerve edilen hizmetler de etkilendi. Yaklaşık 11 bin kişiyi istihdam eden FTI Group, koronavirüs salgını sırasında zor durumda kalmıştı. Şirket devlet fonlarıyla desteklenmek zorunda kaldı ve Ekonomik İstikrar Fonu’ndan (WSF) toplam 595 milyon Euro aldı. Basında çıkan haberlere göre, FTI şimdiye kadar bunun sadece küçük bir bölümünü geri ödedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!