Tatilciler dikkat! Grevler kapıda

Güncelleme Tarihi:

Tatilciler dikkat Grevler kapıda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2023 10:38

Almanya’da yaklaşan okul tatiliyle birlikte tatile çıkacaklara kötü haber. Alman Demiryolları (Deutsche Bahn-DB) ile Demiryolu ve Taşımacılık Sendikası (EVG) arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı. Böylece önümüzdeki günlerde ve haftalarda demiryolları çalışanlarının süresiz greve gidebileceği belirtildi.

Haberin Devamı

SENDİKA, Berlin’de yaptığı açıklamada, “Fulda’da mutabık kalınan taleplerin arka planında, özellikle 27 aylık sürenin açıkça çok uzun olduğuna ve teklif edilen ücret artışının çok düşük ve çok geç olduğuna karar verildi” dedi. EVG’nin federal yönetim kurulunun nasıl bir yol izleneceğine önümüzdeki günlerde karar vereceği belirtildi. Ancak süresiz grevlere ek olarak, arabulucu komisyona gidilmesinin de opsiyon olabileceği belirtildi. Bu durumda bir ya da daha fazla arabulucu anlaşmazlığa düşen taraflar arasında uzlaşma bulmaya çalışacak. Benzer bir tahkim heyeti, birkaç hafta önce kamu sektöründeki ücret anlaşmazlığına da çözüm yolunu açmıştı. EVG, şubat ayının sonundan bu yana onlarca demiryolu şirketiyle toplamda yaklaşık 230 bin işçinin ücret ve maaşlarının artırılması için müzakereler yürütüyor. Müzakerelerin odak noktasını, bu işçilerin 180 bininin istihdam edildiği Deutsche Bahn (DB) ile yapılan müzakereler oluşturuyor.

Tatilciler dikkat Grevler kapıda
TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ BAŞLAMIŞTI
EVG salı günü, Bavyera Bölgesel Demiryolu, Kuzey Batı Demiryolu ve Transdev Hannover gibi şirketleri bünyesinde barındıran Transdev Group ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Diğer özel demiryolu şirketlerinin de yaklaşık aynı düzeyde bir anlaşmaya varmaya hazır olduğunu duyuran sendika, anlaşmayı DB ile yapılacak müzakereler için de bir ölçüt olarak nitelendirdi. Sendika başlangıçta tüm işçiler için aylık 650 Euro daha fazla ücret ve 12 ay süreli toplu sözleşme talebiyle toplu sözleşme görüşmelerine başlamıştı. Mayıs ayının sonunda yapılan görüşmelerde DB, iki yıllık bir süre zarfında alt ücret grupları için birkaç adımda yüzde 12 artış sözü verdi. Orta ücret gruplarında toplamda yüzde 10, üst ücret gruplarında ise yüzde 8 daha fazla zam önerdi. Öneriye göre artışın ilk aşaması bu yıl gerçekleşecekti. Ayrıca, toplam 2 bin 850 Euro tutarında, vergi ve katkı payından muaf olacak bir enflasyon telafisi ikramiyesi verilmesi de öneriler arasındaydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!