Güncelleme Tarihi:
Hıristiyan aleminin kutsal isimlerinden olan Tarsus doğumlu Aziz Paulusun 2000. doğum yılı kutlamaları bağlamında Romaya davet edilen Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Tarsusun Avrupa temsilcisi Gazeteci-Yazar Mehmet Canbolat, Papa 16. Benedikle görüştü ve kendisini Paulusun memleketi Tarsusa davet etti. Vatikandaki Petrus Meydanında yapılan ve yeni yılın ilk büyük toplu ayininde devlet protokolünde konuk edilen Belediye Başkanı Kocamaz, özel görüşmede Papaya modern mozaik sanatının dünyadaki ilk ve tek ismi olan Tarsuslu ressam Hikmet Özün, 'Paulus bugün aramızda olsaydı, nasıl görünürdü?' konulu, Tarsusa özgü renkli taşların tozlarından hazırladığı özel Paulus tablosunu armağan etti. Kocamaz: 'Paulus hırıstiyan dünyası kadar, biz Tarsuslular için de büyük önem taşır. Çünkü o bizim toprakların insanıdır. Paulusun 2 bininci doğum yılı kutlamalarında aranızda olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Tarsus, sadece Islam alemi için değil, başta Hıristiyanlar olmak üzere, önemli bir kenttir ve Tarsus halkı bunun bilincindendedir.' dedi. Tarsus halkının selam ve sevgilerini de ileten Belediye Başkanı Burhanettin Kocamazı, bu özel tablo ve Aziz Paulus konusundaki duyarlılığı bağlamında kutlayan Papa 16. Benedik, Tarsusa davet konusundaki memnuniyetini ve teşekkürlerini de vurguladı. Papa ayrıca, Vatikanda uygun bir zeminde saklanacak olan bu özel Paulus resmini bir süre inceledi ve tekniği hakkında bilgi aldı.
Papayı Şaşırtan Sürprizler
Belediye Başkanı Kocamaz ile Vatikana davet edilen Tarsuslu Gazeteci-Yazar Mehmet Canbolat ise, Papaya büyük bir sürpriz yaptı. Paulusun Tarsusta doğduğu evin bahçesinden bir miktar toprak ile, avlusundaki kuyudan suyu, eski özel cam kaplar içinde Papaya takdim eden Canbolat: 'Sayın Papa, bu su ve toprak öyle sıradan değildir. Bunlar Tarsusun kutsal mayasıdır. Bunlar, bugün dünya katolik aleminin doğum gününü kutladığı, hemşerimiz, topraklarımızın insanı Aziz Paulusu yaratan özelliklerdir. Şahsınızda, bunları bizim topraklarımızın evladı olan Paulusa ikibininci doğum yılı hediyesi olarak armağan etmek istiyorum. Kabul buyurun. Ve sizlerden bu toprak ve suyu, onun eski kilisedeki mezarına serpiştirmenizi ve Paulusu 2 bin yıl sonra doğduğu memleketin toprağı ve suyuyla buluşmasını, özlem gidermesini sağlamanızı istirham ediyorum. Çünkü Paulus Tarsusu hiç unutmadı ve hep sevdi. Ölüme giderken bile, Roma mahkemelerinde yargılanırken yaşadığı en zor anlarda olsa, 'Ben, Kilikyanın başkenti meşhur Tarsustan Paulus...' diye haykırdı.' dedi. Papanın bu sürpriz karşısında çok duygulandığı gözlenirken, toprak ve su dolu cam şişeleri avucuna alarak 'Paulo... Paulo...' diyerek büyük bir ilgiyle kısa dualar okudu. Mehmet Canbolat ayrıca, 5 ayrı dilde hazırladığı ve Frankfurt Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarında büyük ilgi gören 'Ben Tarsuslu Paulus' adlı kitaplarını Papaya armağan etti. Papa 16. Benedik, bu kitapları incelenerken, 'Bunlar çok güzel şeyler. lk fırsatta okuyacağım. Sizi de içtenliğimle kutluyorum. Ben de size bu çalışmanızdan ötürü özellikle teşekkür ediyorum' dedi. Alman kökenli olan Papa, Tarsuslu Gazeteci Mehmet Canbolatın kendisiyle Almanca konuşmasından duyduğu mutluluğu da ifade ederken, Tarsusun kardeş kenti Frankfurt yakınlarındaki Langen şehrinden gönderilen Prof. Johannes Schreiterin cam işleme sanatı konulu eserlerine de teşekkür etti. Tarsus heyetinin Papa ile görüşmesi, Hikmet Özün Paulus özel portresi, Vatikan televizyonunun naklen yayınının yanısıra, talyan basınında da görüntülü biçimde yer aldı.
Tarsusta Kilise Konusu
Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Gazeteci Yazar Mehmet Canbolat Roma temasları sırasında Vatikan Genel şler Konseyi Genel Sekreteri Başpiskopos Mons. Gabriel Caccia ile de biraraya gelerek, Paulus özelinde Tarsus ile ilişkileri görüştü. Gabriel Caccia, Kocamazın geçen yılki Tarsus ziyaretinde kendisine gösterdiği konukseverliği unutamadıklarını belirtti. Başkan Kocamaz ise, gerek bu görüşmede gerek, Vatikandaki Dinlerarası Diyalog Grubu Genel Sekreter Yardımcısı Mons. Khaled Akasheh ile tanışmada, Tarsustaki Senpol Kilisesinin durumunu dile getirdi ve halen Bakanlığa bağlı biçimde müze statüsünde bulunan bu önemli yapının özel izinle ibadet amaçlı kullanılabildiğini hatırlattı. Başkan Kocamaz, 'Biz Tarsus Belediyesi olarak ve ben Başkan sıfatımla bu merkezin tamamen ibadet amaçlı kullanılmasını istiyoruz. Ancak, nihai karar Kültür Bakanlığındadır. Bizim belediye olarak bu müze kilise üzerinde bir söz hakkımız yoktur. Bizim elimizde yetki olsa, gereken tüm kolaylığı sağlarız. htiyaç duyan insanların ibadeti neden engellensin ki? Kimi çevreler, yurtdışında Tarsusta kilise istenmiyor şeklinde mitingler yapıldığı gibi, gerçekle hiç ilgisi olmayan yayınlar yapıyor. Bu son derece yanlıştır ve Tarsus, 10 bin yıllık tarihi dokusuyla, tüm inançlara saygılı bir kenttir. htiyaç varsa, Tarsuslular elbette, orada da Hıristiyanlar için bir ibadet merkezi olmasına saygı duyar.' dedi.
Mehmet Canbolat ise, 2009 yılı Haziran ayı sonunda yine Romada gerçekleşecek olan Paulus Yılı kapanış törenlerinde '2 günlük Tarsusu anlatan kültür ve sanat programı'nı tanıtarak, nasıl bir işbirliği kurulabileceği üzerinde durdu. Vatikan yetkilileri ayrıca, Burhanettin Kocamaz ve Mehmet Canbolatı Hıristiyan aleminin kalbi sayılan tarihi dokuyu gezdirdi ve bilgi verdi. Bunlar arasında Papalık makamının yer aldığı gizemli kilise de vardı.
Paulusun Mezarındaki Tarihi Buluşma
Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Tarsusun Avrupa Temsilcisi Gazeteci-Yazar Mehmet Canbolat, Paulusun mezarının bulunduğu kiliseyi de ziyaret ederek, tarihi bir olaya imza attı. Aziz Paulus Bazilikası Baş Rahib Yardımcısı ve diğer yetkililerce kapıda karşılanan Tarsus Heyetine muhteşem bir atmosfere sahip bu kilise hakkında bilgiler verildi. Daha sonra yapılan ayinde ise, Tarsus heyeti kalabalık bir cemaate değişik dillerde tanıtıldı ve Tarsuslular ve Türkiye için dualar edildi. Daha sonra kürsüye davet edilen Başkan Burhanettin Kocamaz, cemaate seslendi ve Tarsus halkının selam ve sevgilerini aktardı. Paulusun Tarsusun öz evladı olduğunu dile getiren Başkan Kocamaz, 'Onun 2. bininci doğum yılı kutlamasında bugün aranızda olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.' dedi. Başkanın kilise cemaatine yönelik mesajını T.C. Büyükelçilik 1. Müsteşarı Deniz Kılıçer, talyanca olarak aktardı. Ayinin sonunda kilisenin tam ortasında bulunan Aziz Paulusun mezarında toplanan kalabalık, Burhanettin Kocamaz ve Mehmet Canbolatın Tarsustan getirdiği toprak ve Senpol Kuyusundan suyunu Paulusun mezarına serpiştirmesine sessiz dualarla eşlik etti. Bu arada, birçok Hıristiyan ziyaretçinin bu su ve toprağı yüzüne sürmesi gözden kaçmadı.
Roma Belediyesindeki Duygusal Anlar
Romadaki T.C. Vatikan Büyükelçisi Doğan Akdur tarafından da kabul edilen Tarsus Belediye Başkanı Kocamaz ve Mehmet Canbolat, son olarak Roma Anakent Belediye Başkan Yardımcısı Mario Andrea Vattani ile de tanıştı. Belediyenin tarihi kabul salonunda gerçekleşen görüşmede konu yine Tarsus ve Aziz Paulus oldu. Başkan Kocamaz Tarsusun tarihten bu yana birçok uygarlığa ve inanca ev sahipliği yaptığını ve hatta ilk dinlerin hep bu topraklardan çıktığını söyledi ve dinlerarası diyaloga önem verdikleri için, Vatikandan gelen daveti kabul ettiklerini ifade etti. Kocamaz, görüşmede yerel yönetimler arasındaki ilişkilerin toplumların kaynaşması bağlamında iyi bir fırsat oluştuğunu kaydetti ve Tarsus ile Roma belediyeleri arasında da işbirliği dileğini ifade etti. Roma Belediye Başkan Yardımcısı Mario Andrea Vattani ise, Türkiyeyi yakından izlediğini beirterek: 'Benim kökenim Anadoludan geliyor. 17. yüzyılda birkaç kuşak öncesinden dedem denizci olarak talyaya gelmiş ve burada kalmış. Bu yüzden Türkiye ile özel ilgim vardır. Soyismim de Italyancada bir anlam içermez. Vatan kelimesinden türemiş olabilir. Ayrıca Atatürke büyük hayranlığım vardır.' dedi. Mehmet Canbolat, bunun üzerine yakasındaki Atatürk rozetini çıkartıp, talyan politikacının yakasına taktı ve 'Bu özel ilgi Atatürk gibi büyük bir insan ve onun ruhunu yansıtan böylesi bir rozetle taçlanmış olsun.' dedi. Vattani bu sürprizden çok mutlu olduğunu ifade ederken, 'Bundan böyle Türk büyükelçiliğinin davetlerini bu rozetle gideceğim ve görevime özgü bazı etkinliklerde de Atatürk rozetini taşıyacağım.' dedi. Canbolatın görüşmede, 2009 yılı Haziran ayında gerçekleşecek olan Paulusun doğumyılı kapanış kutlamalarında Tarsusu tanıtıcı kültürel ve sanatsal program' projesini merakla dinleyen Belediye Başkan Yardımcısı Vattani 'Biz de size lojistik destek verebiliriz. Tarsuslu sanatçıların eserlerini sergileyebiliriz.' dedi. Vattani, Belediye Başkanı Kocamazın davetini de kabul ederek, ilk fırsatta Tarsusu görmek istediğini dile getirdi.
Uluslararası Kitap Fuarı ve Tarsus
Bu arada, Tarsus bir ilke daha imza atarak, Uluslararası 60. Frankfurt Kitap Fuarına konuk oldu. Türkiyenin 'Onur Ülkesi' ilan edildiği bu fuarda, Türkiyeden yüzü aşkın Türk yayınevi Kültür Bakanlığı şemsiyesi altında hazır bulunurken, stanbul Belediyesi dışında tek yerel yönetim olarak Tarsus vardı.Tarsusun Avrupa Temsilcisi Gazeteci Mehmet Canbolatın sahibi olduğu Almanya özgü Türkçe gazete Toplumun destek verdiği ve Tarsusu farklı yönlerden anlatan kitapların sergilendiği, büyük ilgi gören Tarsus standında Tarsuslu ressam Hikmet Öz de vardı ve kente özgü efsaneleri kendine özgü modern mozaik yöntemiyle resmetti. Farklı ülkelerden binlerce ziyaretçi Tarsus standı önünde bilgi ve broşür alıp, Tarsus cezeryesini tadarken, Mehmet Canbolatın 5 farklı dilde hazırladığı 'Ben Tarsuslu Paulus' adlı tarih kokan çalışması da tanıtım amacıyla ücretsiz dağıtıldı.
Kardeş Kent Ziyareti
Tarsus Belediye Başkanı Kocamaz, Vatikan daveti için Romaya uçmadan önce, kardeş kent Langeni de ziyaret etti ve göreve yeni seçilen Belediye Başkanı Frieder Gebhardt ile tanıştı ve kendisini kutlayarak, yeni işbirliği projeleri üzerinde durdu. Kocamaz, görüşmede Langen Belediye Başkanı Gebhardtın ilk fırsatta Tarsusta görmek istediklerini de dile getirdi.
Bu görüşmede, Tarsus kentinin 'Fahri Hemşerisi' ilan edilen eski başkan Dieter Pitthan da hazır bulundu ve bundan sonra her iki kent arasındaki diyalog ve yakınlaşmayı güçlendirecek projelerde görev alacağını ifade etti.