İlhan BABA / NÜRNBERG
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2024 11:08
Nürnberg/Kuzey Bavyera Atatürkçü Düşünce Derneği’nin düzenlediği kahvaltılı etkinlikte, dernek üyesi öğretmen Tuğçe Önal tarafından ‘Tarihi Yönleriyle Anadolu Aleviliği’ konulu bir sunum gerçekleştirildi.
ÖNAL, Aleviliğin tarihsel, kültürel ve inanç boyutlarına dair ayrıntılı bilgiler sunarak katılımcıları bilgilendirdi. Sunumda, Aleviliğin barış, sevgi ve hoşgörü temelli, insan merkezli bir inanç sistemi olduğu vurgulanırken, Anadolu’daki Türkmen topluluklarının İslam’ı kendi kültürel yapılarıyla yorumlaması sonucunda şekillendiği ifade edildi. Alevi inancının temel ritüelleri olan cem törenleri, semah ve muhabbet geleneğiyle farklı bir ibadet anlayışı geliştirdiği açıklandı. Önal, Aleviliğin, Hz. Ali’ye duyulan derin sevgi ve bağlılık çerçevesinde şekillendiğini belirtti. Osmanlı döneminde ‘Kızılbaş’ teriminin başlangıçta kırmızı sarık takan Türkmen topluluklarını tanımlamak için kullanıldığını, ancak zamanla Alevilere yönelik bir ön yargı ve damgalama aracı haline geldiğini ifade etti.
KÜLTÜREL ZENGİNLİK
Aleviliğin, İslam’ın tasavvufi boyutundan, eski Türk inançlarından ve Anadolu’daki yerel kültürel etkilerden beslendiğini belirten Önal, bu inancın ‘
insan-ı kâmil’, adalet ve eşitlik gibi kavramlarla bireyin manevi olgunlaşmasını ve toplumsal barışı hedeflediğini ifade etti. Ayrıca, doğa sevgisi ve toplumsal dayanışma gibi unsurların eski şamanistik inançların etkilerini yansıttığına dikkat çekildi. Sunumda, Dede Korkut hikâyeleri ve eski Türk destanlarının ahlaki değerlerin aktarılmasında önemli bir yer tuttuğu, dedelik kurumunun ise Alevi toplumunda hem dini hem de sosyal rehberlik görevi üstlendiği ifade edildi.
Bektaşilik ile Alevilik arasındaki yakın bağlara da değinen
Tuğçe Önal, Anadolu’daki Türkmen topluluklarının insana ve doğaya dayalı bir anlayış geliştirdiğini belirtti. Etkinlik, katılımcıların sorularıyla interaktif bir şekilde zenginleşirken Alevilik ve Anadolu kültürü üzerine farkındalık oluşturdu.