Güncelleme Tarihi:
Avrupa Adalet Divanı’nın bu kararından sonra Almanya, aile birleşimiyle ülkeye gelecek Türklerden dil şartı talep edemeyecek. Ve dil testine tabi tutamayacak.
Avrupa Adalet Divanı, kararına gerekçe olarak Türkiye ile AB arasındaki Ortaklık Sözleşmesi’ni gösterdi. 1970 yılında Türkiye ile AB arasında imzalanan sözleşme daha sonra eklenen katma protokol, Türk vatandaşlarının AB ülkelerindeki mevcut yerleşim haklarını koruyor ve bu hakların geriye doğru kısıtlanmasını yasaklıyor. Katma protokol, hakların kötüleştirilmesini değil, iyileştirilmesini öngörüyor.
Avrupa Adalet Divanı, bu kararında “Aile birleşimi, Türk çalışanların aile yaşamına imkan tanıması açısından vazgeçilmez bir araçtır” dedi. Divan ayrıca, Almanya'nın Almanca dil şartına getirdiği daha kolay uyum gerekçesine karşı da “‘ile birleşimi yaşama kalitesini iyileştirir ve uyumu teşvik eder’ gerekçesini getirdi.
NAİME DOĞAN KAZANDI
Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'de yaşayan Naime Doğan'ın, Almanya'daki eşinin yanına gelme dilekçesini, okur yazar olmadığı için Almanca öğrenemediği gerekçesiyle geri çevirmiş ve vize vermemişti. Doğan, Berlin İdari Mahkemesi'ne dava açmıştı. Berlin mahkemesi de kararı Avrupa Adalet Divanı'na havale etmişti.
ŞİMDİ NE OLACAK?
ALMANYA, Avrupa Adalet Divanı'nın kararını uygulayacak mı? Ulusal konularda elbette ulusal yasalar geçerli. Ancak Avrupa Adalet Divanı'nın bu kararını AB üyesi Almanya geçersiz sayamaz. Davaya bakan Berlin İdari Mahkemesi Avrupa Adalet Divanı'nın kararını kabul edecektir.
Ancak Almanya uygulamada yeni değişikliklere gidebilir. Hükümet ortağı CDU/CSU, aile birleşiminde Almanca şartında ısrarlı. CDU/CSU Grubu sözcüsü Stephan Mayer, kararı üzücü olarak niteledi. CSU’lu Hans Peter Uhl, Adalet Divanı'nın kararını yanlış bulduğunu söyledi. Almanya'nın Avrupa Adalet Divanı'nın kararını kabul edeceği, ancak uygulamada değişiklikler yaparak, Almanca dil şartını tamamen kaldırmayabileceği yorumları yapılıyor.
AB'Yİ BAĞLAR
AVUKAT Dr. Temel Nal, Avrupa Adalet Divanı’nın kararını şöyle yorumladı: “Divan’ın kararları, öncelikle o davanın taraflarını bağlasa bile, tüm AB üyeleri için bağlayıcıdır. Bu yüzden bütün Türk vatandaşları için geçerli olan bir karardır. Avrupa Adalet Divanı’nın kararı, bugünden itibaren bütün AB üye devletleri için ve geçmişe doğru da, hukukçuların 'ex tunc' dedikleri şekilde geçerlidir. Divan’ın bu kararına göre Türk vatandaşlarından artık Almanca şartı aranamaz.”
YEDİ YIL ÖNCE BAŞLADI
ALMANYA 2007 yılından beri sahte ve zorla evlilikleri önleme gerekçesiyle aile birleşiminde A1 düzeyinde Almanca dil şartı istiyordu. Aile birleşimi çerçevesinde Almanya’ya gelecek olan Türkler dil testinden geçiyordu. Sınavı kazanamayanlar vize alamıyordu.
Dil sınavı artık aşka engel olamayacak Dil sınavı uygulamaya konulunca, Almanya’daki eş ve nişanlılarına kavuşmak isteyen Türk kızları, o sırada Türkiye’de açılan Almanca kurslarına gitmeye başlamıştı. O kurslardan biri de Şanlıurfa’daydı. Çünkü Bozova İlçesi’ne bağlı Sığırcık, Deliler ve Hacılar köylerinin neredeyse tüm erkekleri Almanya’da işçiydi. Evliliklerini de memleketlerinde yapıyordu... Bu fotoğraftaki genç kızlar da aile birleşimi engelini aşmak için Bozova Halk Eğitim Müdürlüğü’nün açtığı kursta Almanca öğreniyordu. |
|