Tarihi eserlerimiz iade edildi

Güncelleme Tarihi:

Tarihi eserlerimiz iade edildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2008 22:12

İngiltere'nin başkenti Londra'nın güvenliğinden sorumlu olan ve pek çok uluslararası operasyona verdiği destekle de tanına Metropolitan Polis Teşkilatı, 2002-2005 yılları arasında Türkiye'den kaçırılan üç tarihi eseri Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerine teslim etti.

Haberin Devamı

TARİHİ eserlerin iadesi için Türkiye’nin Londra Büyükelçiliğinde düzenlenen teslim töreninde tarihi eserler basına da tanıtıldı.

İstanbul Yeni Cami Hünkar Kasrı Çini Panelleri, Amasya Mehmet Paşa Camisi Minber Kapıları ve İstanbul Cezeri Kasım Paşa Camisi Çini Panelleri olmak üzere üç gruptan oluşan çalıntı tarihi eserlerin değerlerinin tespiti için herhangi bir çalışma yapılmadığı, ancak toplam değerin 100 bin sterlinin üzerinde olduğu bildirildi.

Teslim töreninde konuşan Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan, çok değerli tarihi eserlerin, asıl ait oldukları topraklara dönmesinin ilk adımının atılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Eserlerin 2002, 2003 ve 2005 yılları arasında bulundukları yerlerden alınarak kaçırıldığına dikkati çeken Büyükelçi Alpogan, Türkiye’nin Osmanlı, Bizans ve Roma imparatorluklarının hüküm sürdüğü topraklarda bulunduğunun dikkate alınması halinde, bu tür eserler açısından ne kadar zengin bir ülke olduğunu tahmin etmenin kolay olacağına işaret etti.

Tarihi eser kaçakçılığının büyük bir uluslararası suç olduğunu, bu işi yapan çete ve uluslararası organizasyonlar oluştuğunu hatırlatan Büyükelçi Alpogan, 'madem bu işi yapanlar uluslararası şebekeler haline gelmişlerdir, bu şebekelere karşı mücadele eden uluslararası güçler de işbirliği içinde olmalıdır' dedi.

Bugünkü devir-teslim işleminin, bu işbirliğinin güzel bir örneği olduğunu belirten Büyükelçi Alpogan, 'Türk-İngiliz işbirliği her alanda olduğu gibi eski eser kaçakçılığı konusunda da ileri bir aşamaya ulaştı' diye konuştu.

Metropolitan Polis Teşkilatına teşekkür eden Büyükelçi Yiğit Alpogan, gelecekteki işbirliklerinin de verimli sonuçlar vermesi temennisinde bulundu.

Toplantıda konuşan Metropolitan Polis Teşkilatı Ekonomik Suçlarla Mücadele Birimi Başkanı Nigel Moore da, bu eserlerin Türkiye’ye dönmesine yardım ettiği için kendisini çok mutlu hissettiğini, ekip olarak yerlerinden alınarak yurt dışına çıkartılan eserlerin ait oldukları yerlere dönmeleri için çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

Bu konuda diğer ülkelerle de işbirliğine açık olduklarını belirten Moore, diğer ülkelerle de işbirliğine açık olduklarını ifade etti.

Moore, tarihi eserlerin çalışmasının ait oldukları ülkelerde yarattığı kültürel şokun farkında olduklarını, ancak bunun yanı sıra bu eserlerin çalışmaları ve kaçırılmaları sırasında büyük bir tahribata uğramalarından da üzüntü duyduklarını kaydetti.

Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seçkin ise genel müdürlük olarak 1048’den beri faaliyet gösterdiklerini ve Türkiye’deki birbirinden değerli 18.500 tarihi eserin bakım ve korunmasından sorumlu olduklarını hatırlattı.

Seçkin, Türkiye’nin bir açık hava müzesine benzetilebileceğini hatırlatırken, 'geniş kültür varlıklarına sahip bir ülke olarak bu eserlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının çok önem verdikleri bir görev olduğunu' vurguladı.

Bu eserlerin insanlığın ortak malı olduklarını da kaydeden Seçkin, gelecek dönemde yapılacak ortak mücadeleyle tarihi eser kaçıkçılığının artık tümüyle yok edilmesini umduklarını ifade etti.

Seçkin, konuşmasını tamamladıktan sonra da Nigel Moore’a Genel Müdürlüğünün koruması altındaki Osmanlı ve Selçuklu tuğralarıyla ilgili iki çok özel Katalog ile bir de şilt armağan etti.

Törenin sonunda da Metropolitan Polis Teşkilatı Ekonomik Suçlarla Mücadele Birimi Başkanı Nigel Moore ve Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seçkin, bugün teslim edilen eserlerle ilgili teslim tutanaklarını imzaladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!