Güncelleme Tarihi:
Aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (FPÖ) Türklere karşı kin dolu söylemlerle seçimlerde zaferden zafere koşuyor. Bu parti 10 Ekim’de yapılacak Viyana eyalet seçimleri için Viyana Kuşatması’nı kullanarak kampanya yürütüyor. Kampanyada Türkler düşman, partinin Genel Başkanı Strache, Türklerin Viyana Kuşatması’na karşı savaşan kahraman olarak gösteriliyor. FPÖ’nün yükselişini anlamak için bu partinin tarihi geçmişine kısa bir gezinti yapmak gerekiyor.
FPÖ’nün kökü, Bağımsızlar Birliği’ne (VdU) uzanıyor. Bu kuruluş 1956’da dağılınca, yerine Özgürlükler Partisi (FPÖ) kuruldu. Partinin ilk genel başkanlığına dönemin savaş suçlusu olarak 1950-1953 yılları arasında hapis yatan Anton Reinthaller seçildi. FPÖ seçimlerde o zamanlar en fazla yüzde 6 oranında oy alıyordu. 1970 yılında FPÖ’nün genel başkanlığına dönemin SS subayı Friedrich Peter seçildi.
1970’de FPÖ, Sosyaldemokrat Parti’nin (SPÖ) azınlık hükümeti kurmasına destek verdi. Bunun karşılığında Sosyaldemokratlar da küçük partiler lehine seçim yasasını değiştirdi. 1980’de FPÖ içindeki liberal kanat yönetimi ele geçirdi, ama FPÖ Alman milliyetçi köklerini asla terketmedi. 1983’te Sosyaldemokrat Parti, liberal görünümlü FPÖ’yle koalisyona gitti. Bu dönem FPÖ’lü savunma bakanı Friedhelm Frischenschlager, ülkeye dönmesine izin verilen savaş suçlusu Walter Reder’i törenle karşıladı. Olay dünya kamuoyunda skandal olarak karşılandı.
FPÖ içindeki aşırı sağcı kanat 1986’da yeniden yönetimi ele geçirdi ve genel başkanlığa Jörg Haider seçildi. Partideki liberal kanat da partiyi terketti. 1999 seçimlerinde Haider liderliğindeki FPÖ yüzde 26.9 oy oranıyla ikinci parti oldu. Muhafazakar Halk Partisi (ÖVP) AB’nin uyarılarına rağmen FPÖ ile koalisyona gitti. AB, Avusturya’ya ambargo uyguladı. 2002’de erken seçime gidildi ve FPÖ’nün oyları yüzde 10’a düştü. 2004’teki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde FPÖ’nün oyları yüzde 6.3’le dibe vurdu. Parti içinde yön kavgası başladı. 2005’te Haider ve grubu partiden ayrıldı. Haider’in partideki prensi Heinz Christian Strache FPÖ Genel Başkanı seçildi. Strache ilk günden itibaren Türk ve yabancı karşıtı söylemlerle adını duyurdu, “İslam değil vatan”, “Viyana İstanbul olmayacak”, “Anlamıyorum yok, Almanca konuşun” gibi sloganlarla seçim kampanyaları yaptı. Strache bu kampanyalarla sürekli oyunu artırdı ve 2008’de yapılan genel seçimlerde yüzde 17.5 oyla üçüncü parti oldu.
Geçtiğimiz hafta ise Strache’yi Viyana önlerinde Türklere karşı savaşan kahraman olarak gösteren seçim broşürü yayınlandı. Resimlerin 75 yıl önce yayınlanan nazi dergisindeki bir resimden esinlendiği belirlendi. FPÖ ve öteki Avrupa ülkelerindeki aşırı sağın yükselişi, bu ülkelerin nazi ideolojisinden arındırılmadığının bir sonucu.