Güncelleme Tarihi:
MERKEZİ Almanya'nın Essen kentinde bulunan Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAM) Vakfı, 25. kuruluş yıldönümü ve Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan'ın bilimsel direktörlüğüne getirilmesi vesilesiyle, Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanlığı ile birlikte “Uyum ne kadar yönlendirilebilirdir?” başlıklı bir sempozyum düzenliyor. Kutlama etkinliği bugün saat 10.00'da Essen Philharmonie'de başlıyor. TAM Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fritz Schaumann, NRW Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Guntram Schneider ve Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ole Schröder'in açılış konuşmalarıyla başlayacak etkinlikte göç ve uyum araştırmaları alanında uzmanlaşmış çok sayıda saygın akademisyen sunumlar gerçekleştirecek.
BİLİMSEL KONUŞMALAR YAPILACAK
TAM Vakfı Direktörü Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan'ın “İletişim ve Uyum: Başarılı katılım için psikolojik koşullar ve engeller” başlıklı bir sunum yapacağı toplantıda, Bremen Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Yasemin Karakaşoğlu, Mannheim Üniversitesi'nden Prof. Dr. Frank Kalter, Münster Üniversitesi'nden Prof. Dr. Dietrich Thraenhardt ve Berlin Sosyal Bilimler Merkezi'nden Prof. Dr. Ruud Koopmanns konuşmacı olarak yer alacaklar. Sunumların ardından TAM Vakfı çalışanı Doç. Dr. Dirk Halm'in yönetiminde katılımcıların yer alacağı bir panel gerçekleştirilecek.
TAM TARİHÇESİ
Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAM) Vakfı, 1985 yılında Türk-Alman ilişkilerinin yoğunlaştırılması amacıyla Freudenberg Vakfı ve Alman Bilim Vakfı işbirliğiyle kuruldu. Prof. Dr. Faruk Şen'in ilk direktörlüğünü yaptığı kurum, aradan geçen süre zarfında Türkiye'deki başlıca gelişmeler ile göç ve uyum konularına ilişkin önemli bir bilimsel uzmanlık merkezine dönüştü. TAM Vakfı'nın güncel çalışma alanları arasında Almanya, Türkiye ve Avrupa Birliği ölçeklerinde göç ve uyum araştırmaları, Türkiye ile akademik çalışmaların teşvik ve koordinasyonu ile Türkiye-Almanya arasında akademik değişimin desteklenmesi yer almaktadır. Enstitünün bilimsel direktörlüğünü son yıllarda göç ve uyum sorunlarına ilişkin çeşitli rapor ve araştırmalar yayınlamış olan psikolog ve edebiyat bilimci Prof. Dr. Haci Halil Uslucan yürütmektedir. Prof. Dr. Uslucan, aynı zamanda Duisburg-Essen Üniversitesi'nde “Modern Türkiye Çalışmaları” kürsüsünün de idaresini üstlenmiştir..
ÖZERK BİR ENSTİTÜ
Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Vakfı statüsüne sahip enstitü, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) nezdinde danışman sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor. TAM Vakfı Dusiburg-Essen Üniversitesi bünyesinde özerk enstitüdür. TAM Vakfı kurulduğu 1985 yılından bugüne göçmenlerin ulusaşırı niteliklerini mercek altına almaktadır. Çağdaş iletişim araçları ve küreselleşme çerçevesinde önemi giderek artan ulusaşırı alan, göçmenler ve göçmenlerin uyumu konusunda düşünüş biçimini de değiştirmektedir. TAM Vakfı göç ve uyuma ilişkin araştırmalarını göçmenlerin köken ülkelerine yönelik çalışmalarla bir araya getirirken, göç sürecindeki yaşam gerçekliklerine güncel bir bakış sunmaktadır.
200 SEÇKİN PROJE
TAM Vakfı kuruluşundan bugüne 200'ün üzerinde proje gerçekleştirmiştir. Araştırma projelerinin yanı sıra göçmenlerin günlük yaşam alanlarına dair pratik uygulamaları içeren pilot projeler de bunlar arasında yer almaktadır. TAM Vakfı'nın erken dönem çalışmaları, örneğin etnik ekonomiye ilişkin olanlar, göçün sağladığı avantajlar ve uyum politikalarına ilişkin olasılıklara dair genel bakış açısını köklü bir biçimde değiştirmiştir. Merkez yalnız Alman toplumu ve göçmenlerin birlikte yaşamlarına dair yol gösterici olmak ve uluslararası anlayışa katkıda bulunmakla kalmayıp, çalışmalarında teori ve pratiği bir araya getirmiştir. Bu bağlamda TAM Vakfı politik danışmanlık hizmeti sunmanın yanı sıra göçmenlerin kendi bölgelerindeki yaşam koşullarıyla doğrudan bağlantılı, birlikte yaşamı ve fırsat eşitliğini güçlendirici nitelikte programlar uygulamaya koymaktadır. Diğer yandan merkez düzenli empirik sosyal araştırmalar ve farklı kuruluşlar için Pazar araştırmaları gerçekleştirmektedir. TAM Vakfı, bu aktivitelerin sağlam bir bilimsel temele oturtulmasını temel öncelik olarak görmekte olup, ulusal ve uluslararası bilimsel ağlara üyedir. Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi'nde psikolog, sosyolog, siyaset bilimci ve ekonomistler, disiplinlerarası ve çokdilli uluslararası bir ekip içerisinde çalışmaktadırlar.
ÇIĞIR AÇAN PROJELER
TAM Vakfı, çeyrek asırlık zaman zarfında 200'ü aşan proje ve 500'ün üzerindeki etkinliğe imzasını attı. Göç araştırmalarında çığır açan pek çok bilimsel çalışmanın yanı sıra, TAM Vakfı uygulamalı projeleriyle de Türk-Alman ortak yaşamının güçlendirilmesinde ön ayak oldu.
ALMANYALI TÜRKLER ANKETİ
Kurumun başlıca çalışmalarından biri olan ve kamuoyunda “Almanyalı Türkler Anketi” olarak bilinen TAM Vakfı Çok Konulu Anketi (ZfTI-Mehrthemenbefragung), 1999 yılından veri düzenli olarak her yıl gerçekleştirilmektedir, resmi istatistiklerde derlenmeyen pek çok veriyi (politik sorun algılamaları, medya kullanımı, kalıcılaşma niyetleri vb.) kapsayan anketler, yalnız göç konusunda uzmanlaşmış akademisyenlerin değil, aynı zamanda politik karar alıcıların da Almanya'daki Türk göçmenlere ilişkin birinci başvuru kaynağı haline gelmiştir.
GÖÇMEN GİRİŞİMCİLİĞİNİN TEŞVİKİ
2,9 milyon Türk kökenlinin yaşadığı Almanya´da göçmen girişimciliği 1985 yılından bu yana TAM Vakfı´nın en önemli araştırma alanlarından birisini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, TAM birçok ampirik hane ve işyeri araştırmasına imza atmıştır. Türk kökenliler arasından girişimcilik eğiliminin güçlendirilmesi ve işletmelerin kalıcılaştırılması amacıyla Almanya´da uygulamaya sokulan ilk proje olan ReTra konseptini uygulamaya geçirerek 10 yıl süreyle uygulamıştır. Proje, sonraki yıllarda Almanya genelinde uygulamaya geçirilen projeler için model teşkil etmiştir.
ETNİK EKONOMİYE DESTEK
TAM Vakfı´nın etnik ekonomiyi destekleme yönünde çabaları, akademik ve pratik anlamda da sürmektedir. Dormund kentinde hayata geçirilen Nordstadt Etnik Ekonomiyi Destekleme Merkezi (AWZ) girişimciliğe adım atmayı hedefleyen göçmenlere yol göstermenin yanı sıra, mevcut işletmelerin istihdam ve meslek eğitimi alanlarında güçlendirilmesi yönünde faaliyet göstermektedir. AWZ; Dortmund iş Ajansı ve Dortmund Zanaatkarlar Odası işbirliği ile Almanya´daki ilk Göçmen Gençler İçin Meslek Eğitimi Fuarı´nın hayata geçirilmesine öncülük etmiştir.
DEMOGRAFİK DÖNÜŞÜM VE GÖÇMENLER
Almanya'daki Türk toplumu, nüfusun geneline nazaran oldukça genç bir görünüm arz etmesine karşın, dünün “misafir” işçileri artık emeklilik çağına ulaşmaktadırlar. Kalıcı topluma dönüşümün uzun müddet göz ardı edilişinin yarattığı hazırlıksız yakalanma riskini minimize etmek üzere TAM Vakfı, konuya ilişkin Almanya çapında ilk araştırmayı gerçekleştirmiştir. Temsili nitelikteki araştırmanın sonuçları, yaşlılar alanında uyum politikalarına yön vermeye başladı. Rapor hükümet ve meclis tarafından çıkarılan "Yaşlılar Raporu”nda yer bulmuştur.
İSLAM ARAŞTIRMALARI
İslam konusuna ilişkin pek çok ampirik araştırma hazırlayan TAM Vakfı, özellikle 11 Eylül saldırılarının ardından yükselen karşılıklı önyargıları mercek altına almıştır. Kamusal alanda İslam tartışmalarına dair kapsamlı bir rapor hazırlayan vakıf, Avrupa´da İslamın niteliklerini gözler önüne seren “Euro-İslam” araştırmasını yayınlamıştır. İslam´ın Avrupa´da algılanış ve tartışılış biçimine dair yayınsal faaliyetlerini son yıllarda artıran vakıf, Almanya´daki ilk ve güncel İslami Kuruluşlar güncel bilgi bankasını oluşturmuştur. Kurumun yakın dönem çalışma programında İslam konusunda empirik araştırmalar yer almaktadır.
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
Türkiye´nin tam üyelik başvurusu ve müzakerelere başlama kararının ardından hız kazanan ve bir o kadar da yoğun biçimde tartışılmaya başlayan Türkiye-Avrupa İlişkileri alanında TAM Vakfı, bilimsel çalışmalar ve taraflar için iletişim platformu olarak sunduğu etkinliklerle katkılarda bulunmuştur. Türkiye´nin katılımının AB bütçesine etkileri gibi konulara ilişkin raporlar yayınlayan vakıf, 2 Aralık 2010 tarihinde Berlin´de “Avrupa Birliği ve Türkiye’nin Dış Politikada Değişen Rolleri” başlıklı 3. Türkiye-Avrupa Forumu´nu TASAM ile birlikte gerçekleştirecek. Etkinliğe çok sayıda saygın akademisyenin yanı sıra Türkiye, AB ve Almanya politikalarına yön veren önemli isimlerin katılımı bekleniyor.
AKADEMİK İLİŞKİLER
Tarihsel anlamda güçlü köklere sahip Türk-Alman akademik ilişkilerinin güçlendirilmesi alanında TAM Vakfı, kuruluş yıllarından itibaren inisiyatif almıştır. Nazizm döneminde Türkiye'ye sığınan Alman akademisyenlerin yaşam öykülerine dair en önemli kaynaklardan biri olan “Scurla Raporu”nu yayınlayan vakıf, konuya ilişkin bir sergi tertiplemiş, bunun yanı sıra 1994 yılında DAAD için ilk Türkiye Yüksek Öğrenim Rehberi´ni hazırlamıştır. Türkiye´de pek çok yüksek öğrenim kurumuyla ilişkilerini sürdüren TAM vakfı, akademisyenlerin yanı sıra her yıl ortalama 5 Türk öğrenciye Erasmus programı kapsamında üçer aylık dönemler halinde staj olanağı sağlamaktadır.
GÖÇ VE MEDYA
Almanya´daki Türklerin medya tüketimine dair ilk araştırmasını 1987 yılında yayınlayan TAM Vakfı, bu bağlamda sürdürdüğü çalışmaların yanı sıra ülkeler ve toplumlar arası medya ilişkilerinin güçlendirilmesi yönünde çaba harcamaktadır. Medyanın imajların üretim ve yayılması alanında oynadığı özel rol, onu uyum politikaları açısından önemli bir noktaya getirmektedir. Bugüne dek medya diyaloğu alanında onlarca toplantıya ev sahipliği yapan merkez, çalışmalarını Türk toplumu ile paylaşmak isteyen kamuya yararlı kuruluşların Türk medyasına açılımları konusunda destek sunmaktadır. Son yıllarda Alman Çevre Birliği ve Aile Planlama Teşkilatı Profamilia gibi kuruluşlara destek sunan TAM Vakfı, yeni hayata geçirilen güncel bir projesi ile meslek eğitimi alanında Türk toplumunun bilinç ve motivasyonunun yükseltilmesi yönünde çalışmalar gerçekleştirmektedir.
YÖNETİM
Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan Direktör
1965 yılında Kayseri'de dünyaya gelen Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan, Berlin Hür Üniversitesi´nde gördüğü Psikoloji, Felsefe, Genel ve Karşılaştırmalı Edebiyat eğitimlerinin ardından, aynı üniversitede psikoloji alanında 1999 yılında doktorasını tamamladı. Doçentlik unvanını 2006 yılında Magdeburg Üniversitesi'nde tamamladığı "Kültürlerarası Bağlamda Gençler Arasında Şiddet ve Ailevi Eğitim" başlıklı araştırmayla alan Uslucan, 2008 yılından bugüne Hamburg Helmut Schmidt Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmalarını sürdürmekteydi. Prof. Dr. Uslucan, Almanya İslam Konferansı üyesi olup, Aşağı Saksonya Eyaleti´nde İslami din eğitimi ve NRW Eyaleti´nde şiddeti önleme projelerine bilimsel anlamda eşlik etmiştir.
Dr. Andreas Goldberg - Genel Müdür
1961 yılında dünyaya gelen Dr. Andreas Goldberg, Heidelberg ve Münster Üniversitelerinde Etnoloji, Siyaset Bilimi ve Sosyoloji öğrenimleri gördü. 1990 yılından beri TAM Vakfı´nın genel müdürlüğü görevini sürdüren Goldberg, göç ve uyum alanında çok sayıda projeyi yönetti. Çalışmalarının odak noktasında Türk girişimciliği, Medya ve Kültürler Arası Çatışma Yönetimi yer alan Goldberg, 2008 yılından beri Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) üyesi ve Alman Unesco Komisyonu Yönetim Kurulu üyesidir.
AKADEMİK PERSONEL
Doç.Dr. Dirk Halm
Münster Üniversitesi´nde Siyaset Bilimi, Sosyoloji ve Ekonomi Politikası öğrenimleri gören Doç. Dr. Dirk Halm, Alman ve Avrupa Kalkınma Yardımı Politikası üzerine yazdığı tezle doktorasını ve 2008 yılında siyaset sosyolojisi alanında doçentlik tezini sundu. 1999 yılından beri TAM Vakfı´nda çalışan Halm, 2008 yılından beri Münster Üniversitesi Siyaset Bilimi Enstitüsü´nde dersler vermektedir. Halm´in çalışmalarının ağırlık noktasını göç ve sivil toplum, İslam´ın siyasal uyumu, göçmen toplumlarının sosyal yapı analizi teşkil etmektedir.
Gülay Kızılocak
1991 yılından beri TAM Vakfı´nda çeşitli görevlerde bulunan Gülay Kızılocak, 1999-2004 yılları arasında merkezin Berlin ofisini yönetmiş, 2005 yılında ise vakfın direktör yardımcılığı görevini üstlenmiştir. Merkezin Türkiye çalışmaları bölümünü yöneten Kızılocak´ın çalışmalarının ağırlık noktasını Türkiye´deki siyasal, ekonomik ve sosyal gelişmeler ile Türk-Alman ilişkileri ve Almanya´ya Türk göçü teşkil etmektedir.
Dr. Martina Sauer
1964 yılında dünyaya gelen Dr. Martina Sauer, Mannheim Üniversitesi´nde Yeni Çağ Ekonomi ve Toplumsal Tarihi öğrenimi gördü. 1993-1998 yılları arasında Potstam Üniversitesi´nde DFG´nin bir araştırma projesi kapsamında çalışan Sauer, 1999´da aynı üniversiteden doktor ünvanı aldı. Bu tarihten itibaren TAM Vakfı´nda çalışan Dr. Sauer, 2000 yılından beri Empirik Sosyal Araştırmalar Bölümünü yönetmektedir. Çalışmalarının ağırlık noktasını göç ve uyum araştırmaları, özellikle de eğitim sistemi ve iş piyasasına katılım konuları teşkil etmektedir.
Cem Şentürk
1981 yılında Bursa´da dünyaya gelen Cem Şentürk, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü´nde lisans öğreniminin ardından, Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü´nde yüksek lisansını tamamladı. 2005 yılından beri Türkiye Araştırmalar Merkezi´nde çalışan Şentürk, 2006 yılından beri aynı kurumda basın sözcülüğü görevini yürütmektedir. Dortmund Üniversitesi´nde “Medyanın Almanya´daki Türk Toplumunun Siyasal Katılımına Etkisi” başlıklı doktora çalışmasını sürdüren Şentürk´ün çalışmalarının ağırlıklı noktasında Avrupa´da Türk medyası ile Türk azınlıklar ve göçmenler teşkil etmektedir.
Yunus Ulusoy
1965 yılında Trabzon´un Tonya ilçesinde dünyaya gelen Yunus Ulusoy, yüksek öğrenimini Bochum Üniversitesi´nde Ekonomi Bilimleri alanında tamamladı. Bir süre özel sektörde çeşitli kuruluşlarla çalışan Ulusoy, 1997 yılından beri faaliyetlerini Türkiye Araştırmalar Merkezi´nde sürdürmektedir. 1999 yılından beri kurumun Uygulamalı Projeler Bölüm Başkanlığı görevini yürüten Ulusoy, Avrupa´da Türk girişimciliği ve Türk göçmen hanelerinin ekonomik yapısına ilişkin çok sayıda araştırmaya imzasını atmış bulunmaktadır. Kent ve eyalet düzeyinde yürütülen çok sayıda girişimciliğe teşvik projesinin koordinasyonunu da yürüten Ulusoy´un çalışmaları arasında bir diğer önemli ağırlık noktasını da Avrupa´da Türk İslamı teşkil etmektedir.