TAM projesine tırpan

Güncelleme Tarihi:

TAM projesine tırpan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2008 22:10

Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı, iki proje kapsamında göçmen kökenli işletmelerde beş yıl içinde 610 meslek eğitim ve staj yeri sağladı. Ne var ki, projelerin devam etmesi talebi eyalet hükümeti tarafından kabul edilmedi.

Haberin Devamı

Almanya’da bir yanda uyum için göçmen kökenli gençlerin eğitimi her fırsatta vurgulanırken, öte yanda bu alanda başarılı projelere destek kesiliyor. Essen’deki Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı (TAM) tarafından başarıyla yürütülen meslek eğitimi projesi, Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Hükümeti tarafından uzatılmadı. Göçmen kökenli işletmelerin meslek eğitim yeri sağlamasına yönelik iki proje kapsamında beş yılda Ruhr Bölgesi'nde 610 meslek eğitim ve staj yeri sağlandı. Bu sayının 422’sini meslek eğitim yeri, 64’ünü de staj yeri oluşturuyor.

Anadil kriteri
Son beş yıl içinde başarılı iki proje gerçekleştirdiklerini bildiren TAM İşletme Direktörü Dr. Andreas Goldberg, birinci projenin devamı niteliğindeki ikinci projelerinin bu yıl sonunda süresinin dolduğunu bildirdi. Dr. Goldberg, projenin devamı taleplerinin NRW Hükümeti tarafından kabul edilmediğini belirterek, hükümetin bundan sonra meslek eğitimi projelerini sanayi ve ticaret odaları (IHK) üzerinden yapmayı hedeflediğini söyledi. Dr. Goldberg, projelerinin başarısında, göçmen kökenli işverenlerle kendi dillerinde uzmanların bağlantı kurmasının temel rol oynadığını vurguladı.

Verimli işbirliği

Son beş yılın bilançosunun açıklandığı TAM’daki basın toplantısında Duisburg Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası meslek eğitim danışmanı Dirk Spinner, TAM ile verimli bir işbirliği yaptıklarını bildirirken, meslek eğitimi konusunda göçmen kökenli işletmelerin hiç birinden olumsuz karşılık almadıklarını söyledi. Spinner, bundan sonrası için göçmen kökenli işverenlere ulaşmada henüz bir plan ve projelerinin olmadığını belirtti. TAM uzmanı Caner Aver, göçmen işletmelerin yüzde 76,5’inin meslek eğitimi yaptırmaya hazır olduğunu, ne var ki bunların sadece yüzde 13,8’inin meslek eğitim verdiğini bildirdi. Aver, bunda işletme altyapısı yetersizliği, bürokrasi ile dil yetersizliğinin rol oynadığını bildirerek, göçmen işletmelerin meslek eğitimi potansiyellerinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Üç kent eğitimde öne geçti

Göçmen kökenli işletmelerle doğrudan temasa geçerek, onları meslek eğitimi yaptırmaya ikna eden TAM uzmanı Turan Küçük, beş yıllık çalışmasının sonuçları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Küçük meslek eğitim yeri sağlamada Duisburg, Gelsenkirchen ve Dortmund şehirlerinin önde geldiğini bildirirken, yüzde 32,1 ile en çok büro elemanlığı dalında meslek eğitim yeri sağladıklarını açıkladı. Bunu yüzde 14,7 ile tezgahtarlık, yüzde 11,8 ile de prakende satıcılık sektörleri izliyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!