Güncelleme Tarihi:
Almanya’nın çeşitli bölgelerinden kongreye katılan yaklaşık 150 doktor, tıp dünyasındaki son yenilikleri meslektaşlarıyla paylaştı.Kongrede yaptığı konuşmada, yüksek katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getiren DTM Başkanı Dr. Hamit İnce, "Hem Alman, hem Türk doktorlardan yüksek katılım, gösterilen ilgi ve sunumların kalitesi, beni fazlasıyla memnun etti.
Türk toplumu için rap sanatçıları ve futbolcular önemli, ancak uzun süre eğitim görmüş kişilerin de göçmen kökenli gençlere örnek olarak gösterilmesi, toplumumuzu kalkındırmak açısından önemlidir. Sadece bilgilendirme amaçlı değil, araştırmacı doktorların sayısının artmasından da memnuniyet duyuyoruz. Son yıllarda psikolojik rahatsızlığı olan Türk hastaların sayısı artmıştır. Ama göçmen kökenliler psikiyatriste çekinerek gidiyor, Türk doktorlarına güvenerek gidebilirler" dedi.
"DOKTOR AÇIĞI BÜYÜYOR
Prof. Dr. Taylan Öney de konuşmasında, Almanya’da doktor açığının geçen yıllara göre arttığını belirterek, "2009 yılı itibarıyla Almanya’da 37 bin doktor açığı bulunuyordu. Özellikle büyük hastanelerde doktor açığı daha fazla. Örneğin 1994 yılında, bir kadro için hastanemize 200 müracaat yapılmışken, 2010’da aynı kadro için sadece 6 kişi başvurdu. Hastaneler, artık açık kadroların yüzde 75’ini karşılayamaz duruma gelmiştir" diye konuştu.Hastanelerde son yıllarda kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapıldığını, ancak bunun sorunlara neden olduğunu ifade eden Öney, "Kadınların daha fazla görev almasını tabii ki destekliyoruz, ancak kadınlar evlenme ve aile gibi sorunlardan dolayı, çoğunlukla yarı zamanlı çalışma yöntemine gidiyor, bu da çalışma düzeninde boşluklar yaratıyor" dedi.
Rostock Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin İnce de kalp rahatsızlığına karşı yeni geliştirilen bir tekniğe yer verdiği konuşmasında, "Dünyada bu tekniği ilk deneyen hastanelerden biri, bizim hastanemiz. Bu teknikle hastalar ameliyat olmadan kalp kapakçığı hastalıklarından kurtulurken, birkaç saat içinde ayağa kalkabiliyorlar. Damardan girerek, bir kliple kalp kapakçıklarına uygulama yapılıyor. Bu teknikle damarlardaki türbülans da düzeliyor ve sorun giderilmiş oluyor. Genelde, klasik kalp cerrahisi uygulanamayacak durumdaki hastalar için birebir bir yöntem. Bu yöntem pahalı. Bir klip 15 ila 20 bin euro civarında. Bu teknoloji, Türkiye’de de yeni yeni kullanılmaya başlandı" şeklinde konuştu.
"ALMANLAR YILDA ORTALAMA 16 KEZ DOKTORA GİDİYOR"
Aşağı Saksonya Eyaleti Alman Tabipler Odası Başkanı ve Alman Doktorlar Odası Başkan Yardımcısı Dr. Cornelia Goesmann, Almanlar’ın Avrupa’da en fazla doktora giden millet olduğunu belirterek, "Almanlar yılda ortalama 16 kez doktora gidiyor. Bu çok fazla, bunu azaltacak politikaların geliştirilmesi gerekiyor. Öte yandan, göçmen kökenli psikolojik hastalar için yine Türkçe konuşan psikiyatristler çok önemli bir pozisyon teşkil ediyorlar. Tercümanlar birebir çeviri yapsalar dahi, hastanın kültürünü bilmeden yapılan tercümeler yardımcı olmuyor. Tercümanlar psikolojik tedavi yapamaz" dedi.
DTM’NİN BALOSU
DTM tarafından daha sonra Hannover Pelikan Sheraton otelinde gerçekleştirilen baloda, Prof. Dr. Mustafa Yücel’e onur ödülü verildi.Yücel’e ödülünü veren Prof. Dr. Taylan Öney, "40 yıllık arkadaşım" diyerek sahneye davet ettiği Yücel’in, hayat hikayesini, akademik geçmişini anlattı ve akademik değerinin yanı sıra, DTM için yaptığı çalışmalardan dolayı ödüle layık görüldüğünü belirtti.1947’de doğan, 1970 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olan ve 1995 yılında Hannover Tıp Fakültesinden profesörlük unvanı alan Yücel, ortopedi ve travmatoloji alanındaki geniş bilgi ve akademik yayınlarıyla tanınıyor. Yücel’in çalışmaları arasında, Holzminden Hastanesindeki ortopedi servisinin kurulması gibi çalışmalar da bulunuyor.Baloda sahne alan tanınmış komedyen Muhsin Omurca da yaptığı espriler ile davetlilere eğlenceli anlar yaşattı.