Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da intihar eden genç Türk kadınlarının oranının Alman kadınlardan daha yüksek olduğununun ortaya çıkması üzerine harekete geçen yetkililer, "Suskunluğuna son ver, hayatına değil" sloganıyla bin kampanya hazırladılar. Türk kadınları arasında intihara başvuranların oranının Alman yaşıtlarına göre iki kat daha fazla olduğunu belirten Psikolog Doktor Meryem Schouler Ocak, Almanya'daki Türk kadınlarının intihar girişimi endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi.
Berlin'de kampanya
Federal Araştırma Bakanlığı'nın desteği ile Berlin'deki Charite Hastanesi'nin Psikoloji Kliniği bünyesinde Türk kadınlarının intihara sürükleyen nedenler ve çözüm yolları ile ilgili araştırma 18 ay önce başladı. Berlin ve Hamburg'u kapsayan araştırma çerçevesinde Türk kadınlarını intihara sürükleyen nedenleri, çözüm yolları ve intiharı önlenen kadınların sonraki yaşamının inceleneceğini söyleyen Dr. Ocak “Berlin'de 'Suskunluğuna son ver, hayatına değil' sloganıyla altı ay boyunca Türkçe ve Almanca olmak üzere telefon yardım hattı hayata geçilecek. Krizde bulunan kişilere yardımcı olmak amacıyla multiplikatörler yetiştirilecek” dedi.
10 bin kişi intihar ediyor
Dr. Ocak “Almanya'da her yıl 10 bin kişi intihar ediyor. İntihar eden Türklerin oranı Almanların oranından düşük. Fakat kadınlar bazında bu durum tam tersi. 100 bin Alman kadından 100'ü intihar ederken, intihar eden Türk kadınların oranı 100 binde 200. İntihar girişiminde bulunan genç Türk kızları ve kadınların oranı ise Alman kadınların oranının neredeyse beş katı daha yüksek. Aile içinde yaşanan sürtüşmeler, iletişim eksikliği, yasaklar, ailelerin yaşama olumsuz bakması ve zorla yapılan evlilikler genç kadınları ve kızları intihara sürüklüyor.
İthal gelinlerde yüksek
Türk kadınlarının intihar nedenleri arasında, göçmenlik olgusu, yoksulluk ve aile içi şiddet önemli bir etken. Özellikle 'ithal gelin' olarak bilinen evlilik yolu ile gelenlerde intihar oranı daha da yüksek. Beklentilerin karşılanmaması, yaratılan hayal kırıklığı, eşin ailesi ile anlaşamamak ve aralarında uyum problemi çıkması, evlendikten sonra yaşam biçiminin değişmesi, çocuklarına istediği yaşamı sunamaması ve evlilik öncesi yaşamına duyulan özlem genç kadınların intihara kalkışmasının nedenleri arasında” dedi.
Türkçe eksikliği
Problem yaşayan kadınların sağlık sisteminden yeteri kadar faydalanmamasının da intiharın nedenleri arasında sayan Dr. Ocak “Kadınlar, özellikle de evlilik yolu ile gelenler sağlık sisteminden yeteri kadar yararlanamıyor. Kendisi için gerekli tedavi oyanaklarını bulamıyor. Bunda dil büyük etken. Sağlık sisteminde yeteri kadar Türkçe hizmet verilmemesi bu kadınların psikoljik yardımdan faydalanmasını engelliyor” dedi.