Sürücülere altın öğütler

Güncelleme Tarihi:

Sürücülere altın öğütler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2009 17:03

Almanya'da kar yağışı ve don nedeniyle trafik kazaları arttı. Oto tamircisi İdris Öztürk, özellikle kışlık lastiği olmayan araçların kaza yaptığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Almanya'yı etkisi altına alan kar yağışı ve yer yer yaşanan don trafik kazalarında artışı da beraberinde getirdi. Kara kışın yaşandığı bu günlerde buz pistini andıran yollarda çok sayıda kaza meydana geliyor. Köln'de oto tamircisi İdris Öztürk (43) özellikle kışlık lastiği olmayan araçların kaza yaptığına dikkat çekerek, 'Son birkaç gündür tamir için, buzdan kayarak başka araçlara veya yol kenarındaki bariyerlere çarpan çok sayıda araç getirildi' dedi.

Sakın yola çıkmayın

Usta İdris Öztürk otomobillerinde kışlık lastik olmayan sürücülerin asla yola çıkmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi: 'Kışlık lastiklerdeki kanallar yazlık lastiklere göre daha geniş olduğu için suyu ve karı kolayca dışarı atıyor. Böylece virajlarda kayma riski azalıyor. Ayrıca kışlık lastiklerin sert olması fren mesafesini kısaltıyor. Kışın trafik lambalarında durup kalkarken çok dikkat etmek gerekiyor. Trafik lambalarında otomobiller durduğu zaman alttan su akıtıyorlar. Soğuk havada kısa sürede donan bu sular trafik lambalarında dururken ve kalkarken kayma riskini arttırıyor.'


ANTİFRİZ KOYDURUN

Otomobillere mutlaka antifriz konulması gerektiğini dile getiren Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: 'Otomobilin radyatörüne antifriz koymadığımız taktirde motordaki su donarak otomobilinizde büyük arızalara neden olur. Mesela su pompası donabilir, eksantrik kayışı kopabilir, contalar eğilebilir. Almanya'da antifrizin -20 dereceye kadar olması gerekiyor. Ayrıca silecek lastiklerinin değiştirilmesinde fayda var.

Akü suyunu kontrol edin

Bir başka kontrol edilmesi gereken şey akü. Akü suları mutlaka kontrol edilmeli. Yoksa kışın otomobilinizi çalıştırırken sorun yaşayabilirsiniz. Bunların dışında sürücülere karlı ve buzlu bugünlerde öndeki araçla aralarına mümkün olduğunca fazla mesafe koymalarını tavsiye ederim. Çünkü fren mesafesi kışın daha uzun oluyor. Ayrıca otomobilin camına sıçrayan su tanecikleri ve kar görüş mesafenizi kısaltıyor. Otomobilinizin camı buz tutmuşsa iyice temizleyin. Bunun için buz çözücü spreyler kullanabilirsiniz.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!