Güncelleme Tarihi:
ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi, Suriye'ye harekatı onayladı. Komitede 1,5 saat gecikmeyle yapılan oylamada 10 evet, 7 hayır oyu çıktı. Tasarının görüşmesi sırasında konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, operasyon için aralarında Türkiye ve Fransa'nın bulunduğu birçok ülkenin gönüllü olduğunu belirtti. Ancak Beyaz Saray, Türkiye’nin operasyona dahil olup olmayacağı yönündeki soruya yorum yapmayı reddedip “Türklere sorun” ifadesini kullandı.
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Başkan Barack Obama'ya Suriye'ye karşı askeri güç kullanması için sınırlı yetki veren tasarıyı kabul etti.
Komite, Senatör Rand Paul tarafından sunulan ve yetkiyi daha da fazla sınırlayan teklifi ise 4'e karşı 14 oyla reddetti.
Kabul edilen karar tasarısında operasyon 60 günle sınırlandırılıyor. Bir seferliğine, o da Kongre'yle görüşüldükten sonra 30 günlük uzatma alınabiliyor. Amerikan kara güçlerinin operasyona dahil olması da bu metinle yasaklanıyor.
Böylece Obama önümüzdeki hafta yapılacak Kongre oylaması öncesi önemli bir etabı kat etmiş oldu.
10 EVET, 7 HAYIR, 1 ÇEKİMSER
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey Komite'ye, operasyonun gerekçelerini anlatmasının ardından, tasarı komiteden 7'ye karşı 10 oyla geçti. Bir senatör de çekimser kaldı
Oylama sonuçları operasyonun yarattığı karmaşık siyasi haritayı da ortaya koydu.
Liberal görüşleriyle tanınan iki Demokrat hayır dedi. Buna karşın Cumhuriyetçilerden üç kişi tasarıya destek verdi.
Massachussetts Senatörü Ed Barkey ise oylamada çekimser kalmayı tercih etti. Barkey'nin bu kararı kamuoyunda ve Twitter’da büyük tartışma yarattı.
Birçok başka vekil, analist ve vatandaş Barkey'i korkaklıkla suçladı.