Suriye’de grafiti isyanı

Güncelleme Tarihi:

Suriye’de grafiti isyanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2011 12:26

Ortadoğu ülkelerinde patlak veren isyan dalgası, Suriye’yi de etkisi altına almaya başladı. Özgürlük yanlısı duvar yazıları yazan öğrencilerin tutuklanmasıyla tetiklenen başkaldırıda bir haftada beş kişi öldü, onlarca kişi tutuklandı.

Haberin Devamı

TUNUS’ta başlayan, Mısır’da Hüsnü Mübarek iktidarını deviren, Libya’ya uluslararası askeri müdahale getiren diktatörlere yönelik isyan hareketi Suriye’ye ulaştı. Beşar Esad Yönetimi’ne karşı düzenlenen gösterilerde kalabalığın üzerine ateş açılması sonucu bir haftada 5 kişi öldü. Eylemler dün de sürdü.
Suriye’de gerginlik, güneydeki Dera kentinde duvarlara Tunus ve Mısır’daki halk hareketlerinden esinlenerek grafiti (duvar resmi, yazısı) yapan 15 gencin tutuklanmasıyla yükseldi. Zaten pekçok yasak getiren 48 yıldır süren olağanüstü hal altında yaşamak zorunda kalan halk, 16 yaşından küçük bu gençlerin içeri alınmasına isyan etti. Bunun üzerine cuma günü Dera ve başka kentlerde tutuklamaları protesto eden eylemler düzenlendi. Binlerce kişi katıldı. Ancak güvenlik güçlerinin protestocuların üzerine ateş açması üzerine dört kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Dün de eylemlerde bir kişinin ölmesiyle bir haftadaki can kaybı beşe çıktı.

Askerlik süresi kısaltıldı

Cumartesi günü ise protestoda ölenlerin cenaze töreni vardı. Cenazenin gövde gösterisine dönüşmemesi için yoğun güvenlik önlemleri alınırken kalabalıktan, “Allah, Suriye, Özgürlük” sloganları yükselmeye başladı. Eylemler dün de sürdü. Kalabalıklar hep bir ağızdan “Hayır. OHAL’a hayır. Özgürlük istiyoruz” diye haykırdı.
Beşar Esad Yönetimi, tarihinin en büyük isyanıyla karşı karşıya kalırken, Dera’da yakınları ölenlere taziye mesajı için devlet görevlileri yollandı. Ayrıca tansiyonun düşürülmesi için tutuklanan 15 çocuk serbest bırakıldı. Esad Yönetimi, uzunluğu yüzünden toplumda tepki çeken zorunlu askerliğin süresini de 21 aydan 18’e indirdiğini açıkladı.

48 yıldır OHAL var

Suriye, Hafız Esad’ı iktidara taşıyan 1963 yılındaki darbeden bu yana olağanüstü halle yönetiliyor. Yasalar, tüm muhalefeti yasaklıyor.

‘Vur’ emrini sahte askerler verdi

SURİYELİ bir yetkili, bazı provokatörlerin üst düzey asker veya polis kıyafetleri giyerek polis merkezlerini gezdikleri ve gösterilerde gerçek mermi kullanılması talimatı verdiklerini söyledi. Resmi SANA ajansına konuşan yetkili, şüpheli telkinlerde bulunanların kimler olduğunun belirlenmesi için vatandaşlardan “garip talimatlar verenleri ihbar etmelerini” istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!