Sünnet krizi esnafı müşterisinden etti

Güncelleme Tarihi:

Sünnet krizi esnafı müşterisinden etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2012 10:03

Almanya’da haftalardır devam eden sünnet yasağı tartışması esnafın da canını m sıktı. Vatandaşların yasak korkusuyla sünnet düğünü yapmak istememesi, kuyumcu, fotoğrafçı, salon sahibi ve sünnet kıyafetleri satan butikleri müşteriden etti. Esnaf “Yetkililer bu saçmalığa artık bir son versin” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Köln Eyalet Mahkemesi’nin sünneti ‘yaralama suçu’ kapsamına alan kararından sonra başlayan tartışma, Türk esnafı olumsuz etkiledi. Halk arasında gereksiz bir endişenin oluştuğunu belirten esnaf, “İnsanlar çocuğunu sünnet ettirmeye çekiniyor. Bu nedenle sünnet düğünleri de yapılmıyor. Bu işlerimizi olumsuz etkiledi. Yetkililerden kargaşaya bir an önce son vermesini istiyoruz” dedi.

Almanya’nın Wiesbaden kenti ve çevresindeki çocukların sünnet öncesi kendisine gelip albüm için fotoğraf çektirdiğini söyleyen Foto Side sorumlusu Onur Fırat, “Ülkede yasak haberleri duyulmaya başladığından beri müşteriler arasında tedirginlik başladı. Normalde her hafta sonu sünnet etkinlikleri olurdu. Aileler çocuklarının bu özel gününü ölümsüzleştirmek için bize gelip fotoğraf çektirirdi. Ancak bu aniden kesildi. İşlerimiz önemli ölçüde azaldı. Böyle bir belirsizliğin kimseye faydası yok” dedi.

Kuyumcular etkilenir
Sünnet ile ilgili gelişmeleri yakından takip eden Akbulut kuyumcusu Zülfü Akbulut, “Böyle bir şeyi ilk kez yaşıyoruz. Olay çok garip bir hal almaya başladı. Yetkililerin derhal müdahale edip bu saçmalığa bir son vermesini istiyorum. Sünnet düğünü öncesi müşteriler hediye olarak çeyrek, yarım, tam veya cumhuriyet altını satın alırlardı. Bu aralar bir durgunluk var. Bu gelişme kuyumculuk sektöründeki satışları olumsuz etkiledi. Müslümanların dini geleneğini yerine getirmesine kimse karışmamalı. Yasak olmasa da bunun tartışılması bile zarar veriyor” diye konuştu.

Rezervasyon iptali korkusu
Sünnet düğünlerinin azalması, salon sahiplerinin de neşesini kaçırdı. Wiesbaden ve çevresindeki salon sahipleri, yasak nedeniyle eskisi kadar salon kiralayan olmadığını, bunun da özellikle yaz tatilinin bitmesiyle hissedileceğini söylerken, “Bu konuya Alman yetkililerden hızlı bir şekilde el atmazlar ve insanların kafasındaki korku devam ederse, insanlar önümüzdeki aylar için yaptıkları salon rezervasyonlarını iptal edebilirler” dediler. Bölgede sünnet kıyafetleri satan butik çalışanları ise, geçtiğimiz haftalarda dükkanlarına gelen müşterilerin “Acaba sünnet yasaklanır mı?” korkusuyla sünnet kıyafeti almaktan vazgeçtiğine dikkat çektiler.

Meclis’te oylanacak
ALMANYA’da koalisyon hükümetini oluşturan CDU/CSU ile FDP’nin meclis grupları, hükümetten, sünnetin yasal sayılması için bir yasa tasarısı beklediklerini açıkladı. Bu yönde hazırlanan metinde ‘Tıbbi şartlara uygun şekilde yapılacak sünnetin ceza kapsamı dışında kalması’ talep ediliyor. Partilerin, ana muhalefet partisi SPD ile Yeşiller’in de destek vermesini umdukları öneriyi bugün federal meclise sunacakları bildirildi. Tasarının aynı gün oylanması bekleniyor.

Bu arada İsrail Büyükelçisi Yakov Hadas-Handelsman, Hannoverschen Allgemeinen Zeitung Gazetesi’ne, “Din özgürlüğü kapsamında bir çözüm bulunup bunun uygulanabileceğine inanıyorum. Aksi taktirde Köln Mahkemesi’nin kararı doğrul-tusunda hareket edilseydi, din özgürlüğü ciddi şekilde tehlikeye girerdi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!