Sulukule kültürü Londra'ya taşınıyor

Güncelleme Tarihi:

Sulukule kültürü Londraya taşınıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2008 17:58

Müziğiyle, eğlence hayatıyla apayrı bir kültürü yaşatan Sulukule geleneği, Londra'ya taşınıyor. Londra, iki hafta boyunca rakı ve çilingir sofrası etrafında dünyanın her yerinden gelen çingene müzisyen ve dansçıların ahengine sahne olacak.

Haberin Devamı

İngiltere'de yaşayan Türk sanat direktörü ve sanatçı Aslı Keskin, geçen yıl ilkini gerçekleştirdiği Orient Express, etkinlikleri kapsamında bu yıl Sulukule kültürünü Londralı’larla buluşturuyor.
Kuzey Londra’nın Stoke Newington bölgesindeki Türklere ait ve uluslararası üne sahip Arcola Tiyatro’da, l9- 21 Haziran tarihleri arasında yapılacak Orient Express II Festivali’nde, 'Sulukule de Bir Gün', konsept çerçevesinde bu kültür yeniden yaşanacak.

İki hafta boyunca rakı ve çilingir sofrası etrafında dünyanın heryerinden gelen çingene müzisyen ve dansçılar, dünyadaki biricik Sulukule örneğini hep birlikte yaşatacaklar. Sanat direktörü Aslı Keskin, festivalle ilgili açıklamasında, 'Orient Express in bu donem konsepti, Sulukule. Türkiye’deki Sulukule Sokakları’nı aratmayacak bu sanat instalasyonunda gündüz sokak, rakı ve çilingir sofrası etrafında dünyanın heryerinden gelen çingene müzisyen ve dansçıları dönecek. Sizde bu yolculuğa katılarak, ahenkli nağmelerin tesiriyle ağır ağır bir ahenge kapılıp değisen dünyada kaybolan değerlerimizi yeniden yaşayabilirsiniz. Sulukule için tek bir ses olup şarkı söyleyelim. Dünyadaki bu biricik, Sulukule örneğini hep birlikte yaşatalım.'

Sulukule’den seçki sunulacak

Aslında, Sulukule’nin coşkulu nağmelerinin ardında yaşanılan hayat hikayelerinine de deyinen Keskin, 'Şarkılarım da bunların sentezi, hem komik hem melodramatik. Ayrıca diğer sanatçılarımız, 16. yüzyıl İtalyan Rönesansı’ndan başlayıp günümüze ulaşan ve Balkan havaları, Çigan müziği ile türkülerimizi de içeren bir seçki sunacak. Doyasıya eğlenme imkanı. Keyfini hep birlikte sürelim. İşte budur bütün istediğimiz.' Aslı& the Wonderband ile kültürel değerlerin muzikal serüvenini, 14 Haziran da izleyebilirsiniz.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen etkinliklerde sahne alan Yıldız Kenter, Zuhal Olcay ve Tilbe Saran gibi tiyatro oyuncuları ile yaza damgasını vuran Orient Express, bu yılda Sulukule’lilerin kültürel ve sanatsal yaşamlarından yola çıkarak Sulukule ile Londra buluşturma projesi ile ses getireceğe benziyor. Orient Express II, 9 21 Haziran tarihleri arasında da katılımcılara Sulukule müziği başta olmak üzere zengin bir kadroyla müzik ziyafeti vermeye hazırlanıyor.

Festival çerçevesinde yer alan etkinliklerin tarih ve isimleri ise şöyle:

9 Haziran: SOAS Ad Hoc Rebetiko Band
10 Haziran: Zenne
11 Haziran: The Bellydance Diaries / World Music Jam session
12 Haziran: Neju Belly Dance Company
13 Haziran: Synthexo
14- 20 Haziran: Aslı& theWonderband
15 Haziran: Filim Gösterimi- Acı ve Tatlı Sinema Hakkında Herşey / Jam Session
16 Haziran: Djanan Turan
17 Haziran: Theo Lais & Guests
18 Haziran: Electro Orient Beats by Dj Moody with Belly Dance by Elif
19 Haziran: She Koyokh Klezmer Ensemble
21 Haziran: TABEEYA Dance Company ve Orient Express Final Party.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!