Güncelleme Tarihi:
DANİMARKA'da Kolding Cezaevi'nde 10 gardiyan tarafından dövülerek komalık edildiği iddia edilen 23 yaşındaki Ekrem Şahin hayatını kaybetti. Hürriyet'i arayan Ekrem Şahin'in ailesi, ölüm haberi ile yıkıldıklarını söylediler. Şahin'in annesi Nermin Kalkan ve babası Ömer Şahin, olayın peşini bırakmayacaklarını, çocuklarının gencecik yaşta ölümüne sebeb olanlardan hesap soracaklarını söylediler. Ülkenin en iyi insan hakları uzmanı avukatlarını tutarak, çocuklarının ölümüne neden olan gardiyanların ceza almaları için mücadele edeceklerini söyleyen aile ”Biz bu kadar sahipsizmiyiz. Bir Danimarka ya da Avrupa ülkesi vatandaşı Türkiye'de gardiyanlardan yediği dayak sonrası ölse, bu ülkeler ne yapardı? Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideriz" diye sitem etti.
KUVVET KULLANMALARI NORMAL
Bu arada Danimarka cezaevlerinde görevlilerin tutuklulara bayıltıncaya kadar kuvvet kullanma haklarının olduğu ortaya çıktı. Ekrem Şahin'in ölümü ile ilgili soruşturmayı yürüten Emniyet Müdürü Verner Pedersen, olaya karışan gardiyanların sorguya çekildiğini belirterek ”Soruşturma henüz tamamlanmadı. Ancak şu ana kadar cezayı gerektirecek bir durum görmedik. Personelin kuvvet kullanması normal. Cezaevi personeli Ekrem Şahin'i başka bir koğuşa nakletmek isteyince karşı koyuyor ve koğuşta olay çıkarıyor. Personel de kuvvet kullanmak zorunda kalıyor. Ortada bir silah kullanma, hatta biber spreyi kullanma bile yok. Sorgulamaya pazartesi günü devam edeceğiz. Cezaevindeki diğer tutuklularla da konuşup bir şey görüp görmediklerini soracağız” dedi. Verilen bilgiye göre Ekrem'e yarın otopsi yapılacak.
ANNE: KAYITLAR İNCELENSİN
Anne Nermin Kalkan ise polisin açıklamalarına isyan ederek ”Cezaevinde çalışan personelin profesyonel olması gerekir. Benim oğlum kaşı koysa bile iki kişi ona yeterdi. Gardiyanlar tutukluları kontrol altına almak için öldürmeleri mi gerekiyor? Ayrıca cezaevinde kameralar olmması gerekiyor, kayıtlar incelendi mi? Neden bizden bilgi saklıyorlar. Biz bu olayın peşini bırakmayacağız” diye konuştu. Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Berki Dibek de, Ekrem Şahin'in ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirterek aileyle temasa geçileceğini ve gerekli girişimlerde bulunulacağını söyledi.
ARAÇ SORU ÖNERGESİ VERDİ
Danimarka parlementosundaki Türk asıllı Sosyal Demokrat Milletvekili Hüseyin, Ekrem Şahin'in ölümüyle ilgili olarak Adalet Bakanı Lars Berfoed'e soru önergesi gönderdi. Araç, ”23 yaşındaki Ekrem Şahin 2 yıllık hapis cezasını çekmek için Kolding Cezaevinde yatmaktaydı. Önergede neden 10 gardiyanın savunmasız ve silahsız bir mahkuma şiddet kullandığını, olaydan sonra ailenin neden hemen haberdar edilmediğini sordum. Gardiyanlar, 'Baska bir koğuşa nakledilmesine karşı çıktığı için olay çıkardı' derken avukatı 'müvekkilim bir kaç hafta önce bana 'başka bir hapishaneye gitmek istiyorum'dedi şeklinde açıklama yapıyor. Kim doğru söylüyor?" dedi.
Yüksek Tirajlı Ekstra Bladet Gazetesi, Hürriyet'in ortaya çıkardığı olayı manşetine taşıdı. Manşeti Prenses Mary haberi ile paylaşan haberde ”10 gardiyan tarafından yıkıldı” manşeti ile veren Ekstra Bladet içeride 2 sayfa ayırdığı haberde, Ekrem Şahin olayının ilk olmadığına dikkat çekerek 1992 yılından bugüne 6 kişinin polis yada gardiylanların elinde öldüğünü yazdı. 1997 Yılında Ramazan Arıcan adındaki bir Türk de Kopenhag'da 1 nolu karakolda polislerin işkencesi sonrası kaldırıldığı hayatını yitirmişti