Güncelleme Tarihi:
HAVA çok sıcak olsun olmasın genellikle tavsiye edilen, günde en az iki litre su içilmesidir. Isı yüksekse içilen su miktarı artırılmalıdır. Peki bu gerçekten gerekli mi? Bu söylemlerin bilimsel dayanağı var mı? Çok su içilmesi önerisinin nereden geldiği tam olarak bilinmiyor. Bir pazarlama tekniği olarak doğduğu da söylenenler arasında.
GÜNDE NE KADAR SU İÇİLMELİ
Beslenme bilimcisi Uwe Knop, günde en az iki litre su içilmesi gerektiğini belgeleyen bilimsel bir çalışmanın olmadığını söyleyerek şu bilgileri verdi: “İçtiğiniz miktar her zaman kişisel yaşam tarzınıza bağlıdır. Klimalı bir ortamdaysanız, sıcakta dışarıda çalışan birine göre daha az sıvıya ihtiyaç duyarsınız. Ayrıca yiyeceklerimizden de suyumuzun iyi bir kısmını alırız. Birçok meyve ve sebze türü yüzde 90’a kadar sudan oluşur ve bu da metabolizmamız tarafından sıvı olarak kullanılır.” Yaş, vücut ağırlığı, sıcaklık, kondisyon ve eforun sıvı gereksinimi için belirleyici olduğunu anlatan Knop, “Bu, temelde sağlıklı ve formda oldukları sürece yaşlılar için de geçerlidir. Demans hastaları veya bakıma muhtaç kişiler için durum farklıdır. Ya su ihtiyaçları normal insanlardaki gibi işlemiyor ya da su içmeyi unutuyorlar. Burada hemşirelerin ve bakıcıların düzenli içmeye dikkat etmeleri ve ayrıca kendilerini belirli bir miktar içmeyi yönlendirmeleri önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.
‘SU SUSANDIĞI ZAMAN İÇİLMELİDİR’
“Susuzluk, vücudunuzun gerçekten sıvıya ne zaman ihtiyaç duyduğunu bilmenizi sağlayan tek ve en iyi göstergedir” diye vurgulayan Knop, “Gerçekten susadığınızda bir bardak su için. Tadı hiç olmadığı kadar lezzetli. Ve size gerçek bir enerji artışı sağlar. Öte yandan, vücut sıvıyla doluysa, sıvıya ihtiyacınız yoksa, genellikle bir şeyler almak zordur, mide dolu hisseder, tavsiye edilen günlük miktarı içmeniz gerekiyor. Bu arada, bu sporcular için de geçerlidir. Maraton koşucuları bile sadece gerçekten susadıklarında su içmelidir. Tabii ki, özellikle yaşlılarda, zaman zaman az su içme nedeniyle su kaybı olabilir. Bunu baş dönmesi, baş ağrısı veya kendini iyi hissetmeme gibi belirtilerden anlayabilirsiniz. O zaman önce büyük bir bardak su içilmelidir. Semptomlar uzun vadede düzelmezse, bir doktora görünmelisiniz. Ve böbrek sorunları veya şeker hastaları olan kişiler sadece susuzluk hissine güvenmemeli, bunun yerine düzenli olarak içmelidir” yorumunda bulundu.
KENDİNİZİ NASIL İYİ HİSSEDİYORSANIZ O ŞEKİLDE İÇİN
Knop, “Hava sıcakken susuzluğu bastırmak için içeceklerin de sıcak içilmesi tavsiye edilse de, uzmanlar bu konuda hemfikir değil. Kahve çay gibi sıcak içecekler vücut ısısını daha da yükseltir, tercih edilmemelidir. Aynı şekilde çok soğuk içecekler de tercih edilmemeli, o zaman da vücut, ısısını korumak için çaba sarf edecektir. Bu yüzden en iyisi oda sıcaklığında veya ılık su içilmelidir, bu metabolizmayı fazla zorlamaz” bilgisini verdi. Ancak Knop, bu tezin bilimsel bir kanıtı olmadığını vurguladı ve, “Kendinizi istemediğin bir şeyi yapmaya zorlamak uzun vadede seni sadece mutsuz eder” diyerek kişinin kendi hislerine göre seçim yapmasını savundu: “Buz gibi su size kendinizi daha dinç iyi hissettiriyorsa, öyle için, oda sıcaklığında içmek istiyorsanız da öyle için, her iki tercih de yanlış değil.”
BOL SU İÇMEK ZAYIFLATIR MI?
Knop, “Bol su içmek doğal bir detoks tedavisidir çünkü toksinleri atar”, şeklinde pek çok sey okunur. Bol su içmeyle birlikte sık tuvalete gittiğinizde sadece içtiğiniz sıvıyı dışarı atarsınız. Ayrıca su dolu bir mide daha az yemek yemenize neden olur. Ancak her iki varsayım için de bilimsel bir kanıt yoktur. Susadıkça bol su içerek vücudunuzun gereken su nem ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Kilo vermeye gelince, bazı insanlar aslında açlık duygularını bir bardak su ile geciktirmeyi başarır. Ancak bunun bireysel bir yetenek olması daha olasıdır, bu yöntemin başarısına dair de bir kanıt yoktur” değerlendirmesinde bulundu.