"Stuttgart 21" ve nükleer patlama faktörü

Güncelleme Tarihi:

Stuttgart 21 ve nükleer patlama faktörü
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2011 00:00

Japonya'daki deprem ve tsunami Almanya'da da "Politik Deprem" olarak yankı buldu.

Haberin Devamı

Baden-Württemberg'de aralıksız olarak 1953 yılından beri iktidarda bulunan Hıristiyan Demokkrat Birlik Partisi (CDU) ilk defa muhalefeti boyladı.


Nitekim bu kara tablo Başbakan Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı CRU'nun genel merkezinde de hissedildi.


CDU'nun genel merkezi Konrad Adenauer Evi'nde dün akşam saat 18.00'de ilk tahminler açıklandığında salonu dolduran partililerin yüzünden düşen adeta binparca gibiydi.


Hiç kimsenin ağzını adeta bıçak açmadı. Herkes suskun bir biçimde asır suratla televizyon ekranlarına bakıp durdu. Televizyonlarda daha sonra Yeşiller'in Stuttgart'taki merkezinden görüntüler yansıtıldı.


Adeta bir bayram havası esiyordu. Aslında haklılardı da Yeşiller.


Çünkü 1980 yılında nükleer enerjiye, atomlu silahlara karşı bir parti olarak kurulan Yeşiller ilk defa Almanya genelinde bir eyalet başbakanı çıkaracak duruma geldi

Haberin Devamı

Partinin kurucuları arasında yer alan ve şuanda 62 yaşında olan emekli kimya öğretmeni Winfried Kretschmann ilk Yeşil eyalet başbakanı olarak Almanya'nın tarihine geçme sinyali verdi.


Tabi bunda Japonya'nın Fukuşima kentindeki nükleer sartralden radyosyon sızıntısı etkin bir rol olnadı.


Buna paralel olarak tren istasyonunun yer altına çekilmesi ve yeraltı tünelleriyle havaalanı ile diğer kentlere daha hızlı ulaşımı içeren "Stuttgart 21" Projesi'nde CDU'nun ısrar etmesi de aynı şekilde rol oynadı.


Yani hem Japonya depremi hem de "CDU'nun hızlı treni" ilk planda Yeşiller'in işine yaradı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!