Güncelleme Tarihi:
Edmund Stoiber
Almanya’da erken seçim için gözler Cumhurbaşkanı Horst Köhler’e çevrilirken, Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber’in, ``Erken seçimlerin hukuksal nedenlerle engellenmesi politik açıdan çok kötü olur’’ şeklindeki açıklaması eleştirilere yol açtı.
Stoiber’in CSU’nun Yukarı Bavyera’da yaptığı bir toplantıda, ``Federal Meclis’te grupları bulunan tüm partiler Cumhurbaşkanı Köhler ve Federal Anayasa Mahkemesi’nin erken seçim yolunu açmasından hareket ediyor.
Bunun aksi felaket olur. Hem Cumhurbaşkanı hem de Federal Anayasa Mahkemesi kararlarını özgür bir şekilde ve Anayasa’ya uygun bir biçimde vereceklerdir.
Ancak erken seçimlerin hukuksal nedenlerle engellenmesi politik açından çok kötü olur’’ demesi ``Cumhurbaşkanı makamına müdahale’’ olarak nitelendirildi.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis milletvekili Stephan Hilsberg, Stoiber’in bu yaklaşımıyla Cumhurbaşkanı Köhler’e kendisinin bu makama CDU/CSU’nun desteğiyle geldiğini hatırlatmak istediği suçlamasında bulundu.
SPD’li parlamenter, ``Stoiber bu sözleriyle Cumhurbaşkanı’na adeta `seni buraya biz getirdik, sen de bizim iktidar yolumuzu kapatma’ demek istiyor. Böyle bir şeyin kabul edilmesi mümkün değildir. Bu tutum ve yaklaşım Cumhurbaşkanlığı makamına zarar verir’’ dedi.
Hükümetin küçük ortağı Yeşiller de Stoiber’in açıklamasına tepki gösterdi. Yeşiller, Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’nın kendisine verdiği hak ışığında karar vermesi gerektiğine dikkat çekerek, herhangi bir şekilde müdahalenin zararlı ve tehlikeli olacağını belirttiler.
Beckstein´dan destek
CSU’lu Bayvera Eyaleti İçişleri Bakanı Günther beckstein ise Stoiber’e tam destek verdi. Beckstein, ``Sonbaharda erken seçim olmazsa, Almanya bir yıl boyunca her şey duracak. Bu da ülkenin zararına olur’’ açıklamasında bulundu.
Beckstein ayrıca Cumhurbaşkanı’nın erken seçim kararı vermesi ve Federal Anayasa Mahkemesi’nin de bu kararı iptal etmesi durumunda Cumhurbaşkanı Köhler’in istifası için bir neden görmediğini de söyledi.
Hukuksal olarak bu konuda farklı görüş ve tutum bulunduğuna dikkat çeken Günther Beckstein, ``Federal Anayasa Mahkemesi’nde farklı konularda azınlık ve çoğunluk olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Böyle bir durumda Cumhurbaşkanı’nın istifa etmesi için bir neden yoktur’’ dedi.
Düzmece oylama
Mannheim Üniversitesi Anayasa uzmanı Prof. Wolf-Rüdiger Schenke, Cumhurbaşkanı’nın Federal Meclis’in feshedilmesi başvurusunu geri çevirmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Schenke, ``Başbakan Gerhard Schröder, `düzmece’ bir oylama ile güvenoyu yoklamasını kaybetmiştir. Zaten güvenoyu talebinin hedefi de kaybetmekti. Böyle bir durum da Anayasa’ya aykırıdır’’ dedi.
Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN