Stoiber´e büyük tepki

Güncelleme Tarihi:

Stoiber´e büyük tepki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2005 00:00

``Almanya’da kimin başbakan olacağını yine Doğu’nun belirlemesini kabul edemem’’ diyen CSU’lu Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber şimdi de Almanya’nın bazı bölgelerinde insanların Bavyera’dakiller kadar akıllı olmamakla suçladı.

Haberin Devamı




Angela Merkel, Edmund Stoiber
CDU/CSU’nun başbakan adayı Angela Merkel, ``Seçmenlere hakaret yanlıştır’’ diyerek dolaylı bir şekilde Stoiber’i eleştirirken, bazı CDU’lular Stoiber’in özür dilemesini istediler.

HIRİSTİYAN Sosyal Birliği (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber, ``Almanya’da kimin başbakan olacağını yine Doğu’nun (Doğu Almanya’nın) belirlemesini kabul edemem. Hayal kırıklığına uğrayanların Almanya’nın kaderini belirlemeleri kabul edilemez’’ şeklindeki açıklamaları nedeniyle kendisine dönük eleştirilere kulak asmazken şimdi de ``Akıllı tartışması’’ başlattı.

Edmund Stoiber, Schwandorf’ta yaptığı seçim konuşmasında, ``Her yerde durum Bavyera’daki gibi olsaydı hiçbir sorunumuz olmazdı. Ama sayın baylar bayanlar, ne yazık ki Almanya’nın her yerinde Bavyera’daki gibi akıllı insanlar yok’’ diyerek diğer eyaletlerdeki insanları dışlayıcı bir tutum sergiledi.

Stoiber’e Doğu’ya dönük açıklaması nedeniyle eleştiriler devam ederken içten de tepki geldi. Başta Brandenburg Eyaleti olmak üzere eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerdeki bazı CDU teşkilatları, Stoiber’in özür dilemesini talep etti.

``Kardeş parti’’ Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) Genel Başkanı ve CDU/CSU’nun başbakan adayı Angela Merkel de ``Seçmenlere hakaret yanlıştır’’ diyerek dolaylı bir şekilde Stoiber’in açıklamasını eleştirdi. ``Birleştirme yerine Almanya’yı yeniden bölücü nitelikteki her türlü davranış zarar vericidir’’ diyen Merkel, ``Seçimler bir yerde değil, Kuzey’de, Güney’de, Doğu’da ve Batı’da, yani Almanya’nın her yerinde kazanılır’’ açıklamasında bulundu.

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) yanı sıra Sol Parti ve CDU’lu bazı politikacılar ile Yeşiller Partili Federal Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Stoiber’in özür dilemesini talep ederken CSU’lu Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Günther Beckstein, ``Stoiber’in özür dilemesi için bir neden görmüyoruz’’ dedi.

UYANMALARINI İSTEDİM




Edmund Stoiber
CSU lideri Edmund Stoiber, Doğu Almanlara hakaret ettiği yönündeki suçlamaları geri çevirdi. Söylediklerinin yanlış yorumlandığını ileri süren Stoiber, ``Ben kimseye hakaret etmedim. İnsanların uyanmalarını istedim.

Ben Oskar Lafontaine ile Gregor Gysi gibilerin Almanya’nın politikasında söz sahibi olmaları durumunda ülkede işlerin çok daha kötüye gideceğine dikkat çekmek istedim.

Böyle bir durumda yatırımcıların hem Doğu’dan hem de Batı’dan kaçıp Almanya’ya genelde zarar vereceğini insanların bilmesini istedim’’ dedi.

FDP ENDİŞELİ

CDU/CSU’nun müstakbel ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) seçim kampanyasının sürdürülüş şeklinden endişe duyduğu kaydedildi. FDP Meclis Grup Başkanı Wolfgang Gerhardt, ``Seçim kampanyası ek savaş alanına dönüştürülmek isteniyor.

Bizim bu gibi şeylerle ve her gün yeni kamuoyu yoklaması sonuçlarını değerlendirip yorumlamakla kaybedecek zamanımız yok’’ dedi. Gerhardt, seçimlerin Almanya genelinde kazanılacağına dikkat çekerken seçim kampanyasını da ülke genelinde sürdüreceklerini söyledi.

Liberal politikacı bu sözleriyle dolaylı bir şekilde CSU lideri Stoiber’in Doğu’ya dönük açıklamalarını eleştirdi.

DOĞU’DA YÜZDE 33

Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU’nun yüzde 42, SPD’nin yüzde 29, Yeşiller’in yüzde 9, Sol Parti.PDS’nin yüzde 9 ve FDP’nin yüzde 8 oy alacağı belirlendi.

Alman İkinci Televizyona (ZDF) adına yapılan son kamuoyu yoklamasında CDU/CSU’nun Batı’da yüzde 43, Doğu’da da yüzde 33 oy alacağı saptandı. SPD’nin ise Batı’da yüzde 31, Doğu’da yüzde 30, Sol Parti.PDS’nin de Batı’da yüzde 6, Doğu’da yüzde 23 oy alacağı da kaydedildi.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!