Güncelleme Tarihi:
Federal Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Frank-Walter Steinmeier, Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) Almanya'da suç işleyen göçmen kökenli gençlerin sınır dışı edilmelerinin kolaylaştırılması önerisini desteklemediklerini söyledi.
Sınır dışı kolay değil
Alman birinci Televizyonu'nda (ARD) önceki akşam yayınlanan bir açık oturuma katılan Steinmeier, geçerli Yabancılar Yasası'na göre suç işleyen yabancıların sınır dışı edilmelerinin mümkün olduğuna dikkat çekerken, "Federal İdari Mahkeme'nin daha önceki yıllarda verdiği kararlar ve Alman Anayasası'nın 6'ncı maddesindeki aile bütünlüğü ile ailenin korunması ilkesi nedeniyle bu hiç de kolay değildir" dedi.
Aynı zamanda Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı olan Bakan Steinmeier, uyumun yıllarca ihmal edildiğinin altını çizerken, bu eksikliğin Ceza Yasası'nda yapılacak sertleştirmelerle kapatılamayacağını da dile getirdi.
İki dilli yuvalar
Almanya'da yaşayan göçmen kökenli çocuk ve gençlerin uyumuna ağırlık verilmesini isteyen Frank-Walter Steinmeier, "Her şeyden önce eğitime ağırlık vermeliyiz. Uyum yuvada başlar. İki dilli çocuk yuvalarının açılmasını desteklemeyiz" diye konuştu.
Bakan Steinmeier, partisinin Gençlik Ceza Yasası'nın sertleştirilmesine kesinlikle karşı olduğunu yinelerken, var olan yasaların kararlı bir şekilde uygulamasını istedi. Steinmeier, Hessen'de 2 bine yakın polis ve gençlik davalarına bakan 150'ye yakın yargıç eksik olduğuna dikkat çekerken, "Roland Koch önce kendi döneminde yapılan bu hataları gidersin" dedi.
Mümkün değil
Bavyera Eyalet Başbakanı Günther Beksteien, sistematik olarak suç işleyen göçmen kökenli gençlerin bu ülkenin kendilerine tanıdığı "konuk hakkını" istismar ettiğini belirtirken, CDU/CSU'nun bir yıldan fazla ağır hapis cezasına çarptırılanların sınır dışı edilmeleri önerisine tam destek verdi. Beckstein, Türk ailelerde dayak atmanın "normal" olduğunu ileri sürerken, şiddetin aynı zamanda Türk kültürünün de bir parçası olduğunu iddia etti.
Açık oturuma katılan Alman kriminolog ve Aşağı Saksonya Eyaleti eski Adalet Bakanı Christian Pfeiffer ise şiddetin din, kültür ve milliyetle ilişkisi olmadığına dikkat çekti. Yapılan araştırmalara göre sosyal konumları zayıf olan Alman gençlerin de şiddete diğerlerine nazaran çok daha fazla başvurduğunu belirtirken, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında yapılan Ortaklık Anlaşması'na göre Almanya'da suç işleyen Türk kökenli gençlerin Türkiye'ye sınır dışı edilmelerinin mümkün olmadığını da hatırlattı.