Murat TOSUN / BERLİN - Fotoğraflar: dpa - Murat TOSUN
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2023 11:09
Berlin’deki tarihi Brandenburg Kapısı önünde düzenlenen kurbanları anma ve depremzedelerle dayanışma etkinliğinde konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, “Ben bugün buradayım, bizler bugün buradayız, afetten etkilenen tüm insanlara bunu göstermek için buradayız” dedi. Steinmeier Türkçe, Arapça ve Kürtçe “Her zaman yanınızdayız” diyerek sözlerini bitirdi.
ALMANYA Türk Toplumu (TGD) ile Alman Suriye Yardım Dernekleri Birliği’nin deprem kurbanlarını anmak ve depremzedelerle dayanışma sergilemek için başkent Berlin’deki tarihi Brandenburg Kapısı önünde düzenledikleri etkinliğe, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Meclis Başkanı Yardımcısı Aydan Özoğuz, Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir, Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, SPD Eş Başkanı Saskia Esken ve Türkiye’de deprem bölgesinde yardıma koşan Alman kurtarma ekibinin temsilcileri katıldı. Konuşmalar öncesinde ise katılımcılar sahneye davet edilerek depremde hayatlarını kaybedenler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Töreninin açılış konuşmasını yapan TGD adına Eş Başkan Aslıhan Yeşilkaya-Yurtbay, depremin ardından yardımda bulunan herkese teşekkür etti. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Steinmeier ise on binlerce insanın yaşamını yitirdiği bu felaketin acısını kelimelerle anlatmanın mümkün olmadığını vurguladı. “Türkler, Suriyeliler, aralarında çok sayıda Kürtlerin de bulunduğu 55 binden fazla insan yaşamını yitirdi. On binlerce kişi enkaz altından yaralı olarak çıkarıldı ama hem vücutları hem de ruhları yaralandı. Hâlâ enkaz altında sayısız insan bulunuyor. Ve enkaz altından sağ olarak kurtarılacaklarına dair hemen hemen hiç umut yok” diyen Steinmeier, kurtulanların da hâlâ şokta olduklarını söyledi.
‘ÜZÜNTÜ VE ACIDA BÜTÜNLEŞTİK’Almanya’da yaşayan birçok insanın da akrabalarını, dostlarını kaybettiğini ve ne yapacaklarını bilmediklerini, üzüntü yaşadıklarını belirten Steinmeier, şöyle devam etti: “Bu akşam, deprem kurbanlarını anmak için burada bir araya geldik. Üzüntü ve acıda bütünleştik. Düşüncelerimiz, felaket bölgesinde hayatta kalan insanların yanındadır. Adana’dakiler sizleri düşünüyoruz, Gaziantep'tekileri ve Urfa'dakileri. Malatya'dakiler, Kahramanmaraş’takiler, İdlib’dekiler, Halep’tekiler sizi düşünüyoruz. Kentleri ve yaşam rüyaları enkaz altında kalan Türkiye’dekiler, Suriye’dekiler sizi düşünüyoruz. Size şunu söylüyoruz; Acınızı görüyoruz, çaresizliğinizi de. Yardım çığlıklarını duyuyoruz. Sizi yalnız bırakmayız!”
Deprem bölgesine yardıma koşan, enkaz altından çıplak elleriyle insanları kurtarmaya çalışan, kurtaran, aralarında Almanya’dan gidenlerin de bulunduğu birçok gönüllüye ve yardım örgütlerinin elemanlarına da yürekten teşekkür eden Steinmeier, “Özellikle Suriye’deki siyasi yöneticilere sesleniyorum; Yardıma koşanların yaşam kurtarma çabalarını yerine getirmelerine imkân verin. İnsani yardımı bloke etmeye kimsenin hakkı yoktur. Deprem bölgelerindeki insanların şimdi bizim yardımımıza ihtiyacı var. Felaketin boyutları göz önünde bulundurulduğunda bu yardımın uzun süre devam edeceği ortadadır” dedi.
HERKESİ YARDIMA ÇAĞIRDISteinmeier, şöyle devam etti: “Şimdi dayanışmaya ihtiyacımız var. Deprem bölgesinden haberlerin yerini başka
haberler alsa da sergilenecek insanlık önemli. Herkes yardımda bulunabilir. Kimileri az, kimileri çok. Kimileri pratikte, kimileri de bağış yaparak. En önemli olan da beraber hareket etmemizdir. Biz ‘Almanya, birlikteki ülkemiz, sizin yanınızda’ diyoruz. Felaket bölgesindeki insanlara ‘Biz sizin yanınızdayız. Ve biz sizin yanınızda kalacağız’ demek, onlara bunu göstermek için ben bugün buradayım, biz bugün buradayız” Steinmeier konuşmasını Türkçe, “Biz her zaman yanınızdayız”, Arapça “Nabqa bi-janibikum”, Kürtçe “Em li cem we bin” diyerek bitirdi.
VİZE KOLAYLIĞINDA SOMUT ADIM İSTEDİBerlin’de yaşayan ve depremde yakınlarını kaybeden Antakyalı iş kadını Süreyya İnal da törende bir konuşma yaptı. Depremin ardından Almanya’nın verdiği desteğe teşekkür eden İnal, vize kolaylığı konusunda daha somut adım atılmasını istedi. Süreyya İnal, depremde hayatta kalanların istenilen belgeleri temin etmelerinin mümkün olmadığını kaydederken, vize kolaylığının sadece birinci derece akrabalara değil, ikinci ve üçüncü derece yakınlara da sağlanması gerektiğini söyledi. Alman Suriye Yardım Dernekleri Birliği adına konuşan Nahla Osman, 8 milyon Suriyeli’nin deprem mağduru olduğunu belirtirken, Esad rejiminin yardımları bloke ettiğini belirtti.
‘DAHA ÖNCE BÖYLE BİR YIKIM GÖRMEDİM’Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde kurtarma çalışmalarına katılan Alman Teknik Yardım Kuruluşu (THW) ekibinden Jörg Eger de deprem bölgesinde yaşadıklarını anlattı. “Uzun yıllardan beri ülke dışına göreve çıkıyorum. Ancak daha önce böyle bir yıkım görmedim” diyen Eger, deprem bölgesinde yaşanan acıya ve felakete rağmen büyük bir misafirperverlikle karşılaştıklarını söyledi: “Sadece acı ve üzüntüyle değil aynı zamanda olağanüstü bir misafirperverlik, dostluk ve anlayışla karşılaştık. Türkçe biliyorum. Ancak bir cümle bana her zaman bu görevi hatırlatacak; ‘Nasılsın arkadaş?’ Bu cümle benim için korkunç bir felaket anında umut ve dostluk anlamına geliyor.”