SPD'ye ortanın solu tavsiyesi

Güncelleme Tarihi:

SPDye ortanın solu tavsiyesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2008 20:31

SPD'nin eski genel başkanlarından Björn Engholm, partinin ancık ortanın solunda bir politika ve "üçlü lider kadro" ile güçlenebileceğini söyledi. SPD'li seçmenlerin 61'inin Franz Müntefering'i yeniden genel başkan olarak görmek istediği belirlendi.

Haberin Devamı

Almanya'da son dönemlerde sistematik olarak oy kaybına uğrayan Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) ancak ortanın solu bir politika izlemek suretiyle yeniden güçlenebileceği ileri sürüldü. 1991-1993 yılları arasında SPD'nin genel başkanlığını yapan Björn Engholm, "SPD, ortanın solunda durduğunu çok açık bir biçimde ortaya koymalıdır. Merkezde SPD'ye yer yoktur. Çünkü merkezi Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti (FDP) doldurmuştur. Hatta Yeşiller bile artık merkezdedir. Orta o kadar dolu ki, SPD burada ayakta duracak kadar bile bir yer bulamayacaktır. SPD, yaratıcılığı ve yeniliği sosyalle birleştirecek politikalar üretmeli. Alman sosyal demokratlar bunu en iyi bir biçimde Helmut Schmidt döneminde gerçekleştirdi" dedi.

Björn Engholm, partide 'tek lider' yerine 'üçlü lider kadro'dan yana olduğunu da söyledi. Bir dönemler Willy Brandt, Helmut Schmidt ve Herbert Wehner 'üçlüsü'nün kendi aralarında sürtüşme olsa bile bunu dışı yansıtmayıp dışa karşı birlikte hareket ederek seçmenin desteğini aldıklarına dikkat çekerken, 'Şimdi yine öyle olmalı. Genel Başkan, Meclis Grup Başkanı ve Başbakan adayı 'üçlüsü' kendi aralarında iş bölümü yapmalı' diye konuştu.
Müntefering önde

SPD'li seçmenlerin büyük bir bölümünün Franz Müntefering'in yeniden genel başkan olmasını istediği belirlendi. 'Emnid' tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında SPD'li seçmenlerin yüzde 61'inin Franz Mnütefering'in, yüzde 35'nin de Kurt Beck'i SPD genel başkanı olarak görmek istediği saptandı.
Aynı kamuoyu yoklamasında, SPD'li seçmenlerin yüzde 39'unun Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in, yüzde 23'ünün Franz Münterfering'in, yüzde 19'unun Kurt Beck'in ve yüzde 9'unun da Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit'ı gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde başbakan adayı olmasını istediği de kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!