SPD’nin başbakan adayı Scholz

Güncelleme Tarihi:

SPD’nin başbakan adayı Scholz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2020 13:49

Almanya’da hükümet ortağı SPD yönetimi bu sefer erken davrandı. SPD yönetimi gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde başbakan adayını belirledi. Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz, SPD başbakan adayı gösterdi.

Haberin Devamı

SPD’den böyle bir karar bekleniyordu. Ancak bu kararın bu kadar erken çıkacağı beklenmiyordu. SPD Eş Genel Başkanları Norbert Walter Borjans ve Saskia Esken bugünkü parti meclisi ve yönetim kurulu toplantısında şimdiki Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz’u gelecek yıl ki genel seçimler için başbakan adayı olarak önerdi. Parti yönetimi Scholz’u oy birliğiyle başbakan adayı olarak kabul etti. Uzun süredir partisinin başbakan adayı olarak görülen Olaf Scholz, parti yönetiminin kararını Twitter hesabından şu sözlerle duyurdu: “Artık açıklayabiliriz. Parti Eş Genel Başkanlarımız Saskia Esken ve Norbert Walter Borjans’ın önerisini parti yönetimi oy birliğiyle kabul etti. Güçlü bir ekiple muhteşem, adil ve başarılı bir seçim kampanyası yürütmek için çok sevinçliyim.”

Haberin Devamı

ADİL TOPLUM
SPD Eş Genel Başkanı Saskia Esken de kararı sosyal medya hesabından duyurdu. Esken, Olaf Scholz’u güvenli ve adil bir toplum için mücadele eden iyi bir ekip ortağı olarak niteledi. SPD’nin başbakan adayını ağustos sonrası açıklanması bekleniyordu. Böylece SPD, rakibi CDU/CSU’dan önce davrandı ve başbakan adayını belirleyerek sürpriz yaptı. Ancak adayın erken belirlenmesinin yıpranma tehlikesi de var. Scholz, SPD üyeleri dışında daha çok popüler. SPD, Scholz’u aday göstererek, gelecek yılki seçimlerde aday olmayacak olan Başbakan Angela Merkel’e giden ortanın oylarını almayı hedefliyor.
Ama Maliye Bakanı Olaf Scholz, Almanya’nın en büyük ekonomi skandalı olarak görülen Wirecard skandalıyla baskı altında. Kara para akladığının ve piyasada manipulasyon yaptığının ortaya çıkması sonucu iflas eden Wirecard şirketinin hesaplarının Maliye Bakanlığı tarafından iyi denetlenmediği eleştiriliyor. Muhalefet partileri Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istiyor. Scholz ise denetleme düzenlemesinde sıkı reform vaadiyle bir araştırma komisyonu kurulmasını önlemeyi hedefliyor. Araştırma komisyonunun kurulması durumunda Scholz’un yıpranma tehlikesi bulunuyor.

 

Haberin Devamı

SPD’nin başbakan adayı Scholz

OYLAR DÜŞÜK
SPD’nin güncel anketlere göre oy oranı yüzde 14 ile 15 arasında seyrediyor. SPD Eş Genel Başkanları Saskia Esken ve Norbert Walter Borjans, Sol Parti ve Yeşillerle üçlü koalisyona gidebilecekleri mesajını verdi. Anketlerde üç partinin oyları böyle bir koalisyon için yetmiyor. Eş Genel Başkan Esken, oyları SPD’den yüksek görünen Yeşiller’in liderliğinde de bir koalisyona hazır olduklarını söyledi.

KİBİR DEĞİL İNSANLAR İÇİN İYİ BİR POLİTİKA
Öte yandan SPD Genel Başkanları’nın Sol Parti ve Yeşiller liderliğinde koalisyona yeşil ışık yakmaları yoğun tartışma yarattı. Eş Başkan Saskia Esken, Sol Parti ile bir koalisyonun mümkün olduğunu belirtti. Esken aynı zamanda Yeşiller liderliğinde bir koalisyona da açık olduklarını söyledi ve “Burada söz konusu olan kibirlilik değil, ülkede insanlar için iyi bir politika” dedi. ARD televizyonuna konuşan Esken, “SPD böyle bir sorumluluğa hazır” dedi.

Haberin Devamı

LİDER GÜÇ
Gerek Saskia Esken gerekse Walter Borjans SPD’nin toplumsal bütünlüğü ana hedef edinmiş ilerici bir koalisyon hükümetinde lider güç olmak istediklerini vurguladılar. Walter Borjans böyle bir hükümet için Hıristiyan Birlik Partileri’nin temel olmadığını söyledi. Sol Parti Eş Başkanı Kipping, SPD’nin önerisini memnuniyetle karşıladıklarını, sosyal ekonomik değişimler için Hristiyan Birlik partilerinin solunda bir çoğunluk gerektiğini kaydetti. Hükümetin küçük ortağı CSU Genel Sekreteri Blume, SPD’nin Sol Parti’yle koalisyona açık olmasını, SPD sola dönüş yaptı diye eleştirdi. Muhalefet partisi FDP Genel Sekreteri Teuteberg ise SPD’nin artık hizmete hazır işçiler için siyasi vatan olmaktan çıktığını savundu.

Haberin Devamı

SPD’nin başbakan adayı Scholz

ÜÇ ANA HEDEFİNİ ANLATTI
Olaf Scholz, parti eş genel başkanlarıyla ortak basın toplantısında hedeflerini anlattı ve “Aday gösterildiğim için çok seviniyorum ve kazanmak istiyorum” dedi. Ana hedeflerini üç noktada toplayan Olaf Scholz en başta saygının geldiğini söyledi. Scholz bu saygıyı insanların yaptığı işe göre daha iyi bir ücretle ve istikrarlı iş yeriyle kazandırmak istediğini vurguladı. İkinci hedefinin Almanya’nın 10 yıllık gelecek planını hazırlamak olduğunu belirten Scholz, üçüncü hedefin ise Avrupa’nın geleceğini şekillendirmek olarak özetledi.

SEÇİM KAMPANYASI HEMEN BAŞLAMIYOR
Scholz, başbakan adayı seçilmesinin seçim kampanyasının bugün başladığı anlamına gelmediğini belirterek, “Biz hükümetteyiz ve hükümete devam edeceğiz. Seçim kampanyası bugün başlamıyor” dedi. Korona salgınının henüz üstesinden gelinmediğini kaydeden Scholz, CDU/CSU sorumluluk içinde işbirliğini devam ettireceğini vurguladı. Ancak seçimlerden sonra hedefinin Hristiyan Birlik’le yeni bir büyük koalisyon olmadığını ifade eden Scholz, SPD liderliğinde bir koalisyon hedeflediğini söyledi. SPD yöneticileri Scholz’un adaylığını en doğru karar ve Scholz’u korona krizinde hükümetin kriz yöneticisi olarak överken, diğer siyasi parti yöneticileri Scholz’un SPD’ye uygun bir politikacı olmadığını eleştirdi. 

 

BAKMADAN GEÇME!