SPD: ``Erdoğan’ın eleştirisi ölçüsüzdü’’

Güncelleme Tarihi:

SPD: ``Erdoğan’ın eleştirisi ölçüsüzdü’’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2005 00:00

CDU/CSU, Türkiye ile tam üyeliğe değil imtiyazlı ortaklığa götürecek şekilde sürdürülmesi önerisini yineledi.

Haberin Devamı




Başbakan Erdoğan
Almanya’da başbakanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan CDU lideri Angela Merkel, referandumla Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin suya düşeceğini savunurken, ``10-15 yıl sonra kapıları tamamen kapatmaktansa, ilişkileri geliştirecek `imtiyazlı ortaklık’a ağırlık vermeliyiz’’ tezinde ısrarlı olduklarını söyledi.

Fededal Meclis’in Ermeni karar tasarısına onayı üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan’ın özellikle Başbakan Gerhard Schröder’e dönük eleştirilerine hükümetin büyük kanadı Sosyal Demokrat Parti’den de (SPD) tepki geldi.

SPD Genel Sekreteri Klaus-Uwe Benneter, Spiegel Online´e verdiği demecinde, ``Başbakan Erdoğan’ın eleştirileri olayın özünde yanlış olduğu gibi stil olarak da ölçüsüzdü’’ açıklamasında bulundu.

Benneter, Avrupa Birliği’nin (AB) genişlemesiyle ilgili tartışmalardan endişe duymadığını da dile getirdi. SPD Genel Sekreteri Benneter, ``Genişleme zaten bugünden yarına gerçekleşecek diye bir şey yok. Her şey öngörülen süreçte gerçekleşecek.

Türkiye ile de tam üyelik müzakereleri 10-15 yıl sürecek. Burada şu ilke geçerli: AB bir değerler topluluğudur. Bura ait olmak isteyen bu değerleri diğerleriyle birlikte paylaşmalı ve savunmalıdır’’ dedi.

İmtiyazlı ortaklık

Almanya’da ana muhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) Türkiye ile müzakerelerin `İmtiyazlı ortaklığa’ götürecek şekilde sürdürülmesi talebini yineledi.

Başbakanlık koltuğuna oturma hazırlığı yapan Angela Merkel, Alman işverenlerle yaptığı toplantıda, Türkiye ile müzakerelerin öngörülen şekilde 3 Ekim’de başlamasından yana olduklarını belirtirken, referandum nedeniyle tam üyeliğin gerçekleşmeyeceğini ileri sürdü.

Fransa ve Hollanda’daki referandumlarda `Hayırcıların’ oylarının yüksek çıkmasında Türkiye’nin AB üyeliğinin etkin rol oynadığını savunan Merkel, ``10-15 yıl sonra kapıları tamamen kapatmaktansa, AB ile Türkiye arasında ilişkileri geliştirecek, Türkiye’yi AB’ye daha sıkı bir şekilde bağlayacak ’imtiyazlı ortaklık’a ağırlık vermeliyiz’’ dedi.

CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber de, Türkiye ile yapılacak görüşmelere yeni bir yön verilmesini istedi.

AB zirvesinde yaşanan krizin Avrupa’nın böyle gidemeyeceğini açık bir şekilde ortaya koyduğunu savunan Stoiber, ``Müzakereler, AB’ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklığa götürecek şekilde sürdürülmelidir’’ açıklamasında bulundu.

CDU/CSU Avrupa Politikası Sözcüsü Peter Hintze de, Avrupa’da halkların genişlemeye karşı olduklarını ileri sürdü. Hintze, kendilerinin önerdiği `İmtiyazlı ortaklığın’ hem AB’nin hem de Türkiye’nin çıkarına olacağını savundu.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!