Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'DA 3'üncü kez yapılan Gençlik Uyum Zirvesi'ne katılan yerli ve göçmen kökenli gençler, birlikte yaşamın şekillendirilmesi için somut adımlaların hemen atılmasını isterken “laf değil, eylem zamanı çoktan geldi” dediler.
Önceki gün Başbakan Angela Merkel'le buluşan 100'e yakın göçmen kökenli ve Alman genç, dün öğleye kadar 4 ayrı çalışma grubunda somut taleplerini belirleyip, bir sonuç bildirgesi sundular. Federal hükümetini Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ile Yeşiller Partili Federal Meclis milletvekili Memet Kılıç'ın da hazır bulunduğu toplantıda sonuç bildirgesi kamuya açıklandı.
Aralarında 10'un üzerinde kızlı erkekli Türk kökenli gencin de bulunduğu zirvede, “Eğitim ve Uyum”, “Medya ve Uyum”, “Yurttaşlık Angajmanı ve Uyum” ile “Nesillerarası Sürtüşme” adı altında oluşturulan çalışma grupları, eğitimde ve iş piyasasında şans eşitliği başta olmak üzere Almanya'da toplumsal bütünlüğün korunması ve barış içinde birlikte yaşamın güçlendirilmesi için zaman kaybetmeden derhal somut adımlar atılması talep edildi.
Eğitimde eşitlik
“Eğitim ve Uyum” adı altındaki çalışma grubu tarafından hazırlanan sonuç bildirgesinde şu talepler yer aldı:
-- Eğitim sistemi, eyaletlere göre değil, federal düzeyde tek elden belirlenmeli.
-- Okullarda 'toplumlar bilimi' ders olarak okutulmalı.
-- Göçmen kökenli öğretmen ve personel sayısı artırılmalı.
-- Tam gün okul sayısı artırılmalı.
Çifte vatandaşlık
“Yurttaş Angajmanı ve Uyum” Çalışma grubu da, insanların kimliklerini ve benliklerini korumalarına özen gösterilmesini talep ederken çifte vatandaşlığın yasal olarak kabul edilmesini istedi.
Aynı zamanda, Almanya'da yaşayan sığınmacıların bulundukları bölgeyi terk etmelerini yasaklayan düzenlemelere son verilmesi, bu insanlara çalışma imkanı verilmesi de talep edildi.
Anadilde program
“Meyda ve Uyum” çalışma grubunun talepleri arasında hem kamu hem de özel medya kurum ile kuruluşlarında çalışan göçmen kökenli personel sayısının artırılması talep edildi.
Belirli dönemlerde “Kültürler arası hafta” adı altında programlar yayınlanması ve bir hafta boyunca her gün farklı bir göçmen kökenli sunucunun bu programı sunması önerildi.
Ayrıca Alman-Fransız kanalı Arte'de olduğu gibi Alman televizyonlarında farklı anadilden programlara Almanca alt yazı ile yer verilmesi de talep edildi.
Nesillerarası yaşam
“Nesillerarası Sürtüşme” adı altındaki çalışma grubu tarafından hazırlanan sonuç bildirgesinde de yerli ve göçmen kökenli farklı nesilden insanların birlikte yaşayacağı “Nesillerarası evler” oluşturulması önerisi yer aldı. Böylece karşılıklı önyargıların daha çabuk aşılacağı ve birlikte yaşamın daha da kolaylaşacağının altı da çizildi.
Söz veriyorum
Devlet Bakanı Maria Böhmer, “Bu bizim geleceğimiz. Geleceğimizi hep birlikte şekillendirmeye kararlıyız” derken, 3. Gençlik Uyum Zirvesi'nden kendisinin de birşeyler öğrendiğini söyledi. Bu zirvede açıklanan sonuç bildirgesindeki önerileri, talepleri değerlendireceklerini ve bunları Federal Hükümet'e ileteceğini belirten Böhmer, “Size söz veriyorum. Bunlar lafta kalmayacak” dedi.