‘Soykırım’ önergesi neden ertelendi

Güncelleme Tarihi:

‘Soykırım’ önergesi neden ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2016 13:36

Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan “1915 olayları soykırım mı?” sorusunun cevabında, Alman Meclisi’nde temsil edilen partiler görüş birliğinde... Ama bu konuda yapılacak ortak açıklama, sadece Türkiye-AB zirvesini tehlikeye sokmamak için ertelendi...

Haberin Devamı

Alman Yeşiller Partisi planladığı gibi hedefe ulaştı. Mülteci krizi içinde Türkiye'yle müzakereleri tehlikeye sokmak istemeyen büyük koalisyon hükümeti, Ermeni meselesi üzerine ortak açıklamayı erteliyordu. Muhalefet partisi Yeşiller, hükümete baskı amacıyla 1915 olaylarını ‘soykırım’ diye tanımlayan önergeyi perşembe günü meclis oturumuna getirdi.

Yeşiller, önergenin Meclis'ten geçmeyeceğini biliyordu. Ancak hedefleri hükümete baskı yapmaktı. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, koalisyon hükümetini, komisyonlarda müzakere edilen ortak önergeyi mülteci krizine kurban etme niyetiyle suçladı. Yeşiller sonunda başarılı oldu.

Meclis'teki tartışmada koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) temsilcileri, 1915 olaylarının soykırım olduğunda birleşti, ancak zamanlamanın yanlış olduğunu söyledi. CDU adına konuşan Johann Wadephul, “Böyle bir önergeyi getirmek için bundan daha yanlış bir zaman seçilemezdi. Kaldı ki, bu yüce Meclis'te büyük bir uzlaşma mümkün” diyerek, hızlı bir ortak açıklama sözü verdi.

SPD'li Dieter Nietan, “Bu bir soykırım ama zamanlama yanlış” diyerek ortak açıklamaya yeşil ışık yaktı.

Haberin Devamı

İŞTE O DÖRT ŞART

Yeşiller Eşbaşkanı bunun üzerine CDU Grup Başkanı Volker Kauder'in yanına giderek, dört şartta el sıkıştı:
1) Önerge birlikte hazırlanacak,
2) Çok açıkça soykırım denilecek,
3) Almanya'nın sorumluluğu kabul edilecek,
4) Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinin düzeltilmesi istenecek...

24 NİSAN’DA MI?

Koalisyon hükümeti temsilcileri seyirci tribününde oturumu izleyen Katolik ve Ortodoks kilisesi temsilcilerinin gözlerinin önünde bu şartlara ‘Evet’ dedi. Yeşiller önergeyi geri çekti. Böylece koalisyon 7 Mart'ta yapılacak Türkiye AB mülteci krizi zirvesi için zaman kazandı. Ortak önergenin büyük bir ihtimalle olayların yıldönümü olan 24 Nisan'da Meclis'in onayına sunulacağı ve büyük bir çoğunlukla kabul edileceği tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!