Güncelleme Tarihi:
Almanya Parlamentosu gelecek cuma günkü oturumunda 1915 olaylarının 100. yıldönümünü tartışacak. Hükümetin konuyla ilgili karar önergesinde olaylar katliam ve tehcir olarak adlandırılıyor. Ancak hükümete 1915 olaylarının soykırım olarak adlandırılması için hem kendi milletvekilleri hem de kamuoyunda baskı büyüyor. Alman basınındaki yorumlarda Merkel hükümetinin Erdoğan’dan çekindiği için soykırım demeye cesaret edemediği öne sürülüyor. Büyük koalisyon partileri CDU/CSU ve SPD grupları içinde de hükümete soykırım ifadesini kullanması yönünde baskılar artıyor.
BAŞLANGIÇTA VARDI
Merkel’in partisi CDU’nun ağır toplarından Meclis Dış Politika Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen ile insan hakları sözcüsü Erika Steinbach, hükümetin 1915 olaylarını soykırım olarak adlandırmasını isteyenlerin başını çekiyor.
Karar önergesinin hazırlanmasında başından beli bulunan SPD milletvekili Dietmar Nietan başlangıçta taslağa soykırım ifadesinin yazıldığını, ancak daha sonraki oturumlarda bunun çıkarıldığını söyledi. SPD milletvekili Rolf Mützenich, olayların soykırım olduğunu, ancak bir tarihi olayla ilgili karar vermenin Alman Meclisi’nin işi olmadığını belirtti.
KİLİSEDE ANMA
Perşembe günü Berlin Katedrali’nde yapılacak anma ayininde Cumhurbaşkanı Joachim Gauck bir konuşma yapacak. Alman kiliseleri tarafından düzenlenen ayinin adı, Ermeni, Süryani ve Yunan Pontuslara Soykırımı Anma Ayini... Gauck’un soykırım adı altında yapılan bir ayine katılmasının Türkiye ile Almanya arasında gerilime yol açabileceği konuşuluyor. Gauck’un soykırım ifadesini kullanıp kullanmayacağı da merakla bekleniyor.
SOYKIRIM DEĞİL AMA...
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, 1915 olaylarının soykırım ifadesiyle tanımlanmasını yanlış bulduğunu söyledi ve olaylar için ‘katliam’ kelimesini kullandı.