Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin Duisburg'da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camisi'nde vatandaşlarla bir araya geldi. Cami Dernek Başkanı Muhammet Al tarafından karşılanan Mehmet Ali Şahin, burada vatandaşlarla sohbet etti. Almanya'da bulunma amacının Kültür Başkenti kapsamında olduğunu ifade eden Şahin “Ancak buraya kadar gelmişken sizleri ziyaret etmeden de dönemezdim” diye konuştu. Almanya'daki Türklerin yaşadıkları ülkelerde etkin olmaları gerektiğini ifade eden Şahin, “Ancak ben aynı zamanda sizlerin de parlamento başkanıyım. Bu amaçla elbette sizlerle de bir araya geleceğim” şeklinde konuştu.
SİYASİ KATILIMINIZ SEVİNDİRİCİ
Almanya'da önemli bir Türk nüfusunun bulunduğunu vurgulayan Şahin, Türklerin siyasi yaşamda katettikleri mesafeden de övgüyle söz ederek, “700 bin Alman vatandaşı Türk kökenli kardeşimiz burada 5 federal, 20 eyalet milletvekili çıkarmıştır. Bu vekillerin altısı NRW eyaletindedir. Sporda da etkin bir topululuk haline geldiniz. Dortmund'da oynayan Nuri Şahin'le yemek yiyeceğiz. Bunlardan gurur duyuyoruz. Türkler önemli bir ekonomik güç haline geldiler. Avrupa'da 140 bin girişimcimiz, 50 milyar Euro ciro yapıyor. Önemli bir bölümü, NRW'dedir. Yine en az 2 bin 500 sivil toplum kuruluşumuz var.”
BEKLENTİLERİ İLETECEK
TBMM Başkanı Şahin konuşmasından sonra vatandaşların soru ve önerilerini dinledi. Çok sayıda dernek temsilcisi ve vatandaşın katıldığı iki saatlik toplantıda TBMM Başkanına başta Türkçe eğitimi, ataşe açığı, konsolosluk binalarının yetersizliği, oy hakkı ve seçimlere Almanya'dan katılım talebi, vize kolaylığı, çifte vatandaşlık, Alevi açılımının sürdürülmesi gibi konulardaki beklentiler aktarıldı. TBMM Başkanı Şahin, yürütmenin değil, yasamanın başında olduğunu belirterek, vatandaşlardan gelen bu talepleri Türkiye'de ilgililere aktaracağını kaydetti.
ATAŞE SORUNU ÇÖZÜLECEK
Almanya'ya geldiğinde özellikle eğitim ataşeliklerindeki açık konusundaki sıkıntıya tanık olduğunu belirten Şahin, “Derhal Bakan Nimet Çubukçu'yu aradım. Nimet hamım siz ne yapıyorsunuz? diye sordum. Bana yönetmelikte değişiklik yapıldığını ve yıl sonuna kadar ataşelerin gönderileceğini söyledi” diye konuştu.
OY İÇİN UĞRAŞILIYOR
Oy sorunu ile ilgili olarak Almanya'nın endişeleri olduğunu hatırlatan Şahin, “Karşılıklı konuşarak bu sorunu çözeriz. Oy konusunda Almanya'nın mazeretlerini yerinde bulmuyorum. 2011 seçimleri için burada oy kullanılması, sandık konulması Almanya'ya iletildi. Ancak bu kabul edilmedi. Tam da reddedilmedi. Yani görüşmeler sürüyor. YSK başkanını aradım. Bilgi aldım. Bana döndüğümde ayrıntılı bir bilgi sunacak.