Güncelleme Tarihi:
Almanya'da 2002 yılında "Trabzonspor" isminin patent hakkını alan Giessenli işadamı Özkan Bayraktar, Münih Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada haksız bulundu.
İsim hakkının Trabzonspor kulübüne iade edildiğini belirten kulübün avukatı Hakan Taşkın, patent hakkını almak için Münih Eyalet Mahkemesi'nde açtığı davayı kazandıklerini belirterek, "Böylece Almanya'da Trabzonspor isim hakkı yine kulübe geçti" dedi.
Kaybım büyük oldu
2002'de "Trabzonspor" adının patentini kendi adına tescil ettirerek internet satış portalı Ebay'da 2 yıl önce, 1 milyon 500 bin Euro'ya açık artırmaya sunan Bayraktar, Trabzonspor'un Münih Eyalet Mahkemesi'inde isim hakkının satışa sunulmasına karşı açtığı davaları kaybettiğini belirterek, "Trabzonspor isim hakkıyla ilgili davada maddi ve manevi çok şey kaybettim. Özellikle son iki yılda mahkeme peşinde koşmaktan yıldım. Benim için bu dava artık kapanmıştır. Kesinlikle bu konuda daha fazla konuşmak istemiyorum" dedi. Bayraktar, mahkeme kararıra itiraz edip etmeyeceği sorusuna ise yanıt vermedi.
Trabzonspor'un alt yapısı olması isteği
Hataylı Bayraktar, isim hakkı konusunda Hürriyet'i daha önce yaptığı açıklamada şöyle demişti: "Ben Efesspor'un başkanlığını yaptığım 2001 yılında Trabzonspor'un patenti için Almanya Patent ve Marka Dairesi'ne müracaat ettim. Trabzonspor patenti '301 06 716 kayıt' numarasıyla 18 Haziran 2002 tarihinde adıma tescil edildi. Yani Trabzonspor isim hakkı Almanya'da 10 yıllığına bana ait. Süre bitiminde, patentin uzatılması ilk benim hakkım. Bu patent hakkı, Almanya'da Trabzonspor adıyla her türlü baskı, reklam, maç giriş bileti ve oyun kağıtları, her çeşit forma ve spor giysisi, futbol okulu işletmeciliğini kapsıyor. 2002'de bir kaç kez Trabzonspor'a elektronik posta ile durumu bildirdim. Fakat hiç bir yanıt alamadım. Asıl amacım amatör ligdeki Efesspor'un eşimin memleketi olan ve benim de çok sevdiğim, tuttuğum Trabzonspor'un Almanya'daki alt yapısı olarak görüp maddi ve manevi destek vermesini sağlamaktı."
750 marka tescil ettirmişti
Trabzonspor isim hakkını 750 mark karşılığında satın alan Özkan Bayraktar'a karşı Trabzonspor kulübü, 2005 yılında avukat Hakan Taşkın aracılığı dava açtı. Augsburg'da yaşayan avukat Taşkın, 2005'te İspanya'da Trabzonspor'un patentini Trabzonspor'a verildiğini belgeleyip açtığı davayı sonuca bağladı. Avukat Taşkın, Münih Eyalet Mahkemesi'nin Ebay üzerinden isim hakkı satışını durdurduğunu ve 'Trabzonspor' patent hakkının marka sicilinden silinmesi kararlaştırdığını söyledi. Davalı Bayraktar, bir ay içinde mahkeme kararına itiraz etme hakkı var.
Taşkın, "Özkan Bayraktar Trabzonspor kulübüne zarar vermiştir. Biz kendisini daha önce mektupla ve telefonla da uyarmıştık. Netice alamayınca, Alman Patent Enstitüsü'ne ve 30.04.2008'de de Münih Eyalet Mahkemesi'ne başvurduk. Mahkeme bizi haklı bularak Trabzonspor ismi ve logosu, tekra kulübe iade edilmiştir" dedi.
Avukat Hakan Taşkın 90'lı yıllarda " Marka Spekülatörü" olarak bir çok kişinin tanınmış ünlü şirketlerin adını veya ürünlerini, genelde kelime markalarını Almanya' da Patent Enstitüsü' nde tescil ettirdiklerin i vurgulayıp şunları söyledi:" Bu ş ekilde yurt dışında bulunan bu kişiler ş irketlerden para talep ederek haklarını onlara geri satmaya kalkı yorlar. Mahkemenin verdiği kararda böyle bir suistimalden bahsedildi. Ayrıca bu işlemin art niyetli olduğunu da Patent Enstisüsü' de artık tasdik ediyor. Son yıllarda nerdeyse moda haline gelen "marka hırsızlığı" maalesef Türk ekonomosini/şirketlerini de etkilemiştir ve mutlaka tedbir alınmasını gerektirmiştir"