Güncelleme Tarihi:
Üç aylık derginin Nisan-Mayıs-Haziran 2011 tarihli 3’üncü sayısında, Türkiye’den işgücü göçü başlamadan Almanya’ya çok genç yaşta gelmiş olan Ülkü Gürkan-Schneider ile Yılmaz Karahasan, "İleriden başlayan bir yürüyüşün Türkçe konuşan bu toplumu kültürel boyutlarıyla nasıl zaman içinde geriye çektiğini" tartıştılar.
50 YILIN DÖKÜMÜ
Ülkü Gürkan ile Yılmaz Karahasan dergide, gerilemenin nedenlerini irdelerken, yazar-şair Gültekin Emre 50 yılın yazınsal dökümünü ayrıntılarıyla işledi. Genç kuşak yazarlarımızdan Menekşe Toprak da son romanı “Temmuz Çocukları”ndan hareketle bulunduğumuz noktayı değerlendirdi. Almanya’da Almanca yazarak kısa sürede genç kuşağın önde gelen iki adı Zafer Şenocak ile İmran Ayata’nın da yazı ve değerlendirmelerinin yer aldığı Kültür'de, son kitabı “Deutschsein” (Alman Olmak) kısa süre önce çıkan Zafer Şenocak, Nilgün Cön ile birlikte Almanlığın iç tuzaklarını ve aydınlanmayla ilişkilerini işledi.
Kültür'de ayrıca Avrupa Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Gürsel Köksal da, Avrupa'da 1969’da Akşam ve hemen ardından Hürriyet gazetesiyle başlayan günlük gazete sürecinin tıkandığı noktaları tartışmaya açtı.
Almanya’nın önde gelen illüstratörlerinden Firuz Aşkın'ın yapıtlarının geniş yer aldığı derginin son sayısında Cumhuriyet’in Cumartesi ekinde “Haydariler”iyle dikkat çeken Haydar Işık da, mizahın Türk ve Alman toplumlarındaki yerini anlattı. Daha birçok haber ve yazılarla 64 sayfa ve tabloid formatta yayımlanan Kültür dergisiyle, osmancutsay@gmail.com adresi üzerinden bağlantı kurulabilir.