Güncelleme Tarihi:
İnterfilm yapım şirketi tarafından çekilen ve yönetmenliğini Meta Akkuşun üstlendiği, Türk diplomatlarının yardımıyla 1944 yılının ilkbahar aylarında İstanbula kaçmayı başarabilen yaklaşık 500 Türk ve Fransız Musevinin tehlikeli tren yolculuğunu konu alan 'Son Tren' isimli belgesel filmin tanıtımı Pariste yapıldı.
Fransadan Türkiyeye kaçarken çocuk yaşta olan ve büyük kısmı şu anda Pariste yaşayan 20 civarında Musevi ile bu tren yolculuğunu yapan ancak şu anda hayatta olmayan kişilerin ailelerinin de katıldığı etkinlikte duygusal anlar yaşandı.
Türkiyenin Paris Büyekelçisi Osman Korutürk, Türkiyenin İsraildeki Büyükelçisi Namık Tan, UNESCO nezdindeki daimi temsilci Büyüelçi Ali Tuygan da etkinliğe katılanlar arasında yer aldı.
Büyükelçi Korutürk yaptığı konuşmada, Nazi işgali sırasında Fransa ve Rodosta görevli olup çok sayıda Musevinin hayatını kurtaran Türk diplomatları Şevki Berkez, Behiç Erkin, Necdet Kent, Selahattin Ülkümenin 'cesur ve kararlı' bir şekilde davranarak, Türk ve Fransız Musevilerin hayatının kurtarılmasında önemli rol oynadıklarını söyledi.
Ekinliğin düzenlenmesine önemli katkı sağlayan, İstanbula bu tren yolculuğunu yaptığında üç yaşında olan Albert Carel, Alman yönetimine karşı kendilerini cesur biçimde koruyarak, sağ salim İstanbula gelmelerini sağlayan Türk diplomatlarına minnet borçları olduğunu ve yapılanları hiçbir zaman unutmayacaklarını vurguladı.
Zorlu tren yolculuğu ile hayatlarını kurtarabilen Musevi aileler, tekrar Fransaya dönmeden önce İstanbulda geçirdikleri yılları ve Türklerin misafirperverliğini asla unutmayacaklarını söylediler.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozynin, 'Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkilerin tekrar yumuşaması için özel görevlendirdiği' Fransız milletvekili Pierre Lellouch ise Türkiyenin Fransız kamuoyununda yanlış tanıtıldığını ve doğru olmayan algılamalar olduğunu belirterek, 'Türkiye büyük ülke, uluslararası alanda çok daha fazlasını hak ediyor. Türkiyeye Avrupa kapılarını kapatamayız'dedi.
Le Figaro gazetesinin başyazarlarından Alexander Adler ise Türk diplomatlarının yüzlerce Museviyi Nazi işgalinden kurtarmasını ve Türklerin İspanyadan kaçan Musevilere kapılarını açmasını Türkiyenin Avrupanın önemli medeniyetlerinden birisi olduğunu açıkça gösterdiğini ifade etti.
Filmin yönetmeni Meta Akkuş ise yaptığı konuşmada, gelecek yıl tamamlanması beklenen belgeselin, bir propaganda amacı olmadığını ve bir kahraman yaratmayı hedeflemediğini, sadece geçmişin acı tecrübelerini, bire bir yaşayanların anıları ile göstermek olduğunu belirtti.
Bu arada, Fransada yaşayan Musevilerin, Türk diplomatların yardımıyla İstanbula trenle kaçmasını konu alan ve Ayşe Kulin tarafından kaleme alınan 'Nefes Nefese 'isimli romanın Fransızcasının önümüzdeki aylarda yayınlanacağı bildirildi. Kulinin de Paristeki toplantıya davet ediliği, ancak ABDdeki işlerinden dolayı gelemediği kaydedildi.