Güncelleme Tarihi:
Kütahya'nın Simav ilçesinde, Leylekkürü mevkisinde kurulan saman pazarında, Eskişehir ile Kütahya'nın diğer ilçelerinden getirilen samanlar satılıyor.
Pazara saman getiren Ali Gündoğdu, bölgede buğday ve mısırda beklenen rekoltenin gerçekleşmemesinin, kış mevsimi başladığı için açık besicilik yapamamaları yüzünden samana daha fazla ihtiyaç duyan büyükbaş hayvan yetiştiricilerini zor durumda bıraktığını söyledi.
Buğday başaklarının kuraklık nedeniyle boy vermemesinin, kaba yem olarak bilinen samanın rekoltesini düşürdüğünü belirten Gündoğdu, geçen yıl bir saman balyasını 6 liradan sattıklarını bildirdi.
Gündoğdu, bir balyanın 20-25 kilogram ağırlığında olduğunu dile getirerek, “4-5 ay önce 12-14 lira arasında değişen saman fiyatları, kış mevsimi gelince yaklaşık iki kat artarak 20-22 liraya yükseldi. Sakla samanı, gelir zamanı diye bildiğimiz atasözümüz doğru çıktı. Samanını saklayan, samanı olan artık zengin sayılır” dedi.
“İthal saman bekleyen besiciler stok yapmadı”
Satıcılardan Ümit Arı da saman fiyatlarının yükselmesinin besicileri olumsuz etkilediğini, bölgede besicilik ve süt üreticiliğin en kötü günlerini yaşadığını savundu.
Saman fiyatlarının bu kadar yükseleceğini kendilerinin bile tahmin edemediğini anlatan Arı, “Birkaç ay önce, balya fiyatı 12-14 lirayken saman ithal edileceğinin söylenmesi nedeniyle besici bekledi, saman stoklamadı. Yeterli saman ithal edilmeyince de deposunda samanı olanlar fiyat artırdı. Bir zamanlar yüzüne bile bakılmayan saman, en değerli katı yem oldu” diye konuştu.
“Saman ithalinin hızlandırılması” önerisi
Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner ise saman konusundaki gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini bildirdi.
Samanın kilogram fiyatının geçen yıl yaklaşık 35 kuruş, bu yıl 1 lira olduğuna dikkati çeken Bütüner, şunları kaydetti:
“Şimdi besicinin hayvanı da para etmeyecek. Çünkü yem ve saman fiyatlarıyla baş edemeyen besici ya hayvanını gözden çıkaracak ya da bu işi bırakacak. Bu da kasaptaki et fiyatlarına kadar birçok olumsuzluğu beraberinde getirecek. Bu durumdan kurtulmanın yolu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, katı yem fiyatlarında KDV'yi sıfıra indirip fiyatlar hususunda denetim sağlaması, besiciye verdiği desteklemeleri artırması ve bu yıl için ucuz saman ithalini hızlandırıp yem bitkilerinin teşvikini artırmasından geçer.”